Svakim danom novo povlačenje prehrambenih proizvoda s polica. Zbog pesticida koji je zabranjen u Europskoj uniji u trgovinama nećete pronaći nekoliko vrsta sladoleda i voćnih jogurta. U praksi, ako ste i konzumirali neki od ovih proizvoda, vaše zdravlje nije ugroženo, međutim iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da potencijalne rizike treba svesti na nulu.

Galerija Problemi s hranom - 2 Problemi s hranom - 5 Problemi s hranom - 4 +2 Tomislav Kiš

Znamo li što jedemo? Građani kažu da kupuju naše, provjeravaju sadržaj, biraju domaće meso ili kupuju na tržnici. U posljednja dva dana iz prodaje je povučeno nekoliko vrsta sladoleda i voćnih jogurta. Razlog je prisutnost etilen-oksida u jednom od aditiva. Taj pesticid zabranjen je u Europskoj uniji.

Vezani članci Ilustracija Sadrži pesticide: Iz trgovina se povlači popularni napitak, provjerite svoje zalihe Ilustracija Novi preokret: HUP Pčelinjak ipak nastavlja s radom u Zagrebu, oglasili se iz Grada

"U čemu je stvar? U trećim zemljama. Također se ne koristi kao sastojak hrane, ali koriste ga prilikom čišćenja, dezinfekcije opreme u proizvodnji koja proizvodi u ovom slučaju taj aditiv", objašnjava stručnjak Tomislav Kiš.

Zadnja relevantna istraživanja zabilježila su 73 objave za potrošače, od čega se najviše njih odnosilo na incident s etilen-oksidom. Trend se nastavio i u ovoj godini, kada je sporni pesticid pronađen u sjemenkama sezama.

"Nije stvar u tome da je često, nego u tome da je bila riječ o jednom velikom proizvođaču koji je praktički opskrbljivao pola EU članica i kada su te velike količine jednom ušle, u roku od nekoliko mjeseci samo je krenula lančana reakcija", ispričao je Kiš novinarki Dnevnika Nove TV Barbari Majstorović Ivezić.

Ako je netko i konzumirao sporne sladolede i jogurte, za zdravlje se ne mora brinuti. Ali ni proizvođači jer su samostalno opozvali svoje proizvode. Odgovornost proizvođača, kažu, smisao je cijelog sustava. Iz udruge Potrošački forum upozoravaju da kupci najčešće ne razumiju popis sastojaka na deklaracijama.

"Nitko od nas ne može prepoznati što kupujemo i koji se aditiv nalazi u određenom proizvodu", napomenula je Tanja Popović Filipović iz udruge.

I dok iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da je hrana koju jedemo sigurnija nego prije deset godina, ne isključuju mogućnost povlačenja novih proizvoda u idućim danima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju