Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je hrvatsko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996.


Prema danas objavljenim podacima DZS-a, u drugome kvartalu 2021. zabilježen je izuzetno visok godišnji rast BDP-a od rekordnih 16,1 posto (u odnosu na drugi kvartal 2020.), što je značajan rast, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

BDP / Ilustracija Gospodarstvo u drugom kvartalu poraslo rekordnih 16,1 posto, Plenković nije propustio odmah komentirati dobre vijesti

''Ostvareni rast je viši od naših očekivanja. Kad smo u travnju radili program, naša očekivanja su bila rast od 12 posto'', podsjetio je Marić i naglasio da je Hrvatska prema trenutnim podacima Eurostata peta najbolja među članicama Europske unije iza Španjolske, Francuske, Mađarske i Italije te uz Mađarsku ima najbrži rast među zemljama središnje i istočne EU.

Marić je više puta istaknuo da Vladu raduje što su uspjeli zadržati zaposlenost jer, kako je podsjetio, i na početku pandemije su govorili da je s jedne strane borba za ljudske živote, a s druge strane borba za očuvanje radnih mjesta.

''Rast BDP-a je povijesno rekordan. Jako je važno analizirati tu brojku. Krenut ću od strukture BDP-a, najveći doprinos rasta osobne potrošnje, ona je porasla više od 18 posto, te uvoz roba i usluga, nešto više od 30 posto. Analitičari su pokazali da rade kvalitetan posao. Njihove brojke odgovaraju onima koje je DZS upravo objavio'', kazao je Marić.

''Korigirat ćemo našu procjenu BDP-a na godišnjoj razini na više'', najavio je ministar financija: ''Velika većina gospodarskih pokazatelja ukazuje na veći i viši rast od onog kojeg smo projicirali. Da ne dođe do pogoršanja, prije svega tu mislim na epidemiološki dio, time bi se ostvarila naša originalna procjena – da bismo već iduću godinu, a prema ovim trendovima i prije kraja iduće godine, dosegnuli razinu 2019. godine, tj. puni oporavak. U prethodnoj gospodarskoj krizi trebalo nam je 11 godina da se vratimo na razinu BDP-a iz 2008.', rekao je.Što se tiče stanja u proračunu, ono je u skladu s našim očekivanjima, situacija je dobra, kazao je ministar, kazavši da će do kraja godine vjerojatno biti tehnički rebalans.

PDV je i iznad razine 2019. godine, posebno me raduju doprinosi za mirovinsko osiguranje, iznivelirali smo porez na dobit, kaska pitanje poreza na motorna vozila. Osobno smatram da je ključ održivost javnih financija u rashodnoj strani proračuna na što stavljamo i stavljat ćemo veliki naglasak, zaključio je Marić.

Gospodarstvo se ne može promijeniti preko noći, kazao je komentirajući da je opet najveći rast osobne potrošnje.

Odmah nakon što je DZS u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, oglasio se priopćenjem i predsjednik Vlade Andrej Plenković, zaključivši da je to potvrda da se hrvatsko gospodarstvo brzo oporavlja.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju