Obavijesti Video Pretražite Navigacija
cijene divljaju

Tržište nekretnina eksplodiralo! Čak je i kupnja stana isplativija od ovog poteza

Ilustracija
Ilustracija Foto: Boris Kovacev/Cropix
Nakon nekoliko mjeseci stagnacije zagrebačko tržište nekretnina eksplodiralo je, i to u segmentu najma.

Studente koji traže podstanarske stanove dočekale su cijene mjesečnog najma stana od deset, a češće i 15 eura po kvadratu.

Stanove u Zagrebu traže i stranci (mahom iz Ukrajine, ali i drugih zemalja), domaći radni migranti koji se zapošljavaju u Zagrebu, a ima i informatičara povratnika iz inozemstva koji rade od kuće pa im je jeftinije živjeti u podstanarskom stanu u Zagrebu, nego u Beču ili Berlinu!

Pročitajte i ovo Ilustracija širenje virusa U jednoj županiji raste broj zaraženih koronavirusom: Ravnateljica bolnice otkrila kakvi su simptomi

U Hrvatskoj se, prema analizi Ekonomskog instituta o tržištu nekretnina, godišnje legalno iznajmljuje oko 30 tisuća stanova i kuća, od čega oko pet tisuća u Zagrebu, no svi znaju da je podstanara puno više, piše u srijedu Večernji list.

Povrh toga, materijalni status podstanara zagorčao je i dnevni najam stanova turistima, kako u Zagrebu tako i u ostalim većim gradovima, a iznajmljivači se od procvata najma preko internetskih platformi nisu mogli nadati takvom obliku zarade.

Pročitajte i ovo Brod u grčkoj luci Uhićen kapetan i posada VIDEO Tragedija na moru: Muškarac (36) poginuo u trajektnoj luci! Pokušao se ukrcati, dva člana posade izgurala su ga s broda

Hrvati dosad uglavnom nisu imali dilema oko toga je li isplativije kupiti ili unajmiti podstanarski stan te su se odlučivali na kupovinu.

Je li kupnja i dalje isplativa uz postojeće cijene nekretnina i rastuće kamatne stope? Za ljude koji su kreditno sposobni i imaju relativno pristojna primanja reklo bi se da jest.

Mjesečna rata za 150 tisuća eura kredita, na 30 godina i uz četiri posto fiksne kamatne stope kreće se oko 700 eura, a tolika je trenutačno najčešća cijena podstanarskog stana od 60-ak kvadrata u Zagrebu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene