Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cvjeta gradnja

Trenutačno se u Hrvatskoj gradi više od 2000 stanova, ali cijene nikako da osjetnije padnu: "Svi moramo stati na loptu"

Aktualno Galerija Gradnja - 1 Gradnja - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Gradnja - 2 Gradnja - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Gradnja - 3 Gradnja - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Gradnja - 4 Galerija 1/4 >>
Samo u kolovozu izdano je 30 posto više građevinskih dozvola nego prošle godine. Raste i zarada. Jedino što još uvijek nikako da osjetnije padne su cijene. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Gradnja stanova u punom je jeku, a gradi se više nego prošle godine. Samo u kolovozu  izdano je 30 posto više građevinskih dozvola nego lani u istom mjesecu. Pa i ovaj poduzetnik paralelno ima tri projekta.

"Upiti su za poslovima građevine enormni, dakle bilo da firme nešto rade ili ljudi sebi nešto na privatnim objektima", rekao je Dragan Martinović, poduzetnik.

"Gradi se punom parom. Najviše se grade zgrade - trenutačno se u Hrvatskoj grade 2044 stana, što je 55 posto više nego lani", izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk.

Takav se porast može pripisati i obnovi nakon potresa, ali nije samo to razlog.

Pročitajte i ovo Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica (Most) Oporba protiv HDZ-a Opet problemi sa Zakonom o izbornim jedinicama. Selak Raspudić: "Jasno je da je ministar toga svjestan, ali i dalje siluju pravni poredak"

"Potvrda da smo u turizmu i dalje zanimljivi, da se može napraviti više hotela - bilo bi, to je dosta ubrzano, obnova dosta pokreće, međutim i privatna potražnja, imamo punu zaposlenost i rast plaća", rekao je Hrvoje Bujanović, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva.

No, prije svega, Hrvati na nekretnine gledaju kao na investiciju.

"Svaki Hrvat želi imati jedan stančić u Zagrebu, bilo manji, bilo veći, ista se stvar događa i u Splitu", rekla je Jasminka Biliškov iz Udruženja poslovanja nekretninama HGK.

Tamo je i najveća potražnja, ali ona sada počinje padati.

"Iz razloga što su kamate na kredite počele rasti i stoga nam je potražnja nešto malo niža nego što je bila u proteklom razdoblju, a cijene su se zaustavile. Definitivno cijene više ne rastu", rekla je Bliškov.

Pročitajte i ovo Ante Letica Gost Dnevnika Nove TV Stručnjak za sigurnost o napadu u Bruxellesu i mogućim prijetnjama u ostalim europskim državama: "Ono što je najopasnije..."

S tendencijom pada. Za to je i vrijeme, slaže se i ovaj građevinar, ali poručuje - cijene materijala još su visoke pa i svi ostali troškovi.

"Mi kao tvrtka kad prodajemo stan, stan je opterećen 25 posto PDV-om, dakle četvrtina stana ide državi. Hrvatski čovjek brzo zaboravlja da može doći kriza i tako se ponaša kao da će sto godina biti rast, ali ja ne vidim da će to biti beskonačno i po meni svi moramo stati na loptu i malo se urazumiti", rekao je poduzetnik Dragan Martinović.

Za sada zarada raste, za sve što se gradilo do sada ove godine - bila je viša od 4 milijarde eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene