Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rat u Europi

Ukrajina objavila kada će biti spremna na pregovore, Zelenski poslao poruku Amerikancima uoči izbora: "Demokracije ne smiju stati na putu do pobjede"

Rusija i SAD planiraju pregovore o nuklearnom naoružanju, dok se vojnici u Hersonu pripremaju za bitku za svaku ulicu. Regija Doneck na istoku zemlje i dalje je epicentar borbi, a ukrajinske snage tvrde da Rusi dnevno gube stotinu vojnika. Rusi planiraju testirati "nezaustavljivu" raketu. Zelenski je pozvao SAD da ostanu "jedinstveni" uoči izbora koji bi mogli promijeniti stajalište Washingtona prema Kijevu.

 

  • Međuizbori u SAD-u mogli bi označiti promjenu stajališta prema Kijevu
  • Turska će plaćati ruski plin u rubljima
  • Ukrajina polako istiskuje Ruse s istoka, tvrdi Zelenski
  • Rusi tvrde da je u Hersonu "sve mirno"
  • Rusija i SAD raspravljaju o održavanju pregovora o nuklearnom oružju, otvorili telefonsku liniju s Moskvom 
  • Vojnici se spremaju za "ulične borbe" u Hersonu
  • Ukrajina odbija pregovore sve dok ruske trupe ne napuste njezin teritorij, uključujući Krim 
  • Rusija planira testiranje rakete Satan-2

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

22:14 U svom večernjem obraćanju naciji ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je da u informativnom prostoru još uvijek postoji izvjestan pad količine vijesti s fronta. "Manje je poruka nego, primjerice, početkom jeseni, ali to ne znači da je intenzitet borbi smanjen", rekao je.

"Situacija je teška na svim frontama. Na nekim područjima žestoke položajne borbe nastavljaju se kao i prije. A posebno je teško, i dalje, u Donbasu. Okupatori trpe izuzetno velike gubitke, ali se naredba da se izađe na administrativnu granicu Donjecke oblasti nije promijenila.

Ne predajemo ni centimetar naše zemlje tamo - i zahvaljujem svim našim herojima koji drže položaje u Donbasu", poručio je.

21:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski predložio je da se ratno stanje u zemlji produži za još 90 dana, odnosno do 19. veljače, javlja Kyiv Independent.

Ukrajina je ratno stanje prvi put proglasila 24. veljače, kada je Rusija započela invaziju, a nakon toga je produženo dva puta.

21:47 Rusija je u kolovozu Iranu poslala 140 milijuna eura u gotovini i tri modela oružja za dronove koje je Teheran poslao Moskvi, objavio je Sky News.

Ruski vojni zrakoplov tajno je u zračnu luku u Teheranu 20. kolovoza prevezao gotovinu i tri modela oružja: britanski protutenkovski projektil NLAW, američki protutenkovski projektil Javelin i protuzračni projektil Stinger, rekao je anonimni izvor Sky Newsu.

21:40 Ruska vojska napala je više ciljeva u Ukrajini u utorak, a u napadima na Harkivsku, Donecku, Zaporišku i Hersonsku oblast korištene su rakete i borbeni zrakoplovi, objavilo je ukrajinsko zapovjedništvo.

"Kršeći međunarodno humanitarno pravo i pravila ratovanja, nastavljaju se napadi na ključnu infrastrukturu i domove", napisala je ukrajinska vojska na Facebooku. Nisu iznesene pojedinosti o učincima napada.

Ukrajinsko zapovjedništvo je optužilo vlasti u susjednoj Bjelorusiji da još uvijek podržavaju ruske napade na ukrajinske ciljeve pružajući “infrastrukturu, teritorij i zračni prostor“.

"Također, i dalje postoji opasnost da će neprijatelj napadati borbenim bespilotnim letjelicama s teritorija i zračnog prostora ove države", napisao je ukrajinski stožer.

Na području oko južnog ukrajinskog grada Hersona, glavni stožer u Kijevu je zabilježio nastavak organiziranih pljački ruskih vojnika. Konvoji s ukradenim kućanskim aparatima i građevinskim materijalom su primijećeni prethodnog dana. Istodobno, nastavila se demontaža telekomunikacijskih odašiljača i instalacija.

Rusi su odnijeli "sve umjetnine i čak i namještaj" iz regionalnog muzeja sovjetsko-ukrajinskog slikara Oleksija Šovkunenka, dodao je stožer.

Rusija i Indija razgovaraju o vojnoj suradnji

18:20 Ruski ministar obrane Sergej Lavrov rekao je da Rusija i Indija razgovaraju o zajedničkoj proizvodnji moderne obrambene opreme.

Lavrov je u Moskvi razgovarao s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmanyamom Jaishankarom o mogućnosti suradnje, objavila je ruska državna novinska agencija TASS. Ovo je peti sastanak dvojice ministara ove godine.

17:44 Talijanska vlada priprema novi paket oružja za Ukrajinu rekao je Guardianu dužnosnik vladajuće koalicije koji nije želio biti imenovan.

Također je rekao da je Rim spreman Ukrajini dati niz sustava protuzračne obrane, uključujući francusko-talijanski SAMP/T i talijanski Aspide srednjeg dometa, kao i prijenosne rakete Stinger.

Talijanski ministar obrane Guido Crosetto je putem telefona razgovarao s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom i obećao da će podupirati Ukrajinu protiv ruske invazije "koliko god bude potrebno".

16:38 Andrej Rudenko, zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao da Ukrajina koči izglede za pregovore, a da je Rusija na njih spremna.

"Nema preduvjeta s naše strane, osim glavnog uvjeta – da Ukrajina pokaže dobru volju", rekao je Rudenko.

Rudenko je također, izvijestila je ruska novinska agencija RIA, istaknuo da je Ukrajina donijela zakon koji zabranjuje pregovore s Rusijom dok god je na vlasti Vladimir Putin. 

"Uvijek smo govorili da smo spremni za pregovore, koji su prekinuti bez naše krivnje", dodao je.

Zelenski poslao poruku Amerikancima

14:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Amerikance da "očuvaju nepokolebljivo jedinstvo" sve do "povratka mira" u Ukrajinu. Poruku je uputio na dan američkih međuizboračiji bi rezultati mogli utjecati na stajalište Washingtona prema Kijevu.

"Molim vas da očuvate nepokolebljivo jedinstvo kako to činite sada pa sve do dana kada ćemo čuti one velike riječi o kojima sanjamo, da je mir konačno ponovno uspostavljen", rekao je u videopozivu iz Kijeva, u kojem je primio američku "Medalju slobode".

"Demokracije ne smiju stati na putu do pobjede", dodao je.

Zelenski je zahvalio predsjedniku Joeu Bidenu, dvjema strankama u Kongresu i svakom američkom građaninu na velikoj financijskoj, vojnoj i diplomatskoj podršci Ukrajini koju pružaju od početka ruske invazije 24. veljače.

Washington je već osam mjeseci glavni saveznik Kijevakojemu pomaže oštrim sankcioniranjem Moskve i velikog dijela ruske ekonomije te opskrbljujući ukrajinsku vojsku oružjem i vojnom opremom, kao i obavještajnim podacima ključnima za operacije na bojišnici.

Sredinom svibnja američki Kongres deblokirao je 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini.

14:20 Turska je počela plaćati dio pošiljki ruskog prirodnog plina u rubljima, rekao je u utorak ministar energetike Fatih Donmez i najavio konkretne planove o realizaciji ruskog prijedloga da Turska postane baza za opskrbu Europe ruskim plinom.

Većina međunarodnih energetskih ugovora podmiruje se u dolarima ili eurima, a Rusija je pod sankcijama zapadnih zemalja zbog invazije na Ukrajinu, pa brojnim kupcima predlaže da energente plaćaju u rubljima.

14:00 Mnogi od povlaštenih sinova ruske elite nisu se pridružili mobilizaciji, već su nastavili živjeti u luksuzu, razmećući se odmorima na dalekim destinacijama.

Sinove nekih od najmoćnijih ljudi Rusije novinari su pitali hoće li se pridružiti ruskim vojnicima na bojišnici u Ukrajini. Što su im odgovorili, čitajte >>OVDJE.

13:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da njihove snage postupno potiskuju ruske trupe u nekim dijelovima istoka i juga.

"Postupno idemo naprijed", rekao je u svom redovnom obraćanju i dodao da je istočna regija Doneck ostala središte najkrvavijih bitaka u Ukrajini. Zelenski također tvrdi da Rusi ginu u stotinama svaki dan.

S druge strane, jedan od ruskih nametnutih čelnika u okupiranoj regiji Herson, Kiril Stremousov, ustvrdio je na Telegramu: "Situacija je nepromijenjena duž cijele crte fronte. Ne vidimo nikakvu masovnu ofenzivu. Sve je mirno i nepromijenjeno, bez teških trenutaka za našu regiju."

Pročitajte i ovo Dmitrij Medvedev predvidljivo? Sinove ruskih moćnika novinari pitali hoće li na bojišnicu u Ukrajinu, pogledajte što su im odgovorili

13:00 Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao je da Bijela kuća drži otvorene linije komunikacije s Moskvom kako bi spriječila mogućnost nuklearne katastrofe.

"Učinili smo to kako bismo pokušali smanjiti rizik i mogućnost katastrofe poput potencijalne uporabe nuklearnog oružja", rekao je Jake Sullivan u raspravi u Ekonomskom klubu New Yorka.

11:20 Rusija bi mogla testirati svoju "nezaustavljivu" raketu Satan-2. Testiranje interkontinentalne balističke rakete visoke 14 katova planiraju izvesti prije kraja godine. Ova najava dolazi u vrijeme kad su se pojavile sumnje da Putinova hipersonična raketa Armagedon od 15.880 km/h nije ni blizu spremna za upotrebu.

10:40 Ukrajina je izjavila da se njezino stajalište o pregovorima s Rusijom nije promijenilo. Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak izjavio je za Radio Svoboda da će Ukrajina pregovarati s Rusijom tek nakon što ruske trupe napuste cjelokupni teritorij Ukrajine, uključujući i one koje je okupirala 2014. godine. 

Rekao je da Ukrajina pobjeđuje i stoga bi sada bila "besmislica" sjesti za pregovarački stol.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Rat u Ukrajini Putin otkrio koliko je mobiliziranih vojnika u borbenim jedinicama: "Ostali još ne sudjeluju..."

"Ako Ukrajina ne dobije rat, onda je, unatoč velikoj i snažnoj financijskoj, gospodarskoj, vojnoj i savjetodavnoj pomoći zemalja NATO-a, prije svega SAD-a, Rusija pobijedila. U tom slučaju će se dokazati da je ruska vojska mnogo bolja, da Rusija stvarno ima 'drugu vojsku na svijetu'  i može diktirati uvjete", izjavio je Podoljak. 

10:30 Rusija i SAD planiraju održavanje pregovora o strateškom nuklearnom oružju prvi put otkako je Moskva poslala trupe u Ukrajinu, izvještava ruski list Kommersant.

Razgovori između dviju strana o strateškoj stabilnosti zamrznuti su otkako je Rusija započela svoju vojnu kampanju u Ukrajini u veljači iako je Novi sporazum o smanjenju i ograničenju strateškog naoružanja o smanjenju nuklearnog naoružanja ostao na snazi.

Pročitajte i ovo Ruski predsjednik Vladimir Putin Strahoviti gubitci VIDEO Ruski marinci tvrde da su topovsko meso, prosvjeduju i mobilizirani u vojnoj bazi: "Je*eni generale, znaš kamo nas šalješ"

Rusija i Sjedinjene Države bilateralni sastanak održale bi u idućih nekoliko tjedana, a prvi put razmatraju regiju Bliskog istoka kao mjesto održavanja.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan sudjelovao je u povjerljivim razgovorima s visokim ruskim dužnosnicima i potvrdio da "kanali za komunikaciju s Ruskom Federacijom na višim razinama" ostaju otvoreni između Washingtona i Moskve.

10:10 Ukrajinske snage predviđaju žestoku borbu prije nego što pokušaju potisnuti ruske okupacijske trupe iz južnog grada Hersona.

Ruske trupe spremaju se za borbe ulicu po ulicu, dok istovremeno u naseljima desne obale dolazi do masovne pljačke, osobito u kotaru Berislav, u kojem Rusi pljačkaju privatne kuće, trgovine i skladišta. 

Posljednjih dana Rusija je naredila civilima da izađu iz Hersona u iščekivanju ukrajinskog napada u pokušaju ponovnog zauzimanja grada, koji su zauzele ruske snage nakon invazije u veljači.

10:00 Ruski predsjednik Vladimir Putin pridružit će se samitu čelnika G20 sljedećeg tjedna "ako situacija bude moguća", potvrdio je njegov indonezijski kolega i domaćin sastanka Joko Widodo. Putin bi se mogao pridružiti virtualno, putem videoekrana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je kako on neće sudjelovati na G20 ako će prisustvovati Putin.

Događaje iz prethodnog dana možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene