Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Autoprijevoznici stavili civilnim stožerima na raspolaganje svoje resurse: 2500 vozača, infrastrukturu, vozila, dispečerski sustav...

Zaštitne barijere u trgovinama SPARA
Zaštitne barijere u trgovinama SPARA DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Zaštitne barijere u trgovinama SPARA Zaštitne barijere u trgovinama SPARA Foto: DNEVNIK.hr Luka Brčić Luka Brčić Foto: DNEVNIK.HR/DNEVNIK.hr Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović Foto: DNEVNIK.hr Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Foto: DNEVNIK.hr +0 Stožer civilne zaštite DNŽ Galerija 1/5 >>
Raste broj oboljelih od koronavirusa. Trenutačno ih je u Hrvatskoj ukupno 206. Tri pacijenta imaju težu kliničku sliku te su na respiratoru. Prosječna dob oboljelih u Hrvatskoj je 42,6 godina. Ministar Beroš je rekao kako situacija upućuje na lokalnu transmisiju, ali da je svakako stupanj obrane podignut na višu razinu. Sudeći po svemu, mjere bi se mogle i pooštriti jer u nacionalnom stožeru nisu zadovoljni kako se građani pridržavaju mjera samoizolacije.

 * U Hrvatskoj je potvrđeno 206 slučajeva zaraze

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Koronavirus - ilustracija - 5 Umrle dvije osobe Veći skok novih slučajeva zaraze koronavirusom zabilježen u još jednoj susjednoj zemlji

* Izliječeno je 5 osoba

* Nacionalni krizni stožer poslao je oštru poruku građanima jer se nedovoljno pridržavaju mjera zaštite. Policija je na ulicama u pojačanoj ophodnji.

* Informacije o koronavirusu građani mogu dobiti pozivom na broj 113

Tijek zbivanja iz minute u minutu pratite u nastavku:

19:30 Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović objasnio je kako će, nakon uvođenja strožih mjera, izgledati javni gradski prijevoz, kako život na otocima. Više pročitajte ovdje.

18:20 Ured za upravljanje u hitnim situacijama apelira na sve trgovine koje su trenutno otvorene, a osobito one koje prodaju prehrambene artikle i pekarnice, da prilikom rukovanja hranom poštuju najviše higijenske standarde sukladno uputama Zavoda za javno zdravstvo.

"Naročito upućujemo pekarnice da kruh i ostali pekarski proizvodi budu pakirani u vrećicu bez dodirivanja, odnosno da prodavač koji pakira nosi rukavice. Radom na siguran način štite se i prodavači i kupci. U trenutnoj epidemiološkoj situacija svi se moramo odgovorno ponašati kako bismo suzbili širenje virusa", piše u priopćenju.

18:00 Arriva RH, Čazmatrans i Presečki stožerima su stavili na raspolaganje vozila (autobuse, kombije i osobna vozila), 2.500 tisuće vozača, svoju infrastrukturu, praonice za dezinfekciju, dispečerski sustav, znanje u organiziranju prijevoza putnika, kako bi se osigurao prijevoz radnika koji su neophodni za funkcioniranje svih osnovnih službi, piše u priopćenju HUP-a.

16:45 Na popodnevnoj konferenciji za novinare ministar Vili Beroš rekao je kako je u Hrvatskoj 206 oboljelih.

"U zadnja 24 sata imamo 78 novooboljelih. Krivulja nam je brzo krenula uzlaznom putanjom i koliko će to biti strmo, ovisi o našem ponašanju", rekao je Krunoslav Capak.

Članovi stožera još jednom su istaknuli kako je sada od najveće važnosti da sve svi pridržavaju mjera i uputa te drže društvenu distancu.

15:13 Jutarnji list javlja kako je koronavirus stigao u KBC Sestara milosrdnica.  Zaraženi muškarac koji je došao na operaciju slezene prvo je rekao kako nije bio u zaraženim područjima,  da nije bio u kontaktu s oboljelim od koronavirusa, te da ne postoji  bojazan da bi mogao biti zaražen.

Nakon operacije njegova obiteljska liječnica rekla kako  je muškarac bio u kontaktu s rođakom koji mu je došao u posjet iz Njemačke, te da je istom potvrđen koronavirus. 

"To znači da pacijent nije prijavio da je nekoliko dana bio u kontaktu s rođakom koji je došao iz zemlje u kojoj bukti epidemija. Neodgovorni pacijent kontaminirao je srce bolnice, intenzivnu njegu, šok-sobu. Doveo u opasnost pacijente koji su na intenzivnoj njezi, liječnike i medicinske sestre ", rekao je za Jutarnji ogorčeni ravnatelj bolnice Mario Zovak

Mjere su, naravno, odmah poduzete. Pacijent je prebačen u Zaraznu, a ostali pacijenti su razmješteni. Kompletni prostori su dezinficirani.

15:00 Uvedene su još strože mjere zadržavanja po ulicama, trgovima i parkovima. Policija patrolira po ulicama.  Više pročitajte ovdje

14:33 Načelnik općine Konavle, Božo Lasić na svojem je Facebook profilu objavio kako je koronavirusom zaraženo sedmero djelatnika Zračke luke Dubrovnik. 

Civilni stožer DNŽ potvrdio je da su djelatnici Zračne luke zaraženi kao kontakti prvozaražene spremačice, a zaražen je i jedan liječnik bolnice. Osim njih, dva novozaražena su kontakti drugozaraženog Dubrovčanina koji je bio na skijanju u Bugarskoj, zaražen je i pomorac s Korčule te jedan strani državljanin.

Ukupno je u Dubrovačko-neretvanksoj županiji zaraženo 14 osoba. 

14:31 Hrvatski crveni križ upozorava kako je audiosnimka muškarca koji upozorava na uvođenje stopostotne karantene lažna. Više o tome ovdje. 

14:13 Rijeka će imati mjesec dana besplatni parking. Budući da dio građana i dalje mora dolaziti u središte grada zbog odlaska na posao, odlaska liječniku i slično, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel donio je odluku temeljem koje se za trajanja zabrane odvijanja javnog gradskog prijevoza, na svim parkiralištima Rijeka plusa neće vršiti naplata, navodi se na stranicama Grada Rijeke. 

14:13 U samoizolaciji u Vinkovcima je 98 osoba, a kao i u cijeloj Vukovarsko-srijemskoj županiiji nema zaraženih koronavirusom, potvrdio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić. Grad dezinficira komunalnu opremu. 

14:00 Policija je danas zatvorila splitski Marjan. Malo iza 13.30 je zatvoren, a ranije su krenuli s upozorenjima građana.

Postavljene su policijske trake te više nitko ne može ući. Čeka se samo da posjetitelji koji su unutra izađu iz park šume, javlja Dalmatinski portal

13:57 U Primorsko-goranskoj županiji je još šest osoba zaraženo novim koronavirusom, od kojih jedna osoba koja ima prebivalište izvan županije, a u tijeku je njihova obrada i utvrđivanje njihovih kontakata, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Do subote je na području Primorsko-goranske županije na novi koronavirus bilo pozitivno ukupno 14 pacijenata. Od njih je jedan pacijent izliječen, jedan je otišao na liječenje u Sisak, dok ih je devetero smješteno u riječku bolnicu, a troje je izolirano u kućnim uvjetima i svi su u dobrom stanju.

13:26  Zagrebački Mirogoj poručio je kako će se u idućih mjesec dana pogrebi, posljednji ispraćaji i polaganje urni održavati isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice.

Neće se objavljivati podaci o mjestu i vremenu održavanja pogreba, ispraćaja i polaganja urne, a obustavlja se i organiziranje glazbenih i usluga dostave cvijeća i svijeća. Više pročitajte ovdje.

13:04 Ministar zdravstva današ je obišao zagrebačku Arenu gdje volonteri Crvenog križa, Civilne zaštite i izviđači pripremaju za liječenje bolesnika od Covida19. Video pogledajte ovdje.

13:02  U ovom trenutku zaštita zdravstvenih radnika je zaštita države, poručeno je u subotu s virtualnog okruglog stola SDP-ova Savjeta za zdravstvo na temu "Zdravstveni aspekti COVID pandemije u Hrvatskoj", na kojem je ocijenjeno i da je potrebno što više testiranja na koronavirus.

13:00 Dok su na snazi izvanredne okolnosti zbog epidemije koronavirusa, saborskim zastupnicima opravdavat će se svi izostanci, odlučio je nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja, a odluka se primjenjuje dok su na snazi izvanredne okolnosti.

Zbog epidemije koronavirusa Sabor nije prekinuo rad, ali je od petka uveo stroge mjere zaštite, pa u sabornici na raspravama mogu biti najviše po dva predstavnika svakog od 14 zastupničkih klubova, dakle najviše 28 zastupnika, poštuje se propisana udaljenost i mjere dezinfekcije.

Odlučeno je i da će se svakog radnog dana raspraviti najviše dvije točke.

Odbori će raditi telefonski ili mailom, njihovi tajnici odbora slat će članovima mišljenje zakonske tekstove iz njihove nadležnosti kojima će primjedbe slati sms porukom ili mailom.

12:23 Stožer je donio odluku o privremenoj obustavi javnog prometa. Odluka na snagu stupa sutra i odnosi  se na javni linijski prijevoz putnika u unutarnjem cestovnom prometu, izuzev autotaksi prijevoza. Ukida se javni linisjki prijevoz putnika u međunarodnom cestovnom prometu, javni prijevoz osoba u željezničkom prometu, tramvajski i drugi javnogradski promet te sve ostale vrste javnog prijevoza (žičare, uspinjače i dr...) Privremeno se zatvaraju svi željeznički i autobusni kolodvori. Stožer je donio i odluku o ograničavanju javnog prijevoza putnika, tereta i vozila prema otocima. Na otoke će tako od danas moći samo otočani. Više pročitajte ovdje

12:07 "Prestao je normalan život. Molim sve građane Istre da ostanu kući", rekla je epidemiologinja Jasna Valić i rekla kako još nije poznat nalaz obdukcije preminulog muškarca. 

11:57 Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije pozvao je sve da se pridržavaju mjera.

"Imamo zahtjev za zatvaranjem dječjih igrališta i zabranom okupljanja na javnim površinama. Roba u trgovinama se može prodavati do 18 sati, a benzinske postaje rade 24 sata", rekao je Kozleavac. 

Kazao je i kako je u Istri zabranjen javni prijevoz te rade samo taksiji.

"Tražimo i da se kretanje građana ograniči samo na ono što je najnužnije"; rekao je Kozlevac. 

Dodao je i kako je od danas cijela Slovenija proglašena "crvenom zonom"

11:44 Epidemiolog dr. Aleksandar Stojanović rekao je kako je u Istarskoj županiji jučer bilo 5 novooboljelih, a do danas ih je još 8 novozaraženih. 

"Od tih 5 osoba, većinom se radi o kontaktima već oboljelih osoba, a jedan je radnik iz ugostiteljskog objekta u Italiji. Imamo  i 8 novooboljeih osoba, a ukupno 25 na području Istarske županije. Ne radi se o otvaranju novih slučajeva, već o osobama koje su bile vezane uz prethodno oboljele. Neki od njih su bili na pogrebu jednog zaraženog muškarca"; rekao je Stojanović. 

Kazao je i kako se može očekivati veći broj starijih zaraženih osoba te je apelirao na njih da ne izlaze iz kuće. 

"Bez prijeke potrebe ne izlazite iz kuća. Imamo puno kršenja samoizolacije. To je sramotno, svi koji krše mjere narušavaju rad zdravstvenih službi. Sebičnim ponašanjem ugrožavaju sebe i sve oko sebe"; rekao je. 

Ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić rekla je kako je među oboljelima i jedan austrijski državljanin koji boravi u Istri. Dodala je i da je 23 oboljelih blage kliničke slike, a da su trenutno dobro i dvije starije osobe koje su zaražene. 

11:45  U Međimurskoj županiji i dalje nema zaraženih koronavirusom, obavijestiti su u subotu ujutro iz županijskog Stožera civilne zaštite.

11:40  U Osječko-baranjskoj županiji nema novoboljelih od koronavirusa, a županijski Stožer Civilne zaštite u subotu je od Ministarstva poljoprivrede odlučio zatražiti hitnu isplatu preostalih poticaja poljoprivrednicima kako bi se mogla nastaviti proljetna sjetva.

11:30 Predsjednik Zoran Milanović obišao je kamp i šatore koje za prihvat oboljelih pacijenata podižu pripadnici Hrvatske vojske ispred Kliničke bolnice Dubrava. Više pročitajte ovdje

11:00 "Imamo 12 novih slučajeva zaraze u Županiji", rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije. U Županiji je ukupno zaraženo 14 ljudi. 

"Do sada je na analizu poslano 66 uzoraka, 12 je pozitivnih, 3 su u izradi. 389 ljudi je u samoizolaciji. Imamo 33 prijava kršenja samoizolacije. Kod 4 ljudi utvrđeno je da su kršili mjere samoizolacije", rečeno je. 

Apelirali su na građane da se drže uputa. "Apeliramo na odgovornost. Vidjeli ste situaciju na Placu, zbog toga smo je morali zatvoriti. Ne izlazite ako za to nema potrebe. Trenutak je ozbiljan. Niste na godišnjim odmorima. Izlazite samo ako morate", rekao je župan Nikola Dobroslavić. 

10:15 Potvrđeno je još 40 novoboljelih osoba. Ukupan broj oboljelih sada je 168. Više o tome ovdje. 

10:00 Splitsko-dalmatinski stožer objavio je najnovije podatke u vezi koronavirusa. Načelnik stožera Luka Brčić rekao je da u Županiji ima 7 oboljelih. "Do danas još primljeno 4 bolesnika. U karanteni je 54 ljudi", rekao je. Ravnatelj splitskog KBC-a Julije Meštrović rekao je da svi pacijenti imaju blaže simptome i da očekuje da će se broj oboljelih povećati.

Na konferenciji za novinare rečeno je da među zaraženima nema medicinskog osoblja. Spaladium Arena se priprema za prihvat bolesnih, rečeno je. 

Župan Blaženko Boban dramatičnim je tonom apelirao na sugrađane da se pridržavaju uputa. "Ljudi, ostanite kući! Ne hodajte s oružjem po ulicama. Ako već ne mislite na sebe, onda mislite na svoje dijete, majku i oca", rekao je Boban.

9:32 U trgovinama Spara postavljaju se zaštitne barijere od pleksiglasa kako bi se omogućila zaštita zaposlenika u interakciji s kupcima. 

Zaštitne barijere u trgovinama SPARA Zaštitne barijere u trgovinama SPARA Foto: DNEVNIK.hr

9:30 Alemka Markotić poslala je još jedno ozbiljno upozorenje svima koji se ne pridržavaju uputa Stožer i onima koji krše pravila samoizolacije. Više pročitajte ovdje

9:10 Trenutno je potvrđeno 157 osoba zaraženih koronavirusom, a pet osoba je ozdravilo. 90 osoba je u karanteni. Obavljeno je 2.038 testiranja, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite. Više o tome ovdje.

8:30 U Hrvatsku je sinoć stigla donacija maski i ostale zaštitne opreme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Riječ je o donaciji Vlade UAE-a. Više pročitajte ovdje

8:00 Život u Hrvatskoj nije u potpunosti stao. Dok se jedni boje virusa, drugi mu vole prkositi. Korona ljude tjera da budu unutra, ali sunce ih mami van pa izlaze u šetnju. Više pročitajte ovdje

7:54  Šefica Infektivne bolnice u Zagrebu, dr. Alemka Markotić sinoć je u Dnevniku Nove TV poslala oštru poruku kršiteljima mjera samoizolacije.

"To je kao da pucate iz puške u trgovačkom centru, to je terorizam. U ovom slučaju bioterorizam", rekla je. Više pročitajte ovdje

7:40 Zagrebačka Arena za nekoliko bi dana trebala biti spremna za prihvat srednje teških bolesnika koji ne zahtijevaju primjenu kisika i druge intenzivne mjere liječenja. Više pročitajte ovdje

7:30  Hrvatska ljekarnička komora jučer je izvijestila kako je je zbog povećanog broja građana koji ne slijede preventivne mjere ponašanja vezane uz koronavirus postrožila kontrolu pacijenata u ljekarnama. Više pročitajte  ovdje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene