Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Imaš pravo, ostvari ga

"Zgrada je zapuštena, radovi obavljeni bez našeg znanja": Imate pravo zamijeniti osobu koja troši vaš novac, provjerite kako

Imaš pravo, ostvari ga
Imaš pravo, ostvari ga Foto: DNEVNIK.hr
Predstavnik suvlasnika stanova u zgradi postavljen je potpisima i glasovima suvlasnika. Ako suvlasnici nisu zadovoljni njegovim radom, imaju ga pravo smijeniti i izabrati drugoga. Donosimo detalje procedure smjene predstavnika suvlasnika.

"U zgradi imamo predstavnika suvlasnika koji je stariji od 80 godina, ne snalazi se više u papirologiji i obvezama i ne mari više za, na primjer, funkcioniranje lifta, krov koji pušta kod jače kiše, prohodnost odvodnih cijevi... Zgrada je zapuštena i u lošem stanju, a s druge strane - neki radovi koji su bili u potpunosti bespotrebni, poput bojenja donjeg dijela fasade, obavljeni su bez znanja suvlasnika", požalila se čitateljica DNEVNIK.hr-a.

"Još je veći problem otkako je počelo odvajanje otpada u Zagrebu. Pitala sam ga - što je s uređenjem kontejnera i odvajanjem kako ne bismo plaćali kazne, odgovorio mi je da njemu nitko ništa nije rekao. Kontejneri su razbacani po parkiralištu ispred zgrade, ljudi odlažu u njih svašta, ima ih koji čak dovoze autima smeće u noći i bacaju ih kod nas", dodaje.

Predstavnik suvlasnika predstavlja vezu između upravitelja i suvlasnika. O njegovu imenovanju odlučuju isključivo suvlasnici.

Često se događa da se predstavnici samovoljno ponašaju ili iz nekog razloga ne obavljaju obveze koje su preuzeli za naknadu koju primaju svaki mjesec.

Pročitajte i ovo Naljepnice za odlaganje otpada Provjere na terenu Holding počeo lijepiti naljepnice na spremnicima za otpad: Ovo su njihove poruke zahvale, ali i upozorenja

Bitno je znati da ih je moguće smijeniti. Nezadovoljni suvlasnici mogu to učiniti u nekoliko koraka.

Prvo je potrebno otići k upravitelju zgrade i zatražiti popis svih suvlasnika stanova u zgradi s kvadraturama njihovih stanova. Ako tablica nema dodatnu kolonu, napravite identičnu tablicu uz još jednu kolonu namijenjenu za potpise suvlasnika. Tada krenite od stana do stana.

Dobro je znati tko će ga zamijeniti

U tom je trenutku dobro već imati ime i prezime osobe koja bi preuzela dužnost predstavnika suvlasnika i za koju će suvlasnici potpisati kako sav trud ne bi bio uzaludan.

Potrebno je prikupiti potpise suvlasnika čiji stanovi kvadraturom zbrojeni zajedno iznose više od 50 posto ukupne površine zgrade. Dakle, ne skupljaju se potpisi većine suvlasnika, već se računa kvadratura njihovih stanova i potrebno je prikupiti potpise suvlasnika 50 posto + 1 m2 od ukupne površine zgrade.

Dobro je da tablica u svojem uvodu ima kratko obrazloženje za smjenu predstavnika i obvezno je navesti ime osobe koja je predložena za novog predstavnika suvlasnika.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Ivana Nobilo / CROPIX)

Nakon što se skupi dovoljan broj potpisa (50 posto + 1 m2 ukupne površine zgrade), tablica s potpisima nosi se natrag u tvrtku - upravitelja zgrade.

Novi predstavnik suvlasnika od upravitelja će dobiti informaciju o svim pravima i obvezama. Uz to, upravitelj će novom predstavniku dati i dokumentaciju i pečat zgrade ako je stari pečat glasio na ime prethodnog predstavnika suvlasnika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAKON O ODRŽAVANJU ZGRADA Upravitelju zgrade kazna od 5000 do 20.000 kn ako majstor ne dođe za tri sata? U pripremi novi zakon

Nije nemoguća misija

Iako se ovaj posao u velikim zgradama čini kao nemoguća misija, kao suvlasnik imate pravo birati predstavnika suvlasnika koji će se brinuti o funkcioniranju zgrade i biti suvlasnicima na raspolaganju u hitnim slučajevima.

Treba imati na umu i da vjerojatno niste jedini nezadovoljni suvlasnik, stoga je dobro porazgovarati sa susjedima i doznati njihovo mišljenje.

Imaš pravo, ostvari ga Ilustracija (Foto: Getty Images)

Predstavnik suvlasnika, osim brige o zgradi, predlaže iznos pričuve i upravlja njome, vodi dokumentaciju vezanu za redovno održavanje zgrade i izvanrednim situacijama koje se mogu pojaviti, a koje zahtijevaju određene zahvate i novac suvlasnika (i onaj iz pričuve).

Za ispunjavanje svojih obveza predstavnik dobiva mjesečnu naknadu. Iznos naknade određuju isključivo sami suvlasnici, a on se isplaćuje iz pričuve koju plaćaju. Iznos naknade određen je međuvlasničkim ugovorom.

Ne znate koja su vaša prava? Kako ih ostvariti? Država se nije previše potrudila objasniti na što sve imamo pravo, ali mi smo tu da vam pomognemo. Jer ako imaš pravo - ostvari ga.
Svoju priču pošaljite na
reporter@novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene