Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Napokon zajedno

FOTO Jeziva ispovijest otetog ukrajinskog dječaka: "Rekli su mi da su me se roditelji odrekli..."

Povratak ukrajinske djece
Povratak ukrajinske djece Afp
Aktualno Galerija Povratak ukrajinske djece Povratak ukrajinske djece Foto: Afp Povratak ukrajinske djece Povratak ukrajinske djece Foto: Afp Povratak ukrajinske djece Povratak ukrajinske djece Foto: Afp Povratak ukrajinske djece Povratak ukrajinske djece Foto: Afp +1 Povratak ukrajinske djece Galerija 1/6 >>
Ruske vlasti tuku ukrajinsku djecu u pokušaju da ih "preodgoje", ispričao je jedan tinejdžer koji je bio među više od desetaka oslobođenih iz ruskih domova i kampova za mlade nakon višemjesečnih pregovora.

Roditelji djece koju su ruske vlasti prošle godine poslale u kamp za mlade na crnomorskom poluotoku uspjeli su ih u srijedu konačno vratiti u Ukrajinu, objavila je nevladina organizacija koja je upravljala tom akcijom.

Djeca, uglavnom tinejdžeri, živjela su u dijelovima regija Herson i Harkiv pod ruskom okupacijom kada su lokalne obrazovne vlasti predložile da ih pošalju na izlet u ljetni kamp na Krimu, koji je pod kontrolom Rusije od 2014. godine.

No vlasti u ljetnom kampu odbile su ih poslati natrag kada je ukrajinska vojska kasnije te godine oslobodila matične gradove.

Save Ukraine, dobrotvorna organizacija koja je organizirala evakuaciju, rekla je da je pomogla nekim od njihovih roditelja da otputuju na Krim preko Poljske, Bjelorusije i Rusije kako bi vratili svoju djecu, piše Telegraph.

Pročitajte i ovo Vladimir Solovyov i Putin "Neprihvatljivo i besmisleno" Putinove pristaše revoltirane potezom Zapada: Medvedev prijeti raketiranjem Haškog suda, televizijski voditelj pokrenuo bi nuklearni napad

Roditelji i djeca viđeni su kako se grle i ljube po dolasku u Kijev u srijedu. Neki od njih vidjeli su svoju braću i sestre ili roditelje prvi put nakon nekoliko mjeseci.

Jedno od djece koje je intervjuirala lokalna televizija progovorilo je o maltretiranju. Tinejdžer, koji nije identificiran, rekao je lokalnoj televiziji da su djeca iz Hersona kažnjavana zbog izražavanja proukrajinskih stavova.

Odvest ćemo te u sirotište

"Odvest ćemo te u sirotište", citirao je dječak pripadnika osiguranja u kampu koji je prijetio njemu i drugim tinejdžerima. Rekao je i da je na leđima jedne tinejdžerice vidio modricu – navodno od palice kojom je zaštitar tukao djecu.

Pročitajte i ovo Eksplozija na Krimu žestoki napad VIDEO Snažna eksplozija na Krimu: Ukrajinci dronovima napali željeznicu punu moćnih ruskih projektila

Dječak je ispričao kako mu je ravnatelj kampa rekao da su ga se roditelji odlučili odreći te da će biti dan na usvajanje. Rekao je da je potom nazvao majku, koja je upravi rekla da joj to ne pada na pamet.

Uprava logora navodno je u jednom trenutku dječakovoj majci rekla: "Ionako ih nećeš uzeti. Oni će biti djeca Rusije."

Spašavanje djece uspjelo je manje od tjedan dana nakon što je Međunarodni kazneni sud izdao nalog za uhićenje Vladimira Putina i Marije Lvove Belove, ruske pravobraniteljice za dječja prava, zbog sumnje da je Rusija umiješana u nezakonitu deportaciju i transfer djece s ukrajinskih okupiranih područja.

Putin nije komentirao te optužbe. Lvova-Belova ranije ovog tjedna branila je ono što je nazvala "evakuacijom" ukrajinske djece , tvrdeći da nisu imali nijednu žalbu od roditelja koji je želio vratiti svoje dijete.

Ukrajinska vlada kaže da je više od 16.000 djece deportirano s okupiranih teritorija u Rusiju, dok je studija Yalea pronašla 43 objekta koji su uključeni u držanje oko 6000 djece, u dobi od četiri mjeseca do 17 godina.

Morali pjevati rusku himnu

Neki od njih odvedeni su u sirotišta, dani udomiteljima ili na usvajanje. Lvova Belova prošlog je mjeseca izjavila da je sama posvojila 15-godišnjeg dječaka iz Mariupolja. Drugima, uključujući većinu onih koji su vraćeni u srijedu, rečeno je da idu u ljetne kampove u Rusiju i na Krim na nekoliko tjedana, ali su ostali zarobljeni.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kijev šuti Rusi tvrde da je Ukrajina napala brodove na Krimu, ali da su ih uništili

Denis, otac tinejdžerice i mladića, rekao je u srijedu za ukrajinski Channel 5 da ga je ravnatelj njihove škole u Hersonu uvjeravao da će njegova kći biti sigurna kada ih pošalje u kamp za mlade na Krimu.

"Čekali smo šest i pol mjeseci - i sada su ovdje", rekao je.

Rusija je branila ono što naziva evakuacijom djece na sigurno, ali djeca koja su se vratila iz Rusije progovorila su o pokušajima njihova preodgoja.

U nekim od kampova ukrajinska djeca morala su učiti pjevati rusku državnu himnu te su ih učili da je Ukrajina dio Rusije.

Neki ukrajinski roditelji koji su dragovoljno poslali svoju djecu u kampove za mlade na Krimu ili u Rusiji prvo su oklijevali javno objaviti svoju situaciju, strahujući da bi mogli biti meta zbog navodnih simpatija prema Rusiji.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene