Obavijesti Video Pretražite Navigacija
sumanute cifre

Koliko košta najam jednosobnog stana u zemljama EU-a? Za Lisabon vam treba čak 2500 eura

Ilustracija
Ilustracija Getty Images
Aktualno Galerija Ilustracija Ilustracija Foto: Getty Images +0 Cijena najma jednosobnog stana u EU Galerija 1/2 >>
Za najam jednosobnog stana u Lisabonu treba vam čak 2500 eura mjesečno. Jeftiniji je Amsterdam s 2300 eura, dok se stanovi u Berlinu, Parizu i Milanu izdaju za 1800 eura mjesečno.

Prosječna cijena četvornog metra novoga stana u Hrvatskoj u prvom polugodištu ove godine, bez obzira na prodavatelja, iznosila je 2.219 eura, što je 4,1 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To znači da su građani za jedan kvadrat novog stana u prosjeku trebali izdvojiti gotovo dvije pune prosječne neto plaće, koja je za lipanj na nivou Hrvatske iznosila 1.150 eura.

Prosječna cijena četvornog metra novog stana u Zagrebu u prvom polugodištu iznosila je 2.623 eura, a prosječna zagrebačka plaća 1303 eura. Cijene su u Zagrebu u odnosu na lani veća za 6,9 posto u odnosu na lani.

Infografika pokazuje cijene jednosobnih stanova u europskim gradovima. Rradi se o prosječnim cijenama najma u drugom kvartalu ove godine. Za najam jednosobnog stana u Lisabonu treba vam čak 2500 eura mjesečno. U Amsterdamu najam jednosobnog stana iznosi 2300 eura. Berlin je nešto jeftiniji, najam košta 1748 eura, München , 1802 eura.  U Beču je najam jednosobnog stana 1181, a primjerice u Valenciji 1300 eura.

Pročitajte i ovo Američki speleolog zarobljen u Turskoj spilji - 2 Amerikanac u špilji u Turskoj U jednom od najzahtjevnijih spašavanja sudjeluju i Hrvati: "Svatko ima svoju određenu dionicu"  

Od gradova koji su se našli na ovom popisu, najam je najviše poskupio u Budimpešti, za gotovo 43 posto u odnosu na isti period lani. No neki gradovi su jeftiniji ako se usporedi sa 2022. godinom. Na primjer, u Rimu podstanari sad plaćaju 5,7 posto manje, u Beču 4,7 posto, a u Milanu 2,8.

Ilustracija Cijena najma jednosobnog stana u EU Foto: Marko Picek/Pixsell

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene