Začini, ilustracija
Začini, ilustracija Foto: Getty Images

Etilen oksid, njegova preteča i aluminij najčešći su razlozi sve češćeg povlačenja proizvoda s polica naših trgovina. No nisu jedini. Vrlo često na ''udaru'' inspekcije se nađu začini, dodaci prehrani, a u posljednje vrijeme sve češće i slatkiši, te sladoled.


Do sve češćih povlačenja proizvoda s polica uglavnom dolazi zbog strože regulative za proizvodnju hrane u Europskoj Uniji nego u ostatku svijeta. Veći dio uvoza tih proizvoda je iz Indije, pa se onda događa da takvi proizvodi kod inspekcija sadrže sastojke koji su u proizvodnji hrane u trećim zemljama normalni, ali u EU zabranjeni. Stoga i sve više povlačenja ili opoziva.

Zbog povećane količine pesticida dimetoata i ometoata s tržišta su povučene jabuke Idared križevačkog OPG-a. Rizik je bio označen kao ozbiljan.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva SKUŠA FILETI u suncokretovom ulju 125g.

Zbog mogućeg sadržaja stranog tijela u proizvodu, s polica se povlači proizvod Gepa bio cookies s komadićima čokolade eko proizvod, 150g. barkoda 4013320247808, datuma najbolje upotrijebiti do 21. 5. 2022., izvjestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Također, Ministarstvo je obavijestilo potrošače o opozivu proizvoda Isola Bio badem kalcij i Isola Bio kokos s kokosovom vodom zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje navedenih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je nedavno o opozivu proizvoda Vita D´or BIO ulje konoplje od 250 mililitara zbog mogućeg povećanog sadržaja tetrahidrokanabiola (THC-a).

Zbog utvrđenog etilen-oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je nekoliko pakiranja vitamina, minerala i elektrolita u tabletama koje na hrvatsko tržište stavlja tvrtka Decathlon Zagreb d.o.o. Tada su i priznali kako je "u proteklim tjednima doista prisutan povećan broj opoziva hrane, na dnevnoj razini". U Ministarstvu su rekli kako se veći broj proizvoda morao povući s tržišta zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu, gumi od rogača, jednog turskog dobavljača.

Zatim su povučene i krafne francuskog proizvođača zbog ostataka etilen oksida u aditivu za njihovu proizvodnju. Iz istog razloga opozvan je i proizvod VEMONDO VEGANSKI MOZZARELLA ŠTAPIĆI 250g, roka trajanja do 06. srpnja 2022 godine.

Opozvane su i tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Subjekt u poslovanju s hranom Metro Cash & Carry d.o.o. (Jankomir 31, Zagreb) iz predostrožnosti je opozvao više vrsta sladoleda. Opozvane su i četiri vrste sladoleda Mars Hrvatska d.o.o.. Iz ministarstva je navedeno kako su iz opreza opozvani proizvodi Snickers xtra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g - 6 pack box, Twix ice cream bar 47g - single, Twix ice cream bar 34,2g - 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g - 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g - single. Inspekciji ministarstva nije promaknuo ni sladoled od jagode s kakao preljevom (Kornet) "AUGUSTO BAMBO strawberry flavoured". On je povučen također zbog etilen oksida.

Ilustracija Povlači se još jedan proizvod: Ovaj put razlog je - lažno deklariranje, a za neke može biti vrlo opasno

I sjemenke sezama više su se puta našle na udaru. Tako su s tržišta povučeni krekeri u čijoj se proizvodnji koriste, opet zbog etilen oksida, Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin. Karamelizirani orašasti plodovi koji sadrže sezam Eridanous, koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska, povučeni su iz istog razloga.

Zbog etilen oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je još dva proizvoda, vrhnje i Cremino za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede priopćilo i o povlačenju s tržišta Kreme za kuhanje od soje 250ml Promevel, belgijskog proizvođača Alpro C.V.A.

Zbog utvrđenog etilen oksida u aditivu koji se koristi u proizvodnji sladoleda, Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je sladoled Leone - štapić 3x s preljevom od maline 88 ml.

Zbog etilen oksida tvrtka Müller je opozvala proizvod Provamel Soja Cuisine od 250 ml, proizvođača Alpro iz Belgije.

Zbog povećane količine aflatoksina s polica su povučeni i dmBio mljeveni bademi 200 grama.

Mogući tragovi plijesni na površini izazvali su opoziv Decobackova crnog fonadanta od 250 grama.

Opozvana su i tri proizvoda marke Royal Green zbog mogućeg sadržaja etilen-oksida u sastojku proizvoda, a riječ je o proizvodima Magnezij kompleks 60caps Royal Green, Saw palmetto (Sabal palma) 60caps Royal Green i Ashwaganda 60caps Royal Green 32g.

Energetsko piće HELL FOCUS STRC 250C 250ml/24 opozvano je kao mjeru opreza zbog moguće prisutnosti u tragovima etilen-oksida u voćnoj bazi dobavljača.

No nije samo etilen oksid problem. U nekim se proizvodima pojavila veća količina aluminija. Ministarstvo poljoprivrede povuklo je iz prodaje DM-ove Mivolis tablete zemlja kremenjača+cink+biotin, 120 komada, zbog povećane količine aluminija u sadržaju.

Zbog neoznačenog sadržaja sulfita u proizvodu opozvan je cimet u prahu, TRS, 100g, najbolje upotrijebiti do 31. srpnja 2023., britanskog dobavljača.

Trajno mlijeko bez laktoze, 3,5 posto mm, Sobbeke 1 litra, proizvođača tvrtke Molkerei Söbbeke GmbH, s uporabom do 15. studenoga 2021. povučeno je zbog organoleptičke promjene u mlijeku tj. promjene u standardnom okusu.

Začini, ilustracija
Začini, ilustracija (Foto: Getty Images)

Zbog prisutnosti spoja 2-kloroetanola s tržišta je povučen i dodataka prehrani Abtei Magnesium Calcium+D3, proizvođača Omega Pharma Deutschland GMBH. S tržišta je opozvan i proizvod "Ekološki proizvod - bučine koštice" u pakiranjima od 100, 200 i 500 grama, radi prisustva pesticida dieldrina, čiji je proizvođač OPG iz Varaždina.

U nekoliko navrata povučen je s tržišta i popularni začin kurkuma. Ministarstvo opozvalo je Nutrimedica Bio Kurkumu 150 grama zbog utvrđenog 2-klor etanola (preteča etilen oksida). Dva dana prije toga opozvane su dvije vrste kurkume bio&bio Superfood Kurkuma 150 g i ORGONA Superfood Kurkuma 150 g, zbog istog razloga.

Nisu ostali pošteđeni ni proizvodi za djecu. Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je, zbog pogrešnog punjenja, proizvod Milupa prerađenu hranu na bazi sedam vrsta žitarica, koje na hrvatsko tržište stavlja Mueller trgovina. Nekoliko dana ranije povučena je i da se s tržišta opoziva silikonski tanjur i šalica za djecu trgovačkog naziva "Mushie" zbog utvrđene migracije hlapljivih spojeva.

No povlačenja s tržišta događaju se i zbog nejasno naznačenih potencijalnih alergena. Kranjska kobasica (rinfuza) povučenja je zbog neoznačenih alergena glutena i mliječnog proteina u proizvodu. Svega nekoliko tjedana nakon toga iz prodaje je opozvan Dennree – maslac od indijskih oraščića zbog mogućeg sadržaja kikirikija koji bi mogao predstavljati opasnost za alergične osobe.

Meso, ilustracija - 2 Mesnica čije su prerađevine povukli s polica čudi se otkud u njihovim proizvodima pesticid: "Inspekcija je kod nas bila tri dana i nisu uzeli nijedan uzorak". Inspekcija ima objašnjenje

Tu je i salmonela, čija su se povlačenja proteklih godina ipak znatno češće događala. Zbog te je bakterije opozvano pureće mljeveno meso i pureći ćevapi proizvođača "Purex".

U praksi, ako ste i konzumirali neki od ovih proizvoda, vaše zdravlje nije ugroženo, međutim iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da potencijalne rizike treba svesti na nulu. Objasnili su da je za ispravnost proizvoda odgovoran proizvođač, a da "na temelju procjene rizika i rezultata monitoringa iz prethodnih godina" kontrolu ispravnosti provode nadležna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama.

Inspekcijski nadzori provodi se i po prijavi potrošača i udruga, kao i na osnovu informacija zaprimljenih preko sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (tzv. RASFF sustav – Rapid Alert System for Food and Feed) od bilo koje druge zemlje članice EU-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju