Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)
Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Dosad su svi štićenici koji su bili smješteni na 2. katu Doma za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici prebačeni u respiratorni centar na Križinama, potvrdio je splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban.


Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, potvrdio je da su tijekom jutra evakuirani svi štićenici Doma za starije i nemoćne u splitskoj Vukovarskoj ulici, koji su bili smješteni na 2. katu Doma. Među pedesetak osoba koje su bile smještene na tom katu, dosad je potvrđena zaraza koronavirusa kod njih 10.

Vezani članci Dom za starije i nemoćne, Split Zataškavaju li istinu o koroni u splitskom Domu za starije? ''Situacija nije dobra, a nitko ništa ne govori. Očito se stranački štite'' Splitski Dom za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici Ispovijest sestre iz splitskog doma za starije: "Kod nas je higijena kao u klinici Schwarzwald, očito su problem bili ljudi izvana"

"Svakome od njih napravljen je EKG i izvađena je krv. Prosjek godina je 86, a među njima imamo 22 osobe starije od 90 godina. Cijela će etaža biti dezinficirana, a uzet će se brisovi od svih s te etaže koji još nisu testirani", rekao je Boban za N1

Prema njegovim informacijama, ostali štićenici smješteni na drugim etažama trebali bi biti sigurni jer su bili izolirani od osoblja koje je radilo na drugom katu. "Takve su bile mjere, nadam se da su se njih i pridržavali", rekao je Boban. 

O eventualnim sankcijama za ravnatelja Doma Ivana Škaričića Boban još nije htio govoriti, već će pričekati da se razjasni što se zapravo dogodilo. Ranko Ostojić, SDP-ov saborski zastupnik čija se majka nalazi u tom domu, na Facebooku je ustvrdio da se za zdravstvene probleme štićenika znalo još prije petnaestak dana, dok je Škaričić rekao da su još prije desetak dana neki dobili temperaturu. "Žao mi je što se tiče Ranka, ali i svih ostalih obitelji čiji se roditelji nalaze na drugom katu. Ja sam tek jučer predvečer saznao da su korisnici imali temperaturu unazad više dana. Naravno da ću biti jako rigorozan u provođenju sankcija za one koji su bili odgovorni", rekao je župan Boban.

Na pitanje novinara očekuje li da će Škaričić podnijeti ostavku, Boban kaže da ne zna kako će Škaričić reagirati, ali da zna kako će on reagirati ako se tijekom dana utvrdi da je bilo propusta.