Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OPORAVAK

Optimistični ministar financija: ''Ovo je iznad očekivanja, ako nastavimo ovako oporavit ćemo se i prije kraja iduće godine''

Ministar financija Zdravko Marić komentirao je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) prema kojima je hrvatsko gospodarstvo poraslo u drugom tromjesečju 16,1 posto na godišnjoj razini, što je prvi rast nakon četiri kvartala pada, i to najveći od 1996.

Prema danas objavljenim podacima DZS-a, u drugome kvartalu 2021. zabilježen je izuzetno visok godišnji rast BDP-a od rekordnih 16,1 posto (u odnosu na drugi kvartal 2020.), što je značajan rast, istaknuo je ministar financija Zdravko Marić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRE VIJESTI o BDP-u Gospodarstvo u drugom kvartalu poraslo rekordnih 16,1 posto, Plenković nije propustio odmah komentirati dobre vijesti

''Ostvareni rast je viši od naših očekivanja. Kad smo u travnju radili program, naša očekivanja su bila rast od 12 posto'', podsjetio je Marić i naglasio da je Hrvatska prema trenutnim podacima Eurostata peta najbolja među članicama Europske unije iza Španjolske, Francuske, Mađarske i Italije te uz Mađarsku ima najbrži rast među zemljama središnje i istočne EU.

Marić je više puta istaknuo da Vladu raduje što su uspjeli zadržati zaposlenost jer, kako je podsjetio, i na početku pandemije su govorili da je s jedne strane borba za ljudske živote, a s druge strane borba za očuvanje radnih mjesta.

''Rast BDP-a je povijesno rekordan. Jako je važno analizirati tu brojku. Krenut ću od strukture BDP-a, najveći doprinos rasta osobne potrošnje, ona je porasla više od 18 posto, te uvoz roba i usluga, nešto više od 30 posto. Analitičari su pokazali da rade kvalitetan posao. Njihove brojke odgovaraju onima koje je DZS upravo objavio'', kazao je Marić.

''Korigirat ćemo našu procjenu BDP-a na godišnjoj razini na više'', najavio je ministar financija: ''Velika većina gospodarskih pokazatelja ukazuje na veći i viši rast od onog kojeg smo projicirali. Da ne dođe do pogoršanja, prije svega tu mislim na epidemiološki dio, time bi se ostvarila naša originalna procjena – da bismo već iduću godinu, a prema ovim trendovima i prije kraja iduće godine, dosegnuli razinu 2019. godine, tj. puni oporavak. U prethodnoj gospodarskoj krizi trebalo nam je 11 godina da se vratimo na razinu BDP-a iz 2008.', rekao je.



Što se tiče stanja u proračunu, ono je u skladu s našim očekivanjima, situacija je dobra, kazao je ministar, kazavši da će do kraja godine vjerojatno biti tehnički rebalans.

PDV je i iznad razine 2019. godine, posebno me raduju doprinosi za mirovinsko osiguranje, iznivelirali smo porez na dobit, kaska pitanje poreza na motorna vozila. Osobno smatram da je ključ održivost javnih financija u rashodnoj strani proračuna na što stavljamo i stavljat ćemo veliki naglasak, zaključio je Marić.

Gospodarstvo se ne može promijeniti preko noći, kazao je komentirajući da je opet najveći rast osobne potrošnje.

Odmah nakon što je DZS u petak objavio prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 16,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, oglasio se priopćenjem i predsjednik Vlade Andrej Plenković, zaključivši da je to potvrda da se hrvatsko gospodarstvo brzo oporavlja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene