Obavijesti Video Pretražite Navigacija
POKRET "GRAĐANI REICHA"

Tko stoji iza pokušaja državnog udara u Njemačkoj? Među organizatorima su zloglasni princ i bivša političarka

Njemačka policija u Bad Lobensteinu izvršila akciju uhićenja osoba koje se sumnjiči za organiziranje državnog udara
Njemačka policija u Bad Lobensteinu izvršila akciju uhićenja osoba koje se sumnjiči za organiziranje državnog udara Foto: Afp
Njemačka policija objavila je identitet ljudi koji stoje iza pokreta "Građani Reicha", čiji su članovi uhićeni u velikoj policijskoj akciji zbog sumnji da su planirali državni udar. Osim bivše zastupnice desničarske strane AfD, policija navodi da je organizaciju podržavala i državljanka Rusije.

Članovi organizacije "Građani Reicha" uhićeni su jutros u velikoj akciji njemačke policije jer su navodno planirali upad u Bundestag i nasilni državni udar. Imali su spremne svoje kadrove koje su željeli postaviti na čelo države.

Kako prenose njemački mediji, u spomenutoj organizaciji nalazi se princ Heinrich XIII., koji živi u Frankfurtu i za kojim se još traga. Kao čelnica organizacije navodi se i bivša zastupnica stranke AfD (Alternativa za Njemačku) Birgit Malsack-Winkemann.

Princ Heinrich već je privlačio pozornosti medija antisemitskim izjavama. U govorima je tvrdio da Njemačka nije suverena država i da židovska elita potiče ratove jer su im od koristi.

On je ovog ljeta bio na prijemu u Bad Lobensteinu, na kojem je tamošnji gradonačelnik fizički napao novinara. Glava kuće Reuss Heinrich XIV., čijim je dijelom princ Heinrich XIII., zbog toga se ogradio od princa nazvavši ga "zbunjenim starcem sklonim teorijama zavjere".

Pročitajte i ovo Andrej Plenković IMA LI ODGOVORNOSTI MINISTRA? Plenković: ''Nijedan avion nikada ne polijeće, a da ga netko nije prije toga pregledao''

Pročitajte i ovo N1 i Nova S Mrak na ekranu Opet u eteru: Televizije N1 Srbija i Nova S objasnile zašto 24 sata nisu emitirale program

Jedna od osumnjičenih, Vitalija B., ruska je državljanka. Navodi se da je pomogla princu tako što je posredovala između njega i predstavnika Rusije, s obzirom na to da je princ želio pregovarati s Kremljom.

Organizacija "Građani Reicha" uključuje nekoliko ekstremno desničarskih grupa i pojedinaca koji odbacuju legitimitet moderne njemačke države u korist Reicha, koji je postojao od 1871. do 1918. godine.

Jedno je vjerovanje pokreta da Savezna Republika Njemačka nije stvarna suverena država, već korporacija koju su stvorili Saveznici nakon Drugog svjetskog rata.

Prema glasnogovornici federalnog tužitelja Njemačke, u velikoj akciji uhićenja jutros je sudjelovalo 3000 policajaca. Odvila se u 11 od 16 njemačkih saveznih država, a izvršeno je više od 130 pretresa i uhićeno je 25 osoba.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene