Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIVEDENO 25 OSOBA

Planirali državni udar: Masovna uhićenja u Njemačkoj, hapse se desničari i bivši vojnici

Njemačka policija uhitila je 25 osoba zbog sumnje da su planirale izvršiti državni udar.

Njemački mediji izvijestili su da je skupina ljudi koju čine pripadnici krajnje desnice i bivši vojnici planirala izvesti juriš na njemački parlament Reichstag i izvršiti državni udar.

Policijska akcija, u kojoj je sudjelovalo 3000 policajaca, odvila se u 11 od 16 njemačkih saveznih država, a među uhićenicima su navodno dvije osobe koje su bili organizatori.

Nijemac koji se naziva princem Heinrichom XIII., a ima 71 godinu, navodno je bio mozak operacije, a nakon državnog udara trebao je postati vođa Njemačke.

Procjenjuje se da skupinu čini oko 50 muškaraca i žena koji žele ukinuti republiku i zamijeniti je novom državom koja bi se temeljila na Njemačkoj iz 1871. godine.

"Još nemam naziv za tu skupinu", rekla je glasnogovornica federalnog tužitelja, izvijestio je BBC.

Među uhićenicima su članovi ekstremne organizacije Reichsbürger (Građani Reicha), koja je na već neko vrijeme na radaru policije zbog nasilnih napada i rasističkih teorija zavjera. Spomenuta skupina također odbija priznati suverenitet Savezne Republike Njemačke.

Pročitajte i ovo Kina nakon prosvjeda Pripremaju se za suživot s koronom i ublažavaju mjere: "Prevladajte formalizam i birokraciju"  

  Pročitajte i ovo Sve službe na mjestu pada MiG-a Iz minute u minutu Dnevnik Nove TV neslužbeno doznaje: U Voćinu pronađeno sve što će pomoći u istrazi o padu MiG-a

Uhićena su 22 državljana Njemačke i još tri osobe, među kojima je i ruski državljanin. Dvije su osobe uhićene u Austriji i Italiji, izvijestila je njemačka novinska agencija DPA, i bit će ispitane popodne.

Njemački ministar pravosuđa Marco Buschmann objavio je na Twitteru da je u tijeku velika protuteroristička akcija i da su osumnjičenici "planirali oružani napad na državna tijela". Federalni tužitelj rekao je da su napad planirali od studenog 2021. godine. Bivši članovi vojske bili su značajan dio plana, a među njima su bili i bivši pripadnici elitnih postrojbi.

Tužitelj je rekao da su već imali plan za vladanje Njemačkom. Članovi skupine bili su svjesni toga da svoje planove mogu ostvariti samo "vojnim sredstvima i nasiljem protiv predstavnika države", što je uključivalo i ubojstva.

Javni servis ZDF izvijestio je da je u svemu sudjelovao i bivši zastupnik s krajnje desnice u Bundestagu, donjem domu parlamenta. On je navodno nakon državnog udara trebao postati ministar pravosuđa.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene