Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska iz minute u minutu

Pacijent zaražen koronavirusom hitno operiran u Karlovcu, zaražena i predstojnica Klinike za infektivne bolesti u Osijeku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošla su 43 dana otkako je pandemija koronavirusa stigla i u Hrvatsku. Zahvaljujući mjerama Nacionalnog kriznog stožera broj oboljelih i umrlih od koronavirusa u Hrvatskoj je zadovoljavajući, a krivulja nije eksponencijalna, međutim mjesta za opuštanje nema.

* U Hrvatskoj su koronavirusom dosad ukupno zaražene 1343 osobe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

* 19 ljudi je preminulo od posljedica zaraze

* 179 osoba je izliječeno

U nastavku pratite tijek događaja povezanih s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj:

18:00 Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" uveo je osam telefonskih brojeva na kojima građani mogu dobiti psihološku pomoć ako su u samoizolaciji ili karanteni. Evo gdje možete naći brojeve.

17:39 Policija će, na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva, pokrenuti izvide u splitskom Domu umirovljenika u kojem je 10 osoba zaraženo koronavirusom.

Više pročitajte ovdje.

17:00 Sastanak na vrhu članica Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, čije je održavanje bilo predviđeno za 6. i 7. svibnja u Zagrebu, najvjerojatnije će se održati video vezom u prikladnom terminu, kazao je glasnogovornik vlade Marko Milić.

Premijer Andrej Plenković, predsjedavajući Vijećem EU, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i drugi partneri u konzultacijama su oko mogućnosti održavanja video konferencije u terminu koji bude najprikladniji.

16:30 Dječji vrtić More u Splitu zatvoren je i dezinficira se jer su u njemu prošlog tjedna boravila djeca zaposlenice Doma u Vukovarskoj u kojem je kod 10 pacijenata potvrđen koronavirus. Zaposlenice vrtića koje su bile u kontaktu s djecom poslane su doma. I žena koja radi u Domu i njena djeca su dobro i nemaju simptoma. 

Više o tome ovdje.

16:00 Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak na svom Facebook proilu odgovarala je na pitanja učenika i roditelja o državnoj maturi.

Virtualni roditeljski sastanak pratite ovdje.

15:55 Splitski stožer je priopćio da je jedna osoba starije životne dobi (87 godina) iz Splita, zaražena covidom-19, preminula je u KBC-u Split. Osoba je inače bolovala od hipertenzije i primeljena je sa znakovima srčanog popuštanja (osoba nije iz Doma za starije i nemoćne Split). Epidemiološki izvid je obavljen i obrađeni su kontakti preminule.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je potvrđeno još 17 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Od toga iz Splita osam, Solina dva te po jedan slučaj iz Muća, Podstrane, Jelse, Sinja, Dugog Rata, Makarske i Podbablja. Među zdravstvenim djelatnicima oboljelih je 47, dok ih je u samoizolaciji 112.

U ovom trenutku u bolnici je 49 pozitivnih osoba. Na respiratoru se nalazi osam osoba. Na dan 8. travnja 2020. sveukupno je 223 pozitivne osobe na koronavirus na području Splitsko-dalmatinske županije. U karanteni hotela Zagreb nalazi se 22 osobe; od čega je sedam stranih državljana.

15:47 Otvoreni dijelovi riječke Centralne tržnice te tržnica Brajda i Zamet u četvrtak počinju raditi, a stvoreni su i svi preduvjeti za rad ribarnica na riječkim tržnicama, priopćeno je u srijedu iz riječke Gradske uprave.

To je odlučeno u skladu s odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite te uz poštivanje svih mjera sprječavanja širenja epidemije koronavirusom.

15:44 Glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Zvonimir Ancić u srijedu je vjernicima čestitao nadolazeći Uskrs, ističući kako odluka biskupa da zbog pandemije ne služe mise u crkvama proizlazi iz osjećaja suodgovornosti kojim štite život u svim njegovim fazama.

Ancić je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zašite napomenuo kako sutra navečer započinje Sveto trodnevlje, najsvečaniji i najsvetiji dio liturgijske godine kada se spominjemo muke, smrti i uskrsnuća Isusa Krista.

15:31 Tri reprezentativne sindikalne središnjice zatražile su u srijedu od Vlade hitno donošenje dodatnih mjera za najugroženije radnike i građane, upozorivši da Vladin paket mjera za ublažavanje ekonomskih i socijalnih posljedica koronavirusa najviše pogoduje poduzetnicima. VIše pročitajte OVDJE.

15:13 Udruga Domine izvijestila je u srijedu da u posljednjih desetak dana bilježi porast broja poziva žena žrtava nasilja kojima je potreban hitan smještaj ili pomoć druge vrste, najčešće financijske te upozorila kako unutar sustava trenutno ne postoji način da im se pomogne.

15:05 Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman najavio je u srijedu u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu da će se u četvrtak vratiti još otprilike stotinu hrvatskih državljana iz Tirola.

Grlić Radman kaže da se radi uglavnom o sezonskim radnicima "koji su usred pandemije ostali bez posla, kao i svi ostali nakon zimske sezone". Više pročitajte OVDJE.

15:01 Nema novozaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, prvi put nakon 28. ožujka, pa je broj oboljelih u županiji ostao na 64, navode u srijedu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

U Stožeru ističu da se negativnima pokazalo svih 27 uzoraka koji su poslani na testiranje.

14:12 Nacionalni krizni stožer izvijestio je o najnovijem stanju oko epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. Više o tome pročitajte OVDJE.

13:52 Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković izvijestio je u srijedu da je u toj županiji u samoizolaciji 25 liječnika, 43 medicinske sestre i tehničara, tri spremačice, četiri inženjera, dva administratora te jedan laborant i vozač hitne pomoći.

Na koronavirus u županiji je pozitivno 18 osoba, a pet je slučajeva zabilježeno u posljednja tri dana, potvrđeno je u srijedu na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite.

13:51 Gradska tržnica u Bjelovaru u srijedu ujutro ponovno je otvorena, uz mnoge mjere opreza radi sprječavanja širenja koronavirusa, ali bez dopuštenja Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Voditeljica Gradskog stožera Civilne zaštite i zamjenica bjelovarskoga gradonačelnika Valna Bastijančić-Erjevec potvrdila je u srijedu da gradska tržnica još nije dobila rješenje Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

13:50 Djelatnici Doma za starije u Splitu oglasili su se priopćenjem u kojem poručuju da podržavaju ravnatelja tog Doma te osuđuju one koji, kako kažu, žele naštetiti njemu i Domu. Više pročitati OVDJE.

13:47 Potvrđen još jedan slučaj zaraze koronavirusom u Koprivničko-križevačkoj županiji, čime je ukupan broj osoba oboljelih od COVID-19 infekcije na području Koprivničko-križevačke županije porastao na ukupno 20 slučajeva. Osoba s pozitivnim nalazom dobrog je zdravstvenog stanja, nalazi se na liječenju i pod epidemiološkim nadzorom u kućnoj samoizolaciji, isto kao i svi bliski kontakti koji su bili u doticaju s oboljelom osobom.

13:42 Zaraza koronavirusom potvrđena je za još četiri osobe povezane sa Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju u Stubičkim Toplicama, pa Krapinsko-zagorska županija s ova četiri nova slučaja trenutno broji ukupno 89 oboljelih.

Nakon što je prije pet dana zaraza potvrđena za jednu djelatnicu stubičke bolnice, virus se proširio pa je pozitivni nalaz na covid-19 ukupno dobilo dvoje djelatnika te pet korisnika bolnice od ukupno njih 23 kojima su testirani brisevi.

13:40 Na području Sisačko-moslavačke županije jedna je novozaražena osoba od koronavirusa, djelatnica Financijske agencije - Fine u Sisku, gdje je prije bilo dvoje zaraženih i u tijeku je proširena epidemiološka obrada.

U Fini su do sada tri osobe zaražene pa je nužno utvrditi međusobnu povezanost izvora zaraze i zaštitu, to jest poduzimaju li se sve propisane mjere u sprječavanju daljnjeg širenja bolesti, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite.

13:37 Stožer civilne zaštite Međimurske županije izvijestio je da nema novozaraženih u toj županiji.

13:00 U Osječko-baranjskoj županiji u srijedu je još pet osoba oboljelo od koronavirusa, a među njima i predstojnica Klinike za infektivne bolesti osječkog KBC-a, što je prvi slučaj zaraze liječnika u toj županiji, izvijestio je u srijedu Županijski stožer Civilne zaštite.

Među novooboljelima imamo prvog pozitivnog liječnika, a to je predstojnica klinike za infektologiju Ljiljana Perić, koja je u posljednjih sedam dana bila tri puta testirana, i zadnji test pokazao je da je pozitivna, izvijestio je načelnik Županijskog stožera dožupan Goran Ivanović.

Dodao je kako je liječnica zbrinuta u osječkom KBC-u i da se provjeravaju njezini kontakti u proteklih nekoliko dana, da je većina tih nalaza u ovom trenutku negativna, ali da će u osječkom KBC-u inzistirati na stalnoj kontroli.

12:57 U Karlovačkoj je bolnici prije potvrde da je zaražen, zbog hitnosti slučaja, operiran Karlovčanin srednje životne dobi koji je nakon toga prevezen na postoperativnu njegu u referentnu kliniku - Kliničku bolnicu u Dubravi, doznaje se od ravnatelja bolnice Ervina Jančića.

Pacijent je operiran zbog hitnosti, ali zahvaljujući uspostavljenim mjerama opreza ne očekuje se prodor virusa u karlovačku bolnicu, rekao je za Hinu ravnatelj karlovačke bolnice Jančić.

Prvi je to slučaj, rekao je, u kojem se pokazala opravdana odluka da se otvori ambulanta za nejasna infektivna stanja sa stacionarom, gdje se životno ugroženi pacijenti bez obzira na dijagnozu tretiraju kao pozitivni na koronavirus najmanje 12 sati, sve dok ne stignu nalazi.

12:32 Hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a odlučilo je odgoditi zagrebački samit i sve neformalne sastanke i konferencije koje su se trebale održati do 15. svibnja u Hrvatskoj kako bi se ograničilo širenje pandemije koronavirusa.

12:22 Ministar zdravstva Vili Beroš, koji je u Split doputovao s ministricom Vesnom Bedeković i epidemiologom Bernardom Kaićem, oglasio se na Twitteru te poručio da nitko od evakuiranih iz Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu nije na respiratoru. Ministar Beroš je međutim rekao da svi imaju simptome Covid-19. Više pročitajte OVDJE.

12:06 U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja oboljenja koronavirusom. Ukupan broj oboljelih u toj Županiji sada iznosi 32, a ozdravilo je ukupno njih 7.

U preventivnoj mjeri samoizolacije nalazi se 1591 osoba od čega su 91 kontakti oboljelih. Tijekom jučerašnjeg dana u Varaždinskoj županiji testirane su 33 osobe, a do sada ukupno 553.

11:44 Nedavno oformljeni laboratorij za kliničku mikrobiologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek u samo nekoliko tjedana trajanja ove krize preusmjerio je svoj fokus i pripremio se za testiranje uzoraka na prisustvo koronavirusa. U tome će pomoći i Laboratorijski informacijski sustav koji je tvrtka IN2 osigurala novom laboratoriju kako bi olakšala radu njegovog tima.

Klinički bolnički centar Osijek regionalni je respiratorni centar za područje istočne Hrvatske koji pokriva pet županija i devet pripadajućih bolnica tijekom krize uzrokovane virusom COVID-19. Novi laboratorij okuplja krizni tim od petnaestak vrhunskih stručnjaka koji će raditi na testiranjima uzoraka.

11:24 Stožer civilne zaštite Krapinsko-zagorske županije izvijestio je da su u posljednja 24 sata u toj županiji zabilježena četiri nova slučaja zaraze s Covid-19. U toj je županiji s današnjim danom ukupno 89 osoba pozitivnih na koronavirus. Više pročitajte OVDJE.

11:20 Medicinska sestra iz splitskog Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici kaže da su se preventivne mjere strogo provodile te pretpostavlja da je koronavirus mogao unijeti jedino netko od medicinskog osoblja ili čistačice. Više pročitajte OVDJE.

11:13 U Karlovačkoj županiji u posljednja 24 sata jedna je osoba oboljela od Covid-19. Riječ je o muškarcu srednjih godina iz Karlovca, inače kirurški zbrinutog pacijenta. Oboljela osoba je zbog akutnog stanja prebačena u KB Dubrava. Odmah po saznanju o potvrđenoj zarazi novim koronavirusom započele su se poduzimati propisane protuepidemijske mjere kako bi se spriječilo daljnje širenje bolesti. Provode se procesi utvrđivanja njihovih kontakata, a svi kontakti će dobiti mjere samoizolacije.

Ukupno je do sada testirano 443 osoba. Čekaju se nalazi 30 uzoraka. U posljednja 24 sata PU Karlovačka zabilježila je 2 kršenja samoizolacije.

11:11 Nakon što protekla četiri dana nije bilo novozaraženih osoba koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, danas je u toj županiji potvrđen novi slučaj zaraze koronavirusom, izvjestio je lokalni stožer civilne zaštite.

Riječ je o muškoj osobi iz Garešnice koja je zaprimljena na liječenje u izolaciju u Općoj bolnici Bjelovar.

U tijeku je obrada kontakata zaražene osobe u skladu s epidemiološkim smjernicama.

To je ujedno sedma osoba zaražena koronavirusom u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Ukupno je do sada na koronavirus u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji testirano 119 osoba.

10:51 U Šibensko-kninskoj županiji u posljednja 24 sata tri su nova slučaja zaraze s Covid-19. Riječ je o osobama koje su kontakti sa ranije oboljelim i svi su povezani s kninskom bolnicom. Od troje pozitivnih na virus SARS-CoV-2, jedna je osoba zdravstveni djelatnik kninske bolnice.

Do sada je u kninskoj bolnici 5 zdravstvenih djelatnika pozitivno na Covid-19, dok su 4 nezdravstvena djelatnika i 19 zdravstvenih djelatnika u samoizolaciji. Situacija je u kninskoj bolnici pod kontrolom, u dogovoru s nadležnim epidemiolozima poduzete su sve protuepidemijske mjere a rad se reorganizira na siguran način.

S današnjim danom 48 je osoba u toj županiji oboljelo od koronavirusa.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je 12 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je jedna osoba na respiratoru. Troje pacijenta se i dalje nalaze na respiratoru u KBC Split.

10:18 Istarski stožer civilne zaštite izvijestio je u srijedu da je u posljednja 24 sata ukupno ispitano 61 uzoraka brisa, od kojih su tri pozitivna na koronavirus. Radi se o bliskim kontaktima s već pozitivnim osobama u samoizolaciji, epidemiološki obrađenima i u vezi s događajima na sjeverozapadu Istre.

Troje je pacijenata izliječeno, što čini ukupno petnaest izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji.

10:16 Stožer civilne zaštite u Zadru izvijestio je da su na području Zadarske županije tri osobe novooboljele, odnosno ukupno 59 dosad. Tri muškarca i jedna žena su na respiratoru, njihovo je stanje teško, ali stabilno.

Muškarac koji je u utorak pao s prvog kata zadarske bolnice, zaražen koronavirusom, zadobio je teške tjelesne ozljede, u jedinici je intenzivnog liječenja i stabilno je, rekao je danas zamjenik ravnatelja zadarske bolnice Edi Karuc.

Policija je provela 498 provjera samoizolacije, a ukupno su dosad proveli više od 5000 takvih provjera. Nisu utvrđena nova kršenja mjera samoizolacije.

9:53 Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u srijedu da su do utorka u ponoć za mjeru pomoći za očuvanje radnih mjesta zaprimljene prijave 94.000 poslodavaca za oko 550.000 zaposlenika, a novac će biti isplaćen do 15. travnja, te kako smo uspjeli očuvati radna mjesta i tako izbjegli najcrnji scenarij.

9:39 Djelatnici Karlovačke županije zbog zdravstvene krize izazvane koronavirusom odrekli su se uskrsnica i novac usmjerili za nabavu respiratora za jednu od županijskih bolnica, gdje bude potreba.

Voditelj Odsjeka za protokol i odnose s javnošću Bernardo Pahor rekao je da se 153 zaposlenika Karlovačke županije odreklo po 500 kuna za medicinsku opremu i time su pokazali da su solidarni i usmjereni pomaganju u borbi protiv koronavirusa.

9:37 Svi štićenici koji su bili smješteni na drugom katu Doma za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici prebačeni su u respiratorni centar na Križinama, potvrdio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban. VIše pročitajte OVDJE.

9:35 U Vukovarsko-srijemskoj županiji tri su nove pozitivne osobe, od toga su dvije osobe iz Vinkovaca, a jedna osoba iz Vukovara, te je ukupno 29 oboljelih osoba.

S jučerašnjim danom testirane su 333 osobe. U samoizolaciji na području te županije nalazi se 579 ljudi, a tijekom jučerašnjeg dana nije bilo dojava o kršenju samoizolacije.

U objektima za karantenu nalaze se dvije osobe.

9:27 Nakon što se prvi slučaj zaraze koronavirusom u domu za starije dogodio u Hrvatskoj, splitski SDP zatražio je u srijedu inspekciju u splitskom Domu za starije osobe u Vukovarskoj ulici te da se u svim domovima za starije i nemoćne u tom gradu provodi tjedno testiranje svih štićenika.

8:58 Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera Krunoslav Capak komentirao je aktualnu situaciju epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U vezi s pojavom zaraze u Domu za umirovljenike u Splitu rekao je da nema dovoljno informacija za donošenje ocjene kako je do toga došlo.

"S obzirom na to da se radi o nepokretnim pacijentima, možda je netko od osoblja ili je na neki drugi način došlo do ovoga", rekao je Capak za N1.

8:42 PU splitsko-dalmatinska priopćenjem se ispričala predstavnicima medija zbog postupanja jednog policajca ispred Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu. Više pročitajte OVDJE.

8:17 U Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu desetak je štićenika zaraženo koronavirusom, zbog čega se cijeli kat tog doma evakuira. Ministar zdravstva Vili Beroš na putu je za Split. S njim su i ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te epidemiolog Bernard Kaić. Više pročitajte OVDJE.

Zbog sumnje na koronavirus tijekom noći je iz jednog splitskog Doma za starije i nemoćne osobe u KBC Split počelo premještanje pedesetak umirovljenika, a dosadašnje pretrage pokazale su da je 10 umirovljenika pozitivno.

U KBC Split bit će transportirano ukupno pedesetak umirovljenika koji su uglavnom polupokretni, tj. za kretanje koriste hodalice, štapove i sl. Kako se doznaje, pripremljen je tim da umirovljenike transportira iz Doma u KBC.

U bolnici tvrde da su dobro pripremljeni i imaju sve uvjete za prihvat bolesnika. Nakon što u KBC budu prebačeni umirovljenici koji su boravili na drugom katu Doma, taj prostor će se isprazniti i dezinficirati kako bi se tamo mogli vratiti oni koji budu negativni na Covid-19.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene