Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbrka s Etilen oksidom

Mesnica čije su prerađevine povukli s polica čudi se otkud u njihovim proizvodima pesticid: "Inspekcija je kod nas bila tri dana i nisu uzeli nijedan uzorak". Inspekcija ima objašnjenje

Meso, ilustracija - 2
Meso, ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Više mesnih prerađevina, salama te hrenovki i kobasica, vakumiranih i nevakumiranih iz predostrožnosti se opozvalo zbog etilen oksida u aditivu koji se koristio u proizvodnji začina korištenog u proizvodnji mesnih proizvoda.

Objavilo je to 11. kolovoza Ministarstvo poljoprivrede. Kako su naveli, proizvod nije u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u hrani.

Pročitajte i ovo Povlačenje proizvoda Podravke, ilustracija Objavila Podravka Povlači se poznata morska sol: Provjerite police! Ilustracija Izvijestio HAPIH Provjerite smočnice: S tržišta povučena omiljena čokoladica zbog zabranjenog sastojka

O povlačenu se na Facebooku danas se oglasila i sama mesnica. 

"Niti u jednom proizvodu tvrtke Kudelić d.o.o. nije utvrđena prisutnost pesticida etilen oksida", tvrde.

Utvrdio je to, kažu neovisni laboratorij specijaliziran za kontrolu pesticida iz Hamburgu. Objašnjavaju kako je inspekcija kod njih bila od 3. do 6. kolovoza. 

"Međutim, tijekom nadzora koji je trajao čak 3 dana nije uzet niti jedan uzorak za analizu bilo kojeg gotovog proizvoda, niti bilo koje sirovine, začina ili aditiva koji se koristi u proizvodnji naših proizvoda, niti je izvršena bilo kakva laboratorijska analiza kako bi se objektivno utvrdilo činjenično stanje", kažu u mesnici i nastavljaju: 

"6. kolovoza usmenim rješenjem nam je naređena zabrana i povlačenje određenih proizvoda. Poštujući autoritet i naređenje nadležnog tijela u potpunosti smo surađivali i postupili po tom nalogu, o svemu tome je bila obaviještena javnost te su o tome pisali i brojni mediji.

U laboratoriju iz Hamburga u Njemačkoj utvrđeno je da u proizvodima tvrtke Kudelić d.o.o. opće nema niti u najmanjim tragovima pesticida etilen oksida."

U tvrtki kažu kako su 17. kolovoza u neovisni laboratorij dostavili uzorke proizvoda za koje je inspekcija naredila da se povuku s tržišta i koji je izvršio analize prisutnosti pesticida.

"Taj laboratorij iz Hamburga u našim proizvodima pesticid etilen oksid nije pronašao niti u najmanjim tragovima. Time je nedvojbeno dokazano da je netočno da naši proizvodi nisu u skladu s europskom uredbom o maksimalnim razinama ostataka pesticida u ili na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla", kažu u mesnici i dodaju kako kupcima jamče najvišu razinu sigurnosti.

"Istinski smo jako žalosni što su neki naši kupci možda zbunjeni ovim postupkom, te je njihova vjera u kvalitetu i sigurnost naših proizvoda možda dovedena u sumnju, zbog toga ćemo poduzeti sve raspoložive radnje kako bismo vratili povjerenje kupaca, te nadoknadili ogromnu štetu koja je učinjena za cjelokupni brend Kudelić", kažu između ostalog.

Državni inspekorat: Dobili smo nalog od Ministarstva

Pitali smo Državni inspektorat za komentar cijele situacije. Tamo objašnjavaju kako je putem europskog sustava za alarmiranje (RASFF) Ministarstvo poljoprivrede dobilo obavijest o povlačenju proizvoda s etilen oksidom. Na distribucijskoj listi proizvođača koji koriste etilen oksid, našla se i spomenuta mesnica. 

Državni isnpektorat je postupio na nalogu Ministarstva. Kako su nam rekli, etilen oksid tek je odnedavno zabranjen u Europski uniji pa je to glavni uzrok učestalih povlačenja proizvoda s polica. 

  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene