Lijekovi, ilustracija
Lijekovi, ilustracija Foto: Josip Regović/Pixsell

Tvrtka Sandoz d.o.o. u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje nekoliko serija lijekova, objavljeno je u HALMED-u.


Na stranicama HALMED-a objavljeno je kako tvrtka Sandoz d.o.o., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Lekotam 1,5 mg tablete i Lekotam 3 mg tablete (bromazepam), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje serija lijekova: Lekotam 1,5 mg tablete: serije HR5369, HR5668 i HR5366 te Lekotam 3 mg tablete: serije HR7041, HR7040 i HR7039

Povlačenje se provodi do razine ljekarni, navode.

"Navedene serije lijekova povlače se iz regulatornih razloga, a u skladu s člankom 113. stavkom 2. Zakona o lijekovima (Narodne novine, br. 76/13., 90/14. i 100/18.) prema kojem serija lijeka može biti u prometu najdulje 18 mjeseci nakon isteka ili ukidanja odobrenja za stavljanje u promet, ako joj prije ne istekne rok valjanosti", ističe se u HALMED-u.

U Agenciji za lijekove i medicinske proizvode naglašavaju da su na tržištu Republike Hrvatske u prometu dostupni drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, istog farmaceutskog oblika i iste jačine drugih proizvođača, stoga povlačenje predmetnih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta.

Provjereno: Test na koronavirus - 2 (Ne)transparentna nabava testova za koronu: Jedna tvrtka čak nema HALMED-ovu dozvolu! ''Određeni pojedinci iskoristili su kriznu situaciju..."

Koronavirus, ilustracija HALMED izdao upozorenje građanima: Pojavio se krivotvoreni lijek za koronavirus

"Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije", stoji na stranicama HALMED-a.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju