Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VIRUS HARA

Odluka Stožera: Trajekti od danas voze ograničeno, a na otoke će moći samo oni s prebivalištem

Medicinski laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Medicinski laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Medicinski laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Medicinski laboratorij (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Restoran na otoku Restoran na otoku Foto: DNEVNIK.hr Prazan kafić, ilustracija Prazan kafić, ilustracija Foto: DNEVNIK.hr +0 Medicinski laboratorij na Hvaru (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Stožer civilne zaštite donio je odluku o ograničavanju javnog prijevoza putnika, tereta i vozila prema otocima. Na otoke će tako od danas moći samo otočani.

Na snagu je stupila Odluka o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ljudima puno znači ''Križ je težak'': Capak objasnio zašto su, unatoč mjerama, dopustili procesiju na Hvaru Slika nije dostupna velik broj zahtjeva Želite na otok? Objavljene detaljne upute za dobivanje propusnica

Odluku prenosimo u cijelosti:

"Na temelju članka 22.a Zakona o sustavu civilne zaštite Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, dana 21. ožujka 2020. godine, donosi Odluku o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu. Obzirom na mogućnost prijenosa bolesti COVID-19, ograničava se javni prijevoz putnika, tereta i vozila prema otocima i poluotoku Pelješcu.

Zabranjuje se održavanje svih redovitih brzobrodskih linija u obalnom linijskom pomorskom prometu za vrijeme proglašenja epidemije koronavirusa na području republike Hrvatske, izuzev u slučaju hitnih intervencija uz odobrenje Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Zabranjuje se održavanje svih brodskih linija osim sljedećih državnih brodskih linija:

310 Mali Lošinj - (Unije) - Srakane Vele - Susak) i obratno

311 Ilovik - Mrtvaška i obratno

405 Rava - (Mala Rava - Veli Iž - Mali Iž) - Zadar i obratno

415 Vrgada - Pakoštane - (Biograd) i obratno

501 Krpanj - Brodarica

505 (Vodice - Prvić Šepurine - Prvić Luka - Zlarin) - Šibenik i obratno.

Na državnim trajektnim linijama te na državnim brodskim linijama zabranjuje se sav putnički i teretni prijevoz prema otocima osim za sljedeće kategorije:

- hrvatske i strane državljane s prebivalištem, odnosno trajnim boravištem na otocima ili na polutoku Pelješcu;

- vozila fizičkih osoba te vozila korisnika leasinga s prebivalištem na otoku koja su registrirana u nadležnom upravnom tijelu u Republici Hrvatskoj;

- djelatnike javnih zdravstvenih službi i djelatnike drugih javnih službi (policija, vatrogasci, oružane snage, lučka kapetanija, pošta, komunalne djelatnosti) i njihova službena vozila;

- djelatnike opskrbe trgovina koje su izuzete od primjene Odluke Stožera civilne zaštite, te njihova službena vozila pri obavljanju redovitih prijevoza na otok te dostavne službe i njihova vozila;

- djelatnike pravnih osoba koje obavljaju nužne interventne popravke na otoku i njihova službena vozila pri obavljanju intervencija", naveo je Civilni stožer u priopćenju od 11 sati. 

Pokret otoka: "Po dolasku na otok ostanite u samoizolaciji"

Ranije tijekom jutra, Pokret otoka apelirao je na sve građane i ljubitelje otoka da promisle dvaput prije nego krenu na put, u vikendice i posjete obiteljima.

"Zatečeni smo ovom nadnaravnom situacijom svi. Preporučamo svim otočanima da se strogo drže pravila propisanih Nacionalnih i Lokalnih stožera civilne zaštite i Ministarstva zdravstva, a sve koji su se zatekli na otocima ili su na putu prema njima može samo preporučiti:

• Ako nemate prebivalište ili boravište na otoku, prijavite se u eVisitor.
Ovo je jedini način da u ovom trenutku znamo koliko nas je na otoku, kolike su nam zalihe potrebne i kako ćemo reagirati u hitnim slučajevima.

• Ne dolazite na otok bez svih prehrambenih i higijenskih potrepština koje bi vam mogle biti potrebne kroz period od idućih 30 dana.

• Po dolasku na otok, ostanite 14 dana u samoizolaciji. Ukoliko nemate mogućnost samoizolacije na otoku, ostanite gdje jeste" naveli su u priopćenju. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene