Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Astronomske cijene

Zašto su stanovi u Hrvatskoj toliko skupi i što treba napraviti da se cijene smanje? "To bi bila administrativno najnježnija revolucija"

Nekretnine
Nekretnine Getty Images
Aktualno Galerija Nekretnine Nekretnine Foto: Getty Images Ilustracija Ilustracija Foto: Boris Kovacev/Cropix +0 Ilustracija Galerija 1/3 >>
Hrvatska je i u drugom tromjesečju na vrhu EU-a po poskupljenju stambenih nekretnina. Koje su to specifičnosti Hrvatske da su nekretnine toliko skupe, zašto cijene opet divljaju i što bi trebalo napraviti da cijene idu dolje? Odgovor ima voditelj analiza makroekonomije i tržišta kapitala Bloomberg Adrie Ivan Odrčić.

Hrvatska je u drugom tromjesečju zadržala poziciju zemlje EU-a s najvećim skokom cijena stambenih kvadrata, pokazali su podaci europskog statističkog ureda. 

Od travnja do lipnja, prema Eurostatu, u Hrvatskoj je poskupio stambeni prostor za 13,7 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 14-postotnog skoka u prvom tromjesečju.

Voditelj analiza makroekonomije i tržišta kapitala Bloomberg Adrie Ivan Odrčić pojasnio je za Dnevnik.hr zašto cijene nekretnina divljaju, koje su to specifičnosti Hrvatske zbog kojih cijene rastu i kada će se trend ispuhati.

Neki od razloga poskupljenja stambenih nekretnina su svakako povoljni uvjeti kreditiranja, mjera APN-a, povećani prihodi od turizma, godina uoči ulaska Hrvatske u europodručje i Schengen koji su očito bili poticajni za strance, koji su u još većem broju kupovali kuće i apartmane u Hrvatskoj. No, krenimo redom. 

"Iako podaci govore da je Hrvatska među vodećim zemljama EU-a po rastu cijena nekretnina na godišnjoj razini, trebamo imati na umu da je prvi dio godine obilježila posljednja runda državne (ne)pomoći u vidu subvencioniranja kupnje nekretnina. Zbog tog razloga prodavatelji su i dalje držali nerealno visoke cijene, jer su dijelom bili ohrabreni postupcima mnogih aktera na tržištu nekretnina s kraja 2022. godine, koji su sumanuto kupovali nekretnine zbog:
• zaštite od inflacije
• investiranja u beton i ciglu zbog generalno slabije opće financijske pismenosti
• dobrih turističkih rezultata, završivši tradicionalnim slijevanjem novca u nekretnine u metropoli
• nepostojanja progresivnog poreza na nekretnine koji bi destimulirao gomilanje nekretnina
• privlačnosti kratkotrajnog najma nauštrb dugotrajnog
• konverzije kune u euro pred ulazak u eurozonu i tome pridodano pritjecanje ogromne količine gotovine u nekretnine", pojašnjava Odrčić. 

"Ono što je prošlo ispod radara jest najaktualnije stanje, koje se moglo iščitati iz ne tako davnih podataka za cijelu 2022. godinu, a to je, primjerice, da je u prošloj godini došlo do jednoznamenkastog PADA kupoprodajnih transakcija stanova/apartmana u Zagrebu, uz istovremeni dvoznamenkasti RAST cijena na godišnjoj razini.

Povrh te informacije, ta se korekcija transakcija dogodila u uvjetima koje sam naveo ranije, a koji bi paradoksalno trebali izrazito pozitivno djelovati na količinu prodanih stanova/apartmana, ali nije", rekao nam je Odrčić i pojasnio što to znači. 

"To znači da postoji ogroman nesrazmjer između traženih i realiziranih cijena u prvom redu (kako starogradnje, tako i novogradnje), ali isto tako znači da je ogroman dio populacije u potpunosti isključen s tržišta.

Već sada imamo situaciju da mnogobrojni investitori i agenti iz agencija za posredovanje u prometu nekretninama govore što službeno, što neslužbeno da je prodaja novih stanova u potpunosti stala, ne samo jer ekonomska aktivnost počinje slabjeti, već i zbog recesije u velikim EU gospodarstvima (u prvom redu nama bitnoj Njemačkoj, a ubrzano ju sustiže Italija), a nemojmo zaboraviti niti da rast plaća (iako evidentan) nije u potpunosti pratio rast cijena nekretnina."

Kada bi moglo doći do korekcije cijena i što bi trebalo učiniti da dođe do stabilizacije cijena?

Navodi i kako se dodatan negativan rizik na tržištu nekretnina pojavljuje u vidu rastućih kamatnih stopa na novoodobrene stambene kredite, s obzirom na to da je zbog monetarnog zaoštravanja 6-mjesečni EURIBOR prešao 4 %, ali i u vidu veće ponude alternativnih mogućnosti ulaganja. 

"Sada se, naime, pojavljuju kamatne stope na štednju od 3 % u pojedinim bankama, država je već uskočila s 'narodnim' obveznicama, a moguće su i nove mogućnosti ulaganja poput kratkoročnih trezoraca, što će mnoge 'obične građane' i nešto imućnije investitore odmaknuti od nekretnina.

Također postoji i bojazan kako će izgledati naredna turistička sezona, imajući u vidu izazove koji su postavile nerealne cijene u tom sektoru, što je rezultiralo blažom panikom u 7. mjesecu, a mnoge turiste potencijalno odvratilo od povratka u Hrvatsku u narednoj godini.

Da ne spominjemo potpuni povratak konkurencije, recesije u nama najvećim emitivnim državama, nepoznatim učinkom novoga zakona o turizmu te najavljenim povećanjima poreza na kuće za odmor i kratkoročni najam u mnogim (mahom turistički jače orijentiranim) mjestima.

Sve to, uz smanjene stope inflacije, trebalo bi rezultirati skromnijim prihodima u turizmu 2024. godine, a prelilo bi se dobrim dijelom i na tržište nekretnina."

Nekretnine Ilustracija (Foto: Getty Images)

Olakšanje bismo mogli osjetiti u sljedećoj godini. 

"Ako izuzmemo potencijalni novi energetski šok na zimu i recesiju u SAD-u i većem dijelu EU-a, do kraja 2023. godine očekujemo korekciju cijena nekretnina od oko 5 %, dok bi se jača korekcija trebala materijalizirati u prvom dijelu 2024. godine, dijelom i zbog visoke baze u istome razdoblju 2023. godine.

Ono što je apsolutni imperativ, zbog porazne demografsko/migracijske situacije te činjenice da je Hrvatska jedna od najgorih zemalja u Europi po pitanju udjela mladih koji žive s roditeljima, jest pod hitno uvesti progresivni porez na nekretnine te snažno destimulirati kratkoročni najam te poticati i olakšati (zaštititi) dugoročni.

Te dvije mjere bi u vrlo kratkom roku dovele na tržište mnogobrojne prazne stambene nekretnine, a s obzirom na veliki priljev sa strane ponude logično bi dovelo i do znatnijeg snižavanja cijena kvadrata stanovanja - to bi stoga bila administrativno najnježnija revolucija kojom bi izvršna vlast mogla pridobiti većinu mladih da ostanu ovdje dugoročno i zasnuju obitelj te time popravili kritičnu demografsku sliku zemlje, jer je mahom mnogim mladim osobama pitanje stanovanja pitanje odlaska ili ostanka", rekao nam je Odrčić zaključno. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene