Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POVLAČENJE PROIZVODA

Sve na jednome mjestu: Pogledajte koji su sve proizvodi u zadnje vrijeme povučeni s polica trgovina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Etilen oksid, njegova preteča i aluminij najčešći su razlozi sve češćeg povlačenja proizvoda s polica naših trgovina. No nisu jedini. Vrlo često na ''udaru'' inspekcije se nađu začini, dodaci prehrani, a u posljednje vrijeme sve češće i slatkiši te sladoled.

Do sve češćih povlačenja proizvoda s polica uglavnom dolazi zbog strože regulative za proizvodnju hrane u Europskoj Uniji nego u ostatku svijeta. Veći dio uvoza tih proizvoda je iz Indije, pa se onda događa da takvi proizvodi kod inspekcija sadrže sastojke koji su u proizvodnji hrane u trećim zemljama normalni, ali u EU zabranjeni. Stoga ima i sve više povlačenja ili opoziva.

Državni inspektorat opozvao je proizvod Nutrigold Organska triphala u prahu 200 g zbog mogućeg prisustva komadića metala u njemu, izvijestila je u utorak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Državni inspektorat je opozvao Aro čips paprika od 300 grama, najbolje upotrijebiti do 30. travnja 2023., zbog povećane količine akrilamida.

Državni inspektorat povukao je polutrajnu kranjsku kobasicu Mesarskog obrta Sandro Frank iz Kastva, pod oznakom LOT broja L 161122, upotrijebiti do 20.01.2023., jer na deklaraciji nije označen alergen soje u proizvodu.

Državni inspektorat povukao je iz prodaje dva proizvoda - tortu od badema i čokolade "Almondy Daim cake" zbog mogućih komadića metala u njoj, te talijansku salamu "La Bottega del gusto" zbog utvrđene bakterije salmonele.

Tvrtka IKEA pozvala je sve kupce koji posjeduju ODGER uredsku stolicu boje antracita s oznakom datuma 2221 ili starijom da je prestanu upotrebljavati te da se obrate tvrtki IKEA kako bi dobili povrat cjelokupnog iznosa.

Državni inspektorat povukao je proizvod dimljenu žutoperajnu tunu zbog utvrđene bakterije Listeria monocytogenes, priopćeno je u utorak iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

Državni inspektorat RH izvijestio je o opozivu njemačkog proizvoda teflonski kalup za kolače ZENKER, slova 26/1, zbog utvrđene migracije aluminija i korozivnih promjena na proizvodu.

Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je o povlačenju serije lijeka protiv bolova, Deksketoprofen JGL 25 mg filmom obložene tablete.

Opoziva se talijanska salama od divlje svinje s rokom upotrebe do 13. veljače 2023. zbog utvrđene verotoksin producirajuće bakterije Escherichia coli (VTEC), izvijestio je Državni inspektorat RH.

Državni inspektorat RH izvijestio je potrošače o opozivu proizvoda Sjemenke kumina (Jeera whole Ali Baba) 100 g, podrijetlom iz Indije, zbog povišene razine pesticida klorpirifosa, priopćila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Šećerna pogača za prihranu pčela Medopip tablet 10x70g (700g), LOT broja 07-2024, povlači se s tržišta jer taj proizvod sadrži neodobrene dodatke hrani za životinje, izvijestila je u ponedjeljak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Državni inspektorat izvijestio je da se s tržišta opozivaju Epimen Plus kapsule 2 X 450 mg, najbolje upotrijebiti do 15. ožujka 2027., zbog utvrđene nedozvoljene prisutnosti farmakološki aktivnih supstanci, sildenafil i tadalafil. 

Opoziva se dodatak prehrani Tribestan od 39,3 grama, iz serije 50821A, najbolje upotrijebiti do kraja kolovoza 2024., zbog utvrđene farmakološki aktivne supstance sildenafila u sadržaju, izvijestio je  Državni inspektorat RH.

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je da se povlače dodatni proizvodi Lectranal, a riječ je o svim serijama s valjanim rokom Lectranal kaps a 60 kom, Lectranal acute kaps a 30 kom, Lectranal acute a 20 kaps, priopćila je u petak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Proizvođač Milsing d.o.o. iz Velike Gorice odlučio je povući sve serije spomenutih proizvoda s valjanim rokom koje nisu obuhvaćene prijašnjim povlačenjem kako bi se osigurala maksimalna sigurnost, dodaje se u priopćenju

Proizvodi koji su bili obuhvaćeni prijašnjim povlačenjem zbog utvrđenog mikotoksina – okratoksina A u sirovini korištenoj u njihovoj proizvodnji nisu u skladu s europskom uredbom o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani te utvrđivanju postupaka u području sigurnosti hrane.

Državni inspektorat RH izvijestio je u četvrtak o opozivu proizvoda Zelinska poli, pileća obarena kobasica, 0,5 kg, upotrijebiti do 8.11.2022. zbog neodgovarajuće deklaracije odnosno neoznačenih alergena mliječnih proteina i soje u proizvodu.

Državni inspektorat RH povukao je s tržišta dodatak prehrani Lectranal zbog utvrđenog mikotoksina - oratoksina A u sirovini korištenoj za proizvodnju, priopćila je u četvrtak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Državni inspektorat RH izvijestio je da Lidl Hrvatska iz predostrožnosti opoziva više vrsta proizvoda 'Tastino napolitanke', proizvođača iz BiH, zbog prisutnosti bakterije Salmonella Typhimurium, priopćila je u utorak Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Zbog prisutnosti bakterije roda Salmonella Enteritidis Državni je inspektorat u nedjelju s tržišta opozvao "Konzumna jaja - Okusi zavičaja - 10 komada klasa A, razred M iz podnog uzgoja, farma Lukač", koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska.

Jetrena pašteta "S Budget" od 100 grama s rokom trajanja do 4. srpnja. 2027., proizvođača ASCOMMERCE prehrambene industrije iz Višnjevca, opoziva se s tržišta zbog povećane količine aerobnih mezofilnih bakterija, obavijestio je potrošače Državni inspektorat.

Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio je kako se s polica trgovina povlači proizvod Ardo, mješavina voćnih bobica poljskog proizvođača Orskov Foods; Czaplinek, s oznakom "upotrijebiti do 10. 11. 2024." zbog prisustva virusa hepatitis A.

Državni inspektorat Republike Hrvatske objavio kako se iz prodaje opoziva sladoled Häagen-Dazs Macadamia orah tub, 460 ml, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u sirovini korištenoj u proizvodnji sladoleda.

Dm je iz predostrožnosti povukao dmBio proteinski smoothie, 250 ml zbog mogućnosti da proizvod sadrži tragove orašastih plodova što nije istaknuto na deklaraciji, a povlačenje se odnosi na navedeni proizvod, bez obzira na rok trajanja.

Državni inspektorat izvijestio je o opozivu sladoleda Häagen-Dazs Vanilija od 40 ml, zbog zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u sirovini korištenoj u proizvodnji.

Državni inspektorat RH izvijestio je potrošače o opozivu proizvoda Mandras curry u prahu (ljuti) zbog utvrđene prisutnosti bakterije Salmonella bareillyu te instant rezanaca Pancit canton- čili i čili mansi - Lucky me zbog utvrđenog 2-klor – etanola (preteča etilen oksida).

Državni inspektorat izvijestio je u petak 1. srpnja o opozivu proizvoda ALNATURA Kukuruzni čips natur ekoproizvod 125g i ALNATURA Kukuruzni čips s paprikom ekoproizvod 125g, njemačkog proizvođača zbog povećane količine tropanskih alkaloida.

Zbog povišene razine štetnih tvari u otisnutom motivu, "Dječji set za piće Lav" njemačkoga proizvođača Glaskoch koji na tržište stavlja Mueller trgovina, opoziva se s tržišta, izvijestio je u srijedu Državni inspektorat RH.

Zbog povećane količine aflatoksin mikotoksina Državni inspektorat s tržišta povlači organsku heljdu austrijskog proizvođača Vita Naturprodukte.

Trgovački lanac IKEA 8. lipnja objavio je da se iz prodaje povlači METALLISK kuhalo za espresso za kuhalište od 0,4 l sa sigurnosnim ventilom od nehrđajućeg čelika i oznakom datuma između 2040 i 2204 jer proizvod može prsnuti tijekom upotrebe.

Državni inspektorat RH izvijestio je u subotu, 28. svibnja potrošače da se opoziva proizvod Sušena smokva NATURA 200g podrijetlom iz Turske, zbog povećane količine aflatoksin mikotoksina.

Državni inspektorat Republike Hrvatske 13. svibnja obavijestio je potrošače kako se zbog utvrđene migracije aromatskih amina, opoziva lopatica Alpina iz TEDija. Riječ je o lopatici nizozemskog proizvođača EDCO Eidhoven B.V, u veleprodaji njemačkog TEDija, a koju na hrvatskog tržište stavlja TEDi poslovanje d.o.o. iz Zagreba.

"Zbog prisutnosti parazita anisakis povlači se svježi oslić dobavljača Ribarske zadruge Komiže", javio je inspektorat 12. svibnja. 

Zbog povećane količine joda, opozivaju se Sušene morske alge od 85 grama (Getrockneter Seetang) iz Južne Koreje, izvijestio je 26. travnja Državni inspektorat.

Na stranicama HALMED-a 3. svibnja objavljeno je kako tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Lekotam 1,5 mg tablete i Lekotam 3 mg tablete (bromazepam), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija lijekova: Lekotam 1,5 mg tablete: serije HR5369, HR5668 i HR5366 te Lekotam 3 mg tablete: serije HR7041, HR7040 i HR7039.

Državni inspektorat Republike Hrvatske opozvao je u 4. svibnja. kuhaču "Luca", njemačkog proizvođača, iz trgovine Mömax, zbog utvrđene migracije primarnih aromatskih amina.

Državni inspektorat izvijestio je da se povlači s tržišta crveni grejpfruit, sorta RIORED, podrijetlom iz Turske, zbog utvrđenog pesticida klorpirifos-metila, a koji u maloprodaju stavlja trgovina Lonia.

Tvrtka Ferrero objavila je kako je kao mjeru opreza odlučila sama dobrovoljno povući iz prodaje u Republici Hrvatskoj proizvode Kinder Schoko-Bons, Kinder Surprise Maxi i Kinder Happy Moments.

Državni inspektorat izvijestio je da je s tržišta povučen sladoled Twix IC prutić multipack, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koji se koristi u procesu proizvodnje.

Državni inspektorat povukao je u četvrtak s tržišta vrč s plastičnim kockicama leda "Cooler jug 1L 12 ice cubes PP/ PET 4 ass cir 249 gr., šarže 2066217" porijeklom iz Kine.

Državni inspektorat RH izvijestio je da se s tržišta povlače Alnatura bademi ekoproizvod 200g, njemačkog proizvođača, najbolje upotrijebiti do 29.11.2022., zbog povećane količine cijanida, priopćeno je u petak 4. veljače. 2022.

Državni inspektorat RH izvijestio je u četvrtak da se povlači s tržišta MC sladoled menta čokolada 2,5 litre, upotrijebiti do 28.2.2022., francuskog proizvođača, zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u proizvodnji sladoleda.

Opozvana je Tjestenina od durum pšenice Riscossa lasagne 500g, LOT broja L143-21-39, najbolje upotrijebiti do 23.05.2024. zbog neoznačenog alergena u tragovima – jaja u proizvodu.

Zbog moguće prisutnosti komadića metala u proizvodu s tržišta se povlače Hrenovke Ivanečki Frankfurter 275g Imisimo, koje na tržište stavlja Konzum plus. Riječ je o proizvodu LOT broja 200159 koji je najbolje upotrijebiti do 26. siječnja 2022. godine. Proizvod nije u skladu s europskim uredbama o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani i utvrđivanju postupaka u područjima sigurnosti hrane.

Zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu iz trgovina se povlače francuski Metro Chef sladoledi s okusima čokolade i sorbet limete u pakiranju od 2,5 litre te proizvod Cimet Cejlon u rinfuzi.

Zbog povećanog sadržaja tetrahidrokanabiola (THC), iz trgovina se povlači Bio konopljino ulje u pakiranju od 250 ml i 500 ml, koje na tržište stavlja velikogorički Herbio Puls.

Zbog ozbiljnog rizika povučeni su i kukuruzni krekeri u kojima je pronađen epoznati mliječni sastojak koji može izazvati alergije.

Zbog povećanog sadržaja tetrahidrokanabiola (THC) u proizvodu Državni inspektorat s tržišta povlači VITA HEMP Bio konopljino ulje, dobavljača, VitaHemp d.o.o. iz Slovenije. Riječ je o pakiranju 250 ml, s oznakom LOT 011020, najbolje upotrijebiti do 01.05.2022.

Eko kurkuma GreenLab od 150 grama, najbolje upotrijebiti do 31. kolovoza 2023., opoziva se s tržišta zbog utvrđenog 2-klor-etanola (preteča etilen oksida).

Hrvatski Državni inspektorat izvijestio je potrošače o povlačenju nekoliko proizvoda - Bio Turmeric Powder Bio Kurkuma, bio&bio Superfood - Kurkuma, Orgona Superfood Kurkuma, zatim Hod suha smokva i Multipower Protein Layer White Chocolate Salty Almond Flavour.

Zbog povećane količine pesticida dimetoata i ometoata s tržišta su povučene jabuke Idared križevačkog OPG-a. Rizik je bio označen kao ozbiljan.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je potrošače da je zbog mogućeg prisustva komadića stakla opozvana marokanska konzerva SKUŠA FILETI u suncokretovom ulju 125g.

Zbog mogućeg sadržaja stranog tijela u proizvodu, s polica se povlači proizvod Gepa bio cookies s komadićima čokolade eko proizvod, 150g. barkoda 4013320247808, datuma najbolje upotrijebiti do 21. 5. 2022., izvjestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Također, Ministarstvo je obavijestilo potrošače o opozivu proizvoda Isola Bio badem kalcij i Isola Bio kokos s kokosovom vodom zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu proizvodnje navedenih proizvoda.

Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je nedavno o opozivu proizvoda Vita D´or BIO ulje konoplje od 250 mililitara zbog mogućeg povećanog sadržaja tetrahidrokanabiola (THC-a).

Zbog utvrđenog etilen-oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je nekoliko pakiranja vitamina, minerala i elektrolita u tabletama koje na hrvatsko tržište stavlja tvrtka Decathlon Zagreb d.o.o. Tada su i priznali kako je "u proteklim tjednima doista prisutan povećan broj opoziva hrane, na dnevnoj razini". U Ministarstvu su rekli kako se veći broj proizvoda morao povući s tržišta zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu, gumi od rogača, jednog turskog dobavljača.

Zatim su povučene i krafne francuskog proizvođača zbog ostataka etilen oksida u aditivu za njihovu proizvodnju. Iz istog razloga opozvan je i proizvod VEMONDO VEGANSKI MOZZARELLA ŠTAPIĆI 250g, roka trajanja do 06. srpnja 2022 godine.

Opozvane su i tri vrste sladoleda u pakiranju od 2,5 litre zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Subjekt u poslovanju s hranom Metro Cash & Carry d.o.o. (Jankomir 31, Zagreb) iz predostrožnosti je opozvao više vrsta sladoleda. Opozvane su i četiri vrste sladoleda Mars Hrvatska d.o.o.. Iz ministarstva je navedeno kako su iz opreza opozvani proizvodi Snickers xtra ice cream bar 66 g -single, Snickers ice cream bar 48g - 6 pack box, Twix ice cream bar 47g - single, Twix ice cream bar 34,2g - 6 pack box, Bounty ice cream bar 39,1g - 6 pack box i M&Ms peanut ice cream stick 62g - single. Inspekciji ministarstva nije promaknuo ni sladoled od jagode s kakao preljevom (Kornet) "AUGUSTO BAMBO strawberry flavoured". On je povučen također zbog etilen oksida.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objavilo ministarstvo Povlači se još jedan proizvod: Ovaj put razlog je - lažno deklariranje, a za neke može biti vrlo opasno

I sjemenke sezama više su se puta našle na udaru. Tako su s tržišta povučeni krekeri u čijoj se proizvodnji koriste, opet zbog etilen oksida, Gustoni Cracker Sesam mit Rosmarin. Karamelizirani orašasti plodovi koji sadrže sezam Eridanous, koje na tržište stavlja Lidl Hrvatska, povučeni su iz istog razloga.

Zbog etilen oksida Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je još dva proizvoda, vrhnje i Cremino za kuhanje, zbog utvrđenog pesticida etilen-oksida u aditivu koji se koristi u procesu njihove proizvodnje. Ministarstvo poljoprivrede priopćilo i o povlačenju s tržišta Kreme za kuhanje od soje 250ml Promevel, belgijskog proizvođača Alpro C.V.A.

Zbog utvrđenog etilen oksida u aditivu koji se koristi u proizvodnji sladoleda, Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je sladoled Leone - štapić 3x s preljevom od maline 88 ml.

Zbog etilen oksida tvrtka Müller je opozvala proizvod Provamel Soja Cuisine od 250 ml, proizvođača Alpro iz Belgije.

Zbog povećane količine aflatoksina s polica su povučeni i dmBio mljeveni bademi 200 grama, a iz istog razloga povučena je i Domaća baklava Nubake pistacija 500 grama.

Mogući tragovi plijesni na površini izazvali su opoziv Decobackova crnog fonadanta od 250 grama.

Opozvana su i tri proizvoda marke Royal Green zbog mogućeg sadržaja etilen-oksida u sastojku proizvoda, a riječ je o proizvodima Magnezij kompleks 60caps Royal Green, Saw palmetto (Sabal palma) 60caps Royal Green i Ashwaganda 60caps Royal Green 32g.

Energetsko piće HELL FOCUS STRC 250C 250ml/24 opozvano je kao mjeru opreza zbog moguće prisutnosti u tragovima etilen-oksida u voćnoj bazi dobavljača.

No nije samo etilen oksid problem. U nekim se proizvodima pojavila veća količina aluminija. Ministarstvo poljoprivrede povuklo je iz prodaje DM-ove Mivolis tablete zemlja kremenjača+cink+biotin, 120 komada, zbog povećane količine aluminija u sadržaju.

S polica je povučena i kukuruzna grickalica s mahunarkama Amo Essere Biologico Mini gallette mais e legumi 80g zbog neoznačneih mliječnih proteina koji mogu izvazvati alergijsku reakciju kod osjetljivih osoba.

Zbog neoznačenog sadržaja sulfita u proizvodu opozvan je cimet u prahu, TRS, 100g, najbolje upotrijebiti do 31. srpnja 2023., britanskog dobavljača.

Trajno mlijeko bez laktoze, 3,5 posto mm, Sobbeke 1 litra, proizvođača tvrtke Molkerei Söbbeke GmbH, s uporabom do 15. studenoga 2021. povučeno je zbog organoleptičke promjene u mlijeku tj. promjene u standardnom okusu.

Zbog prisutnosti spoja 2-kloroetanola s tržišta je povučen i dodataka prehrani Abtei Magnesium Calcium+D3, proizvođača Omega Pharma Deutschland GMBH. S tržišta je opozvan i proizvod "Ekološki proizvod - bučine koštice" u pakiranjima od 100, 200 i 500 grama, radi prisustva pesticida dieldrina, čiji je proizvođač OPG iz Varaždina.

U nekoliko navrata povučen je s tržišta i popularni začin kurkuma. Ministarstvo opozvalo je Nutrimedica Bio Kurkumu 150 grama zbog utvrđenog 2-klor etanola (preteča etilen oksida). Dva dana prije toga opozvane su dvije vrste kurkume bio&bio Superfood Kurkuma 150 g i ORGONA Superfood Kurkuma 150 g, zbog istog razloga.

Nisu ostali pošteđeni ni proizvodi za djecu. Ministarstvo poljoprivrede opozvalo je, zbog pogrešnog punjenja, proizvod Milupa prerađenu hranu na bazi sedam vrsta žitarica, koje na hrvatsko tržište stavlja Mueller trgovina. Nekoliko dana ranije povučena je i da se s tržišta opoziva silikonski tanjur i šalica za djecu trgovačkog naziva "Mushie" zbog utvrđene migracije hlapljivih spojeva.

No povlačenja s tržišta događaju se i zbog nejasno naznačenih potencijalnih alergena. Kranjska kobasica (rinfuza) povučenja je zbog neoznačenih alergena glutena i mliječnog proteina u proizvodu. Svega nekoliko tjedana nakon toga iz prodaje je opozvan Dennree – maslac od indijskih oraščića zbog mogućeg sadržaja kikirikija koji bi mogao predstavljati opasnost za alergične osobe.

Pročitajte i ovo Meso, ilustracija - 2 Zbrka s Etilen oksidom Mesnica čije su prerađevine povukli s polica čudi se otkud u njihovim proizvodima pesticid: "Inspekcija je kod nas bila tri dana i nisu uzeli nijedan uzorak". Inspekcija ima objašnjenje

Tu je i salmonela, čija su se povlačenja proteklih godina ipak znatno češće događala. Zbog te je bakterije opozvano pureće mljeveno meso i pureći ćevapi proizvođača "Purex".

U praksi, ako ste i konzumirali neki od ovih proizvoda, vaše zdravlje nije ugroženo, međutim iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da potencijalne rizike treba svesti na nulu. Objasnili su da je za ispravnost proizvoda odgovoran proizvođač, a da "na temelju procjene rizika i rezultata monitoringa iz prethodnih godina" kontrolu ispravnosti provode nadležna tijela u skladu s vlastitim propisanim procedurama.

Inspekcijski nadzori provodi se i po prijavi potrošača i udruga, kao i na osnovu informacija zaprimljenih preko sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (tzv. RASFF sustav – Rapid Alert System for Food and Feed) od bilo koje druge zemlje članice EU-a.

Zbog nedozovljenih supstanci povlače se suhe smokve i zamrznuta piletina.

Zbog utvrđenog pesticida etilen oksida u sirovini koja se koristi u proizvodnji opozvano je nekoliko vrsta sladoleda Milka Tub, koje na tržište stavlja veleprodaja Stanić iz Kerestinca.

Povlači se proizvod Bio kurkuma u prahu Biola, od 150 grama, zbog utvrđenog 2-klor etanola (preteče etilen oksida).

Državni je inspektorat s tržišta povukao smrznute "Đakovačke ćevape od crne slavonske svinje" zbog prisustva bakterije iz roda salmonele.

Državni inspektorat Republike Hrvatske izvijestio je u petak da se zbog utvrđene povećane količine cijanida povlače iz prodaje prženi mljeveni bademi proizvođača Dennree u pakiranju od 200 grama, koje na hrvatsko tržište stavlja Garden d.o.o.

Državni inspektorat Republike Hrvatske opozvao je u srijedu kuhaču "Luca", njemačkog proizvođača, iz trgovine Mömax, zbog utvrđene migracije primarnih aromatskih amina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene