Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mrak na ekranu

Opet u eteru: Televizije N1 Srbija i Nova S objasnile zašto 24 sata nisu emitirale program

N1 i Nova S
N1 i Nova S Foto: N1 / Twitter
Umjesto programa, N1 Srbija i Nova S cijeli dan emitirale su mrak na ekranu s jednom jakom porukom.

Nakon 24 sata mraka, televizije N1 Srbija i Nova S, koje posluju u sklopu kompanije United Media, opet su počele s emitiranjem programa. Na jedan dan, na crnom ekranu samo su puštale poruku: "Mrak u Srbiji, bez slobodnih medija".

Pročitajte i ovo Ilustracija Ignorirali zahtjev Građani se žalili zbog ustaških pjesama: Televiziji hrvatske dijaspore ukinuta dozvola za emitiranje Televizija (Foto: Thinkstock) zaobišli restrikcije Telekom Srbije pronašao način da emitira televizijski program RT-a, koji je zabranjen u Europi

U ponoć, nakon isteka 24 sata, objavili su priopćenje koje je i pročitano u TV prijenosu.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gledatelji N1, u protekla 24 sata (utorak, 6. prosinca 2022.) imali ste priliku vidjeti kako izgleda medijska scena u Srbiji bez slobodnih medija. Na drastičan potez odlučili smo se kako bismo ukazali kakav mrak može zavladati ako se TV N1 i Nova S ne budu emitirale.

Željeli smo stvoriti realnu sliku kako bi izgledalo informiranje da građani Srbije imaju samo jednu verziju događaja, samo jedan – vladajući stav, samo jedno mišljenje i vijesti bez kritičkog glasa. Na ovaj način ukazali smo i na višegodišnje pritiske kojima smo izloženi, na pokušaje da nam se vidljivost dodatno ograniči i da nam se onemogući financiranje i poslovanje.

Posljednji u nizu poteza u Srbiji koji imaju za cilj pritisak na slobodne medije jest postupanje Regulatornog tijela za elektronske medije (REM), koje ne donosi odluku o petoj dozvoli za nacionalno emitiranje, iako su svi primjenjivi rokovi prošli. Prije nekoliko mjeseci, N1 je aplicirao za nacionalnu dozvolu, a ishod je pokazao da REM-u nije stalo do pluralizma u medijima ili unapređenja stanja na medijskoj sceni. Sada vidimo da se ista situacija ponavlja, i zato se N1 solidarizira sa kolegicama i kolegama televizije Nova S, koja se prijavila na konkurs za petu dozvolu.

Vjerujemo da je vrijeme da se javnost zapita je li informiranje u Srbiji objektivno i nepristrano, je li svim građanima moguć izbor i zašto im se nameće propaganda kao jedini model informiranja? Zašto je moguće da se u Srbiji krše sva etička i profesionalna pravila, promovira govor mržnje, iznova prelaze 'crvene linije' kada je u pitanju sadržaj koji se prikazuje na televiziji.

N1 punih osam godina svakodnevno nastoji poštivati osnovne postulate novinarstva i izvještavati u interesu građana. Vidjeli smo iz vaših reakcija da naš trud nije uzaludan.

Hvala vam na povjerenju, trudit ćemo se da ga opravdamo", stoji u priopćenju koje donosi tamošnji N1.

 

 

 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene