Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napad na zatvorenika

Lukin ubojica nakon napada prebačen u drugi zatvor, ni tamo neće biti izoliran: "Naš zakon kaže da se kazna izvršava skupno"

Dok se u Splitu prosvjedovalo zbog ubojstva Luke Bančića i zahtijevalo promjene u pravosuđu, ubrzo nakon toga splitska policija odvela je ubojicu iz zatvora na hitnu. Zadobio je ozljede glave i premješten je u šibenski zatvor. "Dopuštam mogućnost puštanja tamnih brojki

Ante Rušić (31), osumnjičeni za ubojstvo mladog Splićanina Luke Bančića, iz zatvora Bilice prevezen je na hitni prijem splitskog KBC-a s ozljedama glave i čeljusti. Iako je ozlijeđeni zatvorenik sam potpisao izjavu da je pao s kreveta i tako ozlijedio čeljust i glavu, Jutarnji list doznaje da su ga u ćeliji iscipelarili cimeri u sobi s kojima je bio smješten.

Već po Rušićevu dolasku u istražni zatvor došlo je do njegova sukoba s ostalim osuđenicima s kojima je bio smješten jer im je krao cigarete i nije održavao higijenu.

Sve je kulminiralo u srijedu popodne kad je dobio žestoke batine, zbog čega je u srijedu navečer doveden u KBC Split gdje su mu liječnici utvrdili ozljede čeljusti i glave. U bolnici su mu ozljede sanirane, a s obzirom na to da se ne radi o teškim ozljedama, otpušten je i vraćen u zatvor.

Zbog sigurnosnih razloga danas tijekom dana Rušić će biti premješten u šibenski zatvor, a na Bilicama mu je ostao brat. Budući da je sam napisao izjavu da je ozljede zadobio prilikom pada s kreveta neće biti nikakvog postupka protiv odgovornih u splitskom zatvoru. 

Pročitajte i ovo Tko je Putinov najveći neprijatelj? Strahuju za njegov život On je Putinov najveći neprijatelj: Dvaput su ga pokušali likvidirati, a onda je dobio kaznu kakvu Rusija ne pamti duže od 30 godina

Ravnatelj Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimir Penić rekao je na konferenciji za medije da i dalje utvrđuju činjenice. 

"Ne možemo sa sigurnošću reći da je riječ o fizičkom sukobu iako na to sumnjamo. Utvrđujemo činjenice", rekao je Penić.

"Njih je bilo devet u sobi. Ali mi ih ne možemo nadzirati 24 sata jer zbog njihovih prava na privatnost nema kamera u toaletima i njihovim prostorijama. Svi su dali izjave, zasad nema nikakvih dokaza da je bilo fizičkog nasilja. Ali mi sumnjamo da jest", pojasnio je. 

Odvjetnik Darko Stanić je za Dnevnik Nove TV potvrdio kako je premješten zbog sigurnosnih razloga. Obaviješteni su i sudac istrage te državni odvjetnik...

"Znači da je postojala sigurnosna procjena da bi njegov daljni ostanak u Bilicama predstavljao ugrozu za njegov integritet", rekao je.

Što ga čeka u novom zatvoru?

"Vrlo rijetko ćemo imat preporuku da netko bude sam u sobi. Tako da vrlo vjerojatno će biti smješten s više zatvoernika i naš zakon kaže da se kazna izvršava skupno", otkrio je Penić.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sumnjiva oporuka Blokirali mu nekretninu: Obducent se upisao na kuću dok je mrtva vlasnica ležala na patologiji

Izvješća iz hrvatskih zatvora pokazuju troznamenkaste brojke. Samo prošle godine zabilježena su 222 fizička sukoba, godinu ranije 236 takvih slučaja. U posljednje četiri godine zabilježena su 53 kaznena djela za vrijeme izdržavanja zatvora.

"Dopuštam mogućnost puštanja tamnih brojki ne otkriju se sva kaznena djela i tako mi ne otkrijemo svaki slučaj nasilja", kaže Penić.

Veliki problem je manjak prostora za zatvorenike, a još veći održavanje reda jer pravosudnih policajaca nema dovoljno.

"Svi zatvori su prepuni, očekujemo kazninonicu i 10 godina obećavaju i ništa od toga. Doživaljvamo svakodnevne prijetnje, ne smijete okrnuti leđe", ispričao je Armin Tatarević predsjednik sindikata pravosudnih policajaca

U slučaju splitskog zatvora problem je upravo bio i nedostatak nadzora, a osumnjičeni od straha napad nije ni priznao. Iduće ročište čekat će u šibenskom zatvoru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene