Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ovo morate znati

Planirate kupiti nekretninu? Ovo obavezno provjerite prije no što krenete u investiciju

Nekretnine - 3
Nekretnine - 3 Getty Images
Aktualno Galerija Nekretnine - 1 Nekretnine - 1 Foto: Getty Images Nekretnine - 2 Nekretnine - 2 Foto: Getty Images Nekretnine - 5 Nekretnine - 5 Foto: Getty Images Nekretnine - 4 Nekretnine - 4 Foto: Getty Images +2 Nekretnine - 3 Galerija 1/7 >>
Kupnja nekretnine velik je i važan, ali i vrlo stresan korak za svakoga tko se na njega odluči. S obzirom na visoke cijene nekretnina na tržištu, kao i rast kamata na kredite ako kupujete tim putem, potrebno je dobro provjeriti kvalitetu nekretnine za koju ste spremni dati nemali novac.

Broj nekretnina koje se grade stalno je u porastu, a cijena na tržištu gotovo da je ista i za stare stanove i kuće, kao i za novogradnju. Stoga je prava avantura prilikom kupnje odabrati onu pravu, ali i kvalitetno građenu nekretninu.

Obično je ono što prvo gledamo lokacija i izgled nekretnine. No, kako biste odabrali kvalitetnu nekretninu, potrebno je zaviriti daleko dublje i otkriti sve moguće slabosti nekretnine koju planirate kupiti. Pozornost bi bilo dobro usmjeriti na cijeli niz elemenata koji možda nisu tako očigledni.

Pročitajte i ovo Svečano otvorena prometnica DC403 Rasterećenje gradskog prometa FOTO Dovršena je izgradnja najskuplje ceste u Hrvatskoj: "Ona mijenja sve, u smislu jačanja ne samo Rijeke, nego Hrvatske uopće"

Cijena ne garantira kvalitetu

Ne dopustite da vas cijena nekretnine zavara. Visoka cijena nekretnine ne jamči kvalitetu gradnje, kao što ni niska cijena ne znači da je kvaliteta loša. Cijenu ne određuje samo kvaliteta gradnje, već i  brojni faktori poput lokacije, kvadrature, stanja, pravnih faktora, cijena na trenutnom tržištu te sadržaja u blizini same nekretnine.

Nekretnine - 3 Nekretnine - 2 Foto: Getty Images

Lokacija, lokacija, lokacija!

Jesu li u blizini nekretnine smještene trgovina, ljekarna, škola, vrtić, banka, javni prijevoz… Ima li u blizini nekretnine parkova i zelenih površina? Ima li nekretnina dovoljno parkirnih mjesta ili ćete morati svaki dan kružiti u potrazi za parkingom, neka su od pitanja na koja je dobro znati odgovor.

Uvjeti lokacije uvelike utječu na cijenu, ali i na kvalitetu nekretnine, jer kvaliteta ne znači nužno samo kvalitetu materijala od kojeg je nekretnina građena, već i okolnih javno dostupnih sadržaja koji jamče bolju ili lošiju kvalitetu života.

U brojnim slučajevima lokacija može imati i negativan utjecaj na kvalitetu nekretnine, ali i stanovanja. Dobro je znati je li nekretnina u blizini bučnih prometnica, ugostiteljskih ili industrijskih i drugih objekata koji bi mogli stvarati buku ili emitirati jaku svjetlost, poput sportskih terena, reklamnih panoa i slično.

Nekretnine - 3 Nekretnine - 1 Foto: Getty Images

Što prije kupnje?

Prije same kupnje potrebno je proučiti apsolutno sve - od poda do stropa - te identificirati moguće probleme i dodatne troškove. Provjerite stanje temelja, zidova, instalacija, grijanja i hlađenja, izolacije i krova.

Provjera dokumentacije

Provjeru kvalitete gradnje možete proučiti kroz građevinsko-tehničku dokumentaciju, kao što su dozvole za gradnju, uporabna dozvola, akt za legalizaciju i slično. To bi trebao biti jedan od prvih koraka prilikom provjere kvalitete nekretnine koju namjeravate kupiti. Ako je potrebno, za pregled možete angažirati i stručnjaka koji ima znanja za otkrivanje mogućih skrivenih nedostataka. To se posebno preporučuje kod kupovine rabljene nekretnine, gdje postoji veća mogućnost raznih nedostataka koji ne moraju biti samo od kvalitete gradnje već i od godina uporabe i održavanja nekretnine.

Pročitajte i ovo Cijene usporile rast Nema novih povećanja Trgovački lanci snizili su cijene: Poznato u kojem ćete za 365 proizvoda proći najbolje, a gdje ćete najviše olakšati novčanik

Pregled izvana i iznutra

Obratite pozornost na zidne pukotine, deformacije na podovima i stropovima, oštećenja na krovu i slično. Provjerite i od kakvih su materijala izgrađeni zidovi i podovi te jesu li korišteni čvrsti materijali koji osiguravaju dugotrajnost nekretnine. Najvažnija je provjera materijala od kojih je građena nekretnina.

Nekretnine - 3 Solarni paneli Foto: Getty Images

Nakon potresa 2020. godine kupci se sve češće odlučuju na kupnju nekretnine od armiranog betona. Kvalitetna su opcija i opeka i porobeton, piše Zgradonačelnik, a dobro je provjeriti i je li nekretnina građena prema pravilima protupotresne gradnje. Provjerite također i energetsku učinkovitosti gradnje, koliko je nekretnina otporna na požare i kakva joj je zvučna izolacija. Prozori i vrata trebaju biti dobro postavljeni te se lako otvarati i zatvarati, a nemojte zaboraviti ni na električne i vodovodne instalacije - provjerite rasvjetu, utičnice, slavine, tuševe i slično.

Provjerite ima li vlage, koja vrlo negativno utječe na kvalitetu nekretnine. Potražite mrlje ili tamne fleke na zidovima, stropovima i podovima. Ako osjetite neugodan miris ustajalosti i vlažnosti, vrlo je vjerojatno da nekretnina ima problema s vlagom i plijesni.

Nekretnine - 3 Plijesan Foto: Getty Images

Provjerite visinu režija i pričuvu

Ako kupujete nekretninu u zgradi s više stanova, preporučuje se razgovarati s predstavnikom suvlasnika, od kojeg možete saznati sve relevantne informacije iz prve ruke, poput kvalitete zgrade i stanova, mogućih ponavljajućih problema s instalacijama ili održavanjem, ali i kolika je cijena pričuve te na što se ona troši.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene