Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strahuju za njegov život

On je Putinov najveći neprijatelj: Dvaput su ga pokušali likvidirati, a onda je dobio kaznu kakvu Rusija ne pamti duže od 30 godina

Tko je Putinov najveći neprijatelj?
Tko je Putinov najveći neprijatelj? Foto: Afp
Nakon smrti Alekseja Navaljnog zatvoreni britansko-ruski oporbeni vođa Vladimir Kara-Murza postao je lice otpora protiv Kremlja.

Vladimir Kara-Murza, 42-godišnji diplomant Sveučilišta u Cambridgeu uhićen je u travnju 2022. godine nakon što je CNN emitirao intervju u kojem je rekao da Rusiju vodi "režim ubojica".

Godinu dana kasnije osuđen je na 25 godina zatvora u sibirskom zatvoru u regiji Omsk, gdje sada boravi u ćeliji dugačkoj samo tri metra i širokoj metar i pol, udaljen gotovo 9656 kilometara od svoje supruge i djece koji žive u SAD-u.

To je i dalje najduža kazna izrečena nekom kritičaru Kremlja od pada Sovjetskog Saveza 1991.godine.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin obraća se naciji Govor o stanju nacije Putin uvjeren da NATO planira napasti Rusiju: "To može pokrenuti upotrebu nuklearnog oružja. Naše je spremno"

Nakon smrti Navaljnog ranije ovog mjeseca u kaznenoj koloniji Arktičkog kruga gdje je bio zatočen, sve su veća strahovanja oko drugih ruskih političkih zatvorenika kao što je Kara-Murza.

Grigory Vaypan, viši odvjetnik Memorial Internationala, najstarije ruske grupe za ljudska prava i dobitnik Nobelove nagrade za mir 2022. za obranu političkih zatvorenika, rekao je da je rizik smrti s kojim se suočava Kara-Murza veći nego ikad.

"Istaknuti kritičari vlade sada se suočavaju s povećanim rizicima za svoje živote u ruskim zatvorima. Što je kritičar istaknutiji, to je veći rizik", rekao je za The Independent, dodajući da je rizik sada najveći po pitanju Kara-Murze, kojeg je ruska vlada već dva puta pokušala ubiti, piše Independent. 

Tko je Vladimir Kara-Murza?

Oporbeni političar, koji je također povjesničar i novinar, dolazi iz obitelji čiji su dugi niz godina kritičari ruske vlasti. Njegov otac, novinar i televizijski voditelj Vladimir Aleksejevič Kara-Murza, bio je otvoreni kritičar Leonida Brežnjeva, vođe Sovjetskog Saveza i istaknuti pristaša reformi pod Borisom Jeljcinom.

Pročitajte i ovo Drugi najveći požar u povijesti Teksasa borba s vatrenom stihijom VIDEO Pogledajte snimke prije i nakon drugog najvećeg požara u povijesti Teksasa: Stanovnici evakuirani, šteta je ogromna

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj

Pohađao je školu u Moskvi prije nego što se njegova majka ponovno udala za Britanca, a Kara-Murza preselio u Englesku kao tinejdžer. Ušao je u rusku politiku kasnih 1990-ih dok se Vladimir Putin tiho uspinjao u redovima Kremlja do predsjedničkog mjesta.

Tko je Putinov najveći neprijatelj? Vladimir Kara-Murza Foto: Afp

Kara-Murza kasnije je postao savjetnik vođe vladine oporbe Borisa Nemcova, koji je ubijen u Moskvi ispred Kremlja 2015. godine.

Do tog trenutka Kara-Murza se uvelike uključio u rusku oporbenu politiku, radeći zajedno s ključnim disidentskim figurama poput oligarha Mihaila Hodorkovskog, šahovskog velemajstora Garija Kasparova i Nemcova.

Godine 2015., iste godine kada je njegov politički mentor Nemcov ubijen, Kara-Murza je otrovan u, kako njegova supruga kaže, pokušaju atentata u Kremlju. Preživio je taj atentat, ali dvije godine kasnije ponovno su ga pokušali otrovati.

Pročitajte i ovo Jeziva snimka misterioznog objekta Puno nedoumica VIDEO "Koji je ovo ku*ac?!" Ukrajinski vojnici objavili jezivu snimku misterioznog objekta

Evgenija Kara-Murza prisjeća se trenutka kada je njezin suprug izašao iz druge kome. Bili su u moskovskoj bolnici na Odjelu intenzivne njege. Bila je to njihova 13. godišnjica braka.

"Rekao je da mu je jako žao zbog onoga što se dogodilo jer se nadao da će sa mnom otputovati u Quebec na nekoliko dana. Samo nas dvoje. Samo sam ga pogledala i rekla - o čemu ti pričaš? Živ si. To je najbolji dar kojem sam se mogla nadati", ispričala je njegova supruga.

U veljači 2021.godine zajednička istraga Bellingcata (britanska istraživačka grupa) ustvrdila je da je Kara-Murzu pratila ista jedinica FSB-a koja je navodno otrovala Alekseja Navaljnog nervnim agensom 2020. godine. Od tada je razvio polineuropatiju, stanje živaca koje utječe na njegovu sposobnost da osjeća stopala i ruke.

Pročitajte i ovo Drvo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Nije mu bilo spasa Smrt u šumi: Stablo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo

Kara-Murza bio je jedan od malog broja oporbenih političara koji su ostali aktivni u Rusiji nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači 2022. i javno osudili rat.

Nakon tri govora održana u Lisabonu, Helsinkiju i Washingtonu, tijekom kojih je osudio invaziju, Kara-Murza uhićen je ispred svoje kuće u Moskvi 22. travnja 2022.

Proglašen je stranim agentom i optužen za širenje lažnih informacija o akcijama ruske vojske u Ukrajini zbog govora koji je održao u Zastupničkom domu Arizone, gdje je rekao da Putin baca kazetne bombe na stambene četvrti, bolnice i škole.

U srpnju kasnije te godine, dodatno je optužen za svoju umiješanost u dva inozemna oporbena foruma koje je ruska država označila kao nepoželjne. Zatim, 6. listopada, optužen je za izdaju. Tužitelji su zatražili kaznu od 25 godina zatvora, na koju je osuđen u travnju 2023. godine.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene