Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rasterećenje gradskog prometa

FOTO Dovršena je izgradnja najskuplje ceste u Hrvatskoj: "Ona mijenja sve, u smislu jačanja ne samo Rijeke, nego Hrvatske uopće"

Aktualno Galerija Svečano otvorena prometnica DC403 Svečano otvorena prometnica DC403 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Svečano otvorena prometnica DC403 Svečano otvorena prometnica DC403 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Svečano otvorena prometnica DC403 Svečano otvorena prometnica DC403 Foto: Damir Skomrlj/Cropix Svečano otvorena prometnica DC403 Svečano otvorena prometnica DC403 Foto: Damir Skomrlj/Cropix +7 Svečano otvorena prometnica DC403 Galerija 1/12 >>
Svečano je otvorena državna cesta DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka, najskuplja prometnica u zemlji. Riječ je o projektu vrijednom oko 70 milijuna eura.

Državna cesta DC403 od čvora Škurinje do Luke Rijeka trebala bi uvelike olakšati prometovanje središtem grada.

Povezuje riječku obilaznicu sa lučkim područjem i s mrežom gradskih prometnica, s kojima se spaja na raskrižju sa Zvonimirovom ulicom, do koje od čvora Škurinje na obilaznici, vožnja traje nekoliko minuta. Na trasi, koja prolazi kroz gusto naseljeno gradsko područje, je više složenih objekata, među kojima su značajniji tunel Podmurvice (1253 metra) te vijadukti Piopi (316 metara) i Mlaka (144 metra).

Riječ je o tri kilometra dugoj dionici državne ceste, od zapadnog dijela riječke luke do riječke obilaznice te o najskupljoj prometnici u Hrvatskoj čija izgradnja stoji 21,8 milijuna eura po kilometru (s PDV-om). 

Namijenjena je prije svega teretnom prometu s novog kontejnerskog terminala prema unutrašnjosti i obrnuto, ali bi trebala i uvelike rasteretiti promet tim dijelom Rijeke.

Pročitajte i ovo Zamotana tijela žrtava koje su poginule u noćnoj eksploziji u bolnici Ahli Arab u središnjoj Gazi Nakon stravičnog napada UZNEMIRUJUĆE "Vonj mrtvih je posvuda": Šokantne fotografije ispred bolnice, stotine žrtava leže na zemlji

Na toj kratkoj dionici izgrađena su dva tunela, nekoliko mostova i vijadukata, a gradnju nisu previše omeli ni problemi poput epidemije korone i rata u Ukrajini.

"Ona mijenja sve, ona zagrebačku obalu čini smislenom, učinkovitom, korisnom u prometnom smislu, u smislu jačanja ne samo Rijeke, nego Hrvatske uopće i daljnjih investicija u luku Rijeka. Ona cijeli zapadni dio grada praktički za dvije minute dovodi do obilaznice, a sad možemo reći da nakon Zadra, nakon Ploča i luka Rijeka praktički ima autocestu do same obale. To je fascinantan uspjeh i zaista možemo biti na njega ponosni", istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Nova cesta koja povezuje zapadni dio Rijeke s obilaznicom i mrežom autocesta, a koja je danas otvorena - značit će puno kako za razvoj riječke luke tako i za rasterećenje cestovnog prometa u Rijeci. O njoj, ali i daljnjim planovima razvoja i izgradnje cesta u riječkom prstenu s resornim ministrom razgovarao je reporter Dnevnika Nove TV Marko Balen.

"Od danas ova cesta koju su s nestrpljenjem čekali Riječani napokon je od poslijepodne u funkciji", izvijestio je Balen. 

Pročitajte i ovo Nestao muškarac u Brodu na Kupi Pomaže i HGSS Jeste li ga vidjeli? Obitelj Antonija Vukovića moli za pomoć, traže ga od nedjelje

"Drago mi je da smo danas ovdje, ova cesta u građevinskom, gospodarskom i prometnom smislu je jedan od najvećih pothvata u novije vrijeme, naravno uz Pelješki most budući da je ona ne tako davne 2016. godine bila upitna. Za nju nisu postojala financijska sredstva i otvaranje zagrebačke obale i jednog kontejnerskog terminala koji je u međuvremenu završen gdje je izabran i novi koncesionar, bilo je bitno da se ova cesta izgradi. Nije bilo velikih kašnjenja usprkos koroni i određenim izazovima s kojima smo se suočavali. Čestitam Hrvatskim cestama i izvođačima i svima onima koji su zaista napravili ovaj prekrasan projekt", istaknuo je Oleg Butković, potpredsjednik Vlade.

"Koristit će je građani. Zatvaramo prsten oko Rijeke i rijetko koji grad na Mediteranu ima promet riješen uspješno kao što to ima Rijeka. Vi znate da smo nedavno probili drugu cijev tunela Učka, završavamo Istarski ipsilon do Matulja, ova cesta danas i činjenica da smo osigurali financijska sredstva oko milijardu eura, to su velika postignuća ove Vlade, to moram reći. Zahvaljujem se i premijeru koji je dao podršku tome, mi ćemo do kraja godine raspisati dva natječaja za dionicu Križišće-Žuta Lokva.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene