Obavijesti Video Pretražite Navigacija
10 osoba pozitivno

Štićenici Doma smješteni na Križine: Beroš stigao u Split, oglasio se i ravnatelj splitskog KBC-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici u Splitu desetk je štićenika zaraženo koronavirusom, zbog čega je cijeli drugi kat doma evakuiran. Ministar zdravstva Vili Beroš, zajedno s ministricom Vesnom Bedeković i epidemiologom Bernardom Kaićem, stigao je u Split.

Ministar zdravstva Vili Beroš, ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković te epidemiolog Bernard Kaić stigli su u Split kako bi iz prve ruke dobili uvid u situaciju u Domu za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici, gdje je, prema posljednjim informacijama, koronavirusom zaraženo 10 osoba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna tko je zakazao? Liječnici najavili kaznene prijave, zaposlenica doma: "Nama, koji smo bili bez zaštitne opreme, goli, treba javna isprika!" Slika nije dostupna evakuacija doma Štićenici splitskog Doma za starije i nemoćne pristižu u Makarsku

"Prema mojim informacijama, do 7 sati je evakuirano 47 štićenika u Križine. Nitko od njih nema težu kliničku sliku i nitko nije životno ugrožen", rekao nam je jutros Beroš.

U Splitu će provjeriti jesu li svi drugi štićenici zbrinuti na adekvatan način, dok će Kaić situaciju provjeriti s epidemiološkog aspekta.

Splitski župan Blaženko Boban rekao je nešto nakon 9 sati da su premještene sve osobe s druge etaže Doma za starije i nemoćne te najavio stroge sankcije za odgovorne. 

Ured pučke pravobraniteljice pokrenuo je ispitni postupak o cijelom slučaju, uključujući i o tome zašto nikome nije javljeno da korisnici imaju temperaturu. 

Umjereno teški simptomi

Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split potvrdio je da je na Križine prebačeno 45 štićenika Doma te da će im još četiri uskoro stići. Testiranje je pokazalo da je zaraženo 10 osoba, a svi imaju blage ili umjereno teške simptome.

"Ni jedan od štićenika doma nije na respiratoru. Naravno, s obzirom na to da se radi o pacijentima starije životne dobi moguće su i komplikacije, ali zasad su svi dobro", rekao je Meštrović za Jutarnji list, dodajući da je na Križinama osigurano 400 mjesta za pacijente s koronavirusom, a trenutno je zauzeto 88 postelja. Na respiratoru je osam osoba, a dvije su s njega skinute nakon oporavka. 

"Svim pacijentima koji su od sinoć stigli na Križine već su osim testa na Covid-19 učinjene i druge pretrage poput krvne slike, rentgena pluća, EKG-a a dalje se prati njihovo stanje i potrebi će se intervenirati", rekao je Meštrović.

Stožer nije znao 

Splitski stožer održat će konferenciju za novinare u podne koju ćete moći pratiti uživo na našem portalu.

Šef HZJZ-a Krunoslav Capak za N1 je pak poručio kako nisu znali da je dio štićenika nekoliko dana imao temperaturu.

"Do nas ta informacija nije došla", rekao je Capak. 

Ostojić: "Majka mi je u tom domu"

O svemu se na društvenim mrežama oglasio i SDP-ov saborski zastupnik Ranko Ostojić, čija je majka štićenica toga doma.

"Evo kako nam lažu! Ušutkavaju novinare! Bravo, HDZ! To se od vas i očekuje. Niste bez razloga tamo stavili 'poraženog' gradonačelnika Omiša koji za Novu TV izjavi - deset dana imaju simptome. To se prevede u 'par' dana! Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika.
Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinović rekao - nećemo zaboraviti kako se tko ponašao u ovoj krizi!" napisao je Ostojić na Facebooku.

Kako nitko nije reagirao na simptome? "To je pitanje za struku"

Ravnatelj Doma za starije i nemoćne u Splitu Ivan Škaričić u Večernjim vijestima Nove TV najavio je da će se cijeli kat, na kojem je oko 50 umirovljenika, dezinficirati. Zaposlenici koji su bili u kontaktu sa zaraženima će u samoizolaciju.

Na pitanje kako to da nitko nije reagirao 10-ak dana, koliko su umirovljenici imali simptome, ravnatelj odgovara:

"Ja nisam doktor, ne bih to objašnjavao. To je pitanje za struku. Oni su bili pod paskom struke i ja ne bih o tome špekulirao. Bili u kontaktu sa liječnikom svakodnevno."

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene