Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč sankcijama

Ruska nafta na američkim benzinskim postajama: Je li SAD licemjerno našao način kako zaobići embargo?

Ilustracija
Ilustracija Foto: Afp
Ruska nafta puni američke automobile zahvaljujući "rupi" u sankcijama. Lukoilova rafinerija na Siciliji koristi do 93 % ruske sirove nafte za proizvodnju benzina, koji zatim šalje u SAD.

Rafinerija nafte na Siciliji, u vlasništvu drugog najvećeg ruskog naftnog i plinskog diva Lukoila, služi kao prolaz za rusku sirovu naftu, koja u konačnici stiže u SAD kao benzin i drugi rafinirani naftni proizvodi, otkriva The Wall Street Journal.

Unatoč sankcijama na uvoz ruske nafte odluka Zapada vješto je zaobiđena jer je SAD sankcionirao uvoz sirove nafte, ali ne i naftnih derivata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna polovicu nafte izvozili Europi Europski embargo na naftu ipak neće dotući Ruse? Jedna zemlja već je profitirala

Pročitajte i ovo Premijer Andrej Plenković za bloomberg Plenković hvalio hrvatske LNG terminale, komentirao i sankcije protiv Rusije: "Postoji jasna politička volja da se one nastave"

Lukoilova rafinerija na Siciliji peta je najveća u Europi, a iako je prije invazije Rusije na Ukrajinu uvozila naftu iz različitih zemalja, 93 posto nafte koju sada procesuira ruskog je porijekla. Nakon što na Siciliji preradi rusku naftu u derivate, to pravno gledano postaju talijanski derivati, koji se zatim bez ograničenja tankerima prevoze do Exxonovih i Lukoilovih skladišta u New Jerseyu i Texasu, piše Jutarnji listkoji navodi i kako Lukoil, kao ruska kompanija, i dalje ima benzinske postaje čak i u SAD-u te distribuira svoje proizvode u 11 američkih saveznih država. Većina od 230 Lukoilovih postaja u SAD-u su franšize, ne fizičko vlasništvo Lukoila.

Medijska nagađanja spominju kako SAD i EU "svojim građanima serviraju potpuno drugačije javne narative o odnosima s Rusijom" te da u svemu ovome imaju obostrani interes.

Prema šestom paketu sankcija, embargo na uvoz ruske sirove nafte te rafiniranih proizvoda stupit će na snagu 5. prosinca, što bi prema procjenama značilo i novi cjenovni udar.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene