Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Strahoviti gubitci

VIDEO Ruski marinci tvrde da su topovsko meso, prosvjeduju i mobilizirani u vojnoj bazi: "Je*eni generale, znaš kamo nas šalješ"

Ruski predsjednik Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin Foto: Sergei BOBYLYOV / SPUTNIK / AFP
Ruski marinci pobunili su se protiv "nesposobnih generala", za koje navode da ih tretiraju kao topovsko meso nakon što je njihova jedinica pretrpjela strahovite gubitke. U četiri dana teških borbi na području istočne Ukrajine ubijeno je i ranjeno tristotinjak vojnika. Istovremeno, u vojnoj bazi u Rusiji tisuće mobiliziranih vojnika prosvjeduju jer na bojište idu bez osnovnih zaliha i opreme.

Marinci ruske 155. brigade mornaričkog pješaštva napisali su oštro pismo svojem regionalnom guverneru Olegu Kožemjaku u kojemu navode da su u četverodnevnom masakru na području regije Pavlivka izgubili 300 vojnika zbog katastrofalno lošeg vodstva generala Rustama Muradova i Zuraba Ahmedova.

U pismu navode da ruski zapovjednici skrivaju kaos koji se događa u Donjecku i umanjuju broj gubitaka zbog straha da ne bi bili pozvani na odgovornost.

Marinci traže da o tome bude obaviješten ruski predsjednik Vladimir Putin i da se osnuje neovisna vojna komisija.

Prosvjeduju mobilizirani u Rusiji

U isto vrijeme društvenim mrežama proširila se snimka koja pokazuje tisuće mobiliziranih ruskih vojnika kako viču na general-bojnika Kirilla Kulakova u bazi za obuku u Kazanu, gradu u Rusiji, jer idu na prvu crtu bojišnice bez zaliha i opreme.

Kulakovu viču "Odlazi odavde", "Idemo kući", "Sram te bilo" i "Dolje Putinov režim". Organizatori pobune navode da se ne mogu boriti u ratu dok su tjednima bez vode i na minimalnim obrocima, a u borbu su poslani sa "zahrđalim strojnicama iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća".

Neki od njih tvrde da je Putinov general bio pijan, dok mu se drugi rugaju jer ih navodno naziva svinjama. Zapovjednik je nastojao ostati miran i urazumiti ljude, govoreći im da su njihove zapovijedi jasne i da su njihove aktivnosti za sljedeći dan objavljene.

Pročitajte i ovo Vojna vježba "Brod polako tone" Zlokobno upozorenje američkog admirala: "Rat u Ukrajini samo je zagrijavanje, dolazi nam mnogo veći sukob"

"Je*eni generale, znaš kamo nas šalješ", uzviknuo je jedan vojnik, a drugi dodao: "Udobno sjedite na toplom mjestu". Oko 2500 muškaraca sudjelovalo je u prosvjedu, Kulikov je bio prisiljen pozvati interventnu policiju kako bi se situacija smirila, piše Daily Mail.

Marinci u pismu traže istragu masakra

"Dakle, mi i marinci s Kamčatke napredovali smo prema Pavlivki. Kao rezultat 'pomno planiranog' napada ovih 'velikih zapovjednika' u četiri dana izgubili smo oko 300 ljudi, ubijenih, ranjenih i nestalih. Izgubili smo 50 posto naše vojne opreme, a ovo je bila samo naša brigada", navodi se u pismu marinaca.

"Neprijatelj uništava naše ljude na rutama evakuacije. Dokle će mediokriteti poput Muradova i Ahmedova planirati vojne operacije radi svojih izvještaja i primanja nagrada po cijenu tolikih života? Nije ih briga ni za što osim za sebe, a ljude nazivaju topovskim mesom. Tražimo od vas da stupite u kontakt s vrhovnim zapovjednikom Putinom kako bi se poslala komisija koja će istražiti što se dogodilo", navode u pismu poslanom Kožemjaku.

155. brigada mornaričkog pješaštva samo je jedna od nekoliko ruskih jedinica koje su izazvale zabrinutost zbog lošeg planiranja svojih zapovjednika.

Rusija zabrinuta zbog gubitaka

Rusiju zabrinjava pitanje gubitaka koje je pretrpjela brigada ruskoga mornaričkog pješaštva nakon što je guverner okruga Primorski Kraj na Dalekom istoku u ponedjeljak u priopćenju opovrgao pritužbe što su ih navodno uputili vojnici, a odnose se na broj mrtvih u borbama.

Guverner Oleg Kožemjako na Telegramu je objavio video snimku u kojoj osporava iznesene podatke. Istaknuo je da je "bilo velikih gubitaka, ali ni približno tako velikih" kako stoji u pismu.

Rekao je da su ga u to uvjerili zapovjednici s bojišnice te dodao da su vojni istražitelji zaduženi da temeljito istraže slučaj.

Izvješća o bojištima

Prema izvješću proruskog ratnog reportera Alexandera Sladkova, inače nepokolebljivog lojalista o stanju u Pavlivki, "marinci postaju meso pomiješano sa zemljom i daskama".

Pročitajte i ovo Kijev bez struje? - 1 KIJEV NAKON RUSKIH NAPADA Kakav je život u tami? "Svi su gladni. Čak i moja mačka nešto čeka", "Nanesena šteta je golema"

Navodi da su ubačeni u neshvatljiv napad od strane dvojice generala kako bi oni dobili bonuse od šefa glavnog stožera i medalju Heroja Rusije.

Sladkov upozorava da "krv lije među ruskim snagama, uz velike gubitke ljudi i opreme". Tvrdnje da je pismo ruskih marinaca možda djelo ukrajinskih specijalnih snaga, odbacio je i dodao da treba spasiti ljude.

Vojna izvješća ukazuju i na teške ukrajinske gubitke u intenzivnim borbama, ali postoje indicije da su ruske trupe upale u zamku zauzevši polovicu Pavlivke, a potom su ih napale ukrajinske snage.

Više o ratu u Ukrajini pročitajte OVDJE.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene