Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Velika promjena

Bez mnogo buke: Kako je mali grad blizu Rijeke postao primjer savjesnog gospodarenja otpadom

Aktualno Galerija Sustav odlaganja u Kastvu - 5 Sustav odlaganja u Kastvu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sustav odlaganja u Kastvu - 4 Sustav odlaganja u Kastvu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sustav odlaganja u Kastvu - 3 Sustav odlaganja u Kastvu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sustav odlaganja u Kastvu - 2 Sustav odlaganja u Kastvu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sustav odlaganja u Kastvu - 1 Galerija 1/5 >>
Bez mnogo buke, pobune građana i medijskih napisa - grad Kastav počeo je s novim sustavom prikupljanja otpada.

Umjesto dosadašnjih kontejnera za smeće - postavljeni su otoci sa spremnicima koji se otvaraju elektroničkim ključem - i naplaćuje se samo odvoz mješovitog komunalnog otpada. Zadovoljni građani, ali i gradski oci, koji smatraju da mogu biti primjer i drugim gradovima u Hrvatskoj. Priču donosi reporter Nove TV Marko Balen.

Najstariji stanovnik stare jezgre Kastva, 87-godišnji Tomislav – brzo je naučio kako odlagati otpad u nove spremnike.

"Bilo mi je drago da se to učinilo, da se to napravilo da ne bude smeća svukuda, nadam se da ga neće biti svukuda, da ćemo biti savjesni građani i da ćemo odvajati kako piše da odvajamo", kaže Tomislav Pavlinić.

Pravilnim odvajanjem smanjit će se račun za komunalne usluge jer se odvoz odvojenog otpada neće plaćati, osim za miješani komunalni otpad.

"Na svakom uređaju za miješani komunalni otpad nalazi se uređaj koji mjeri odloženu količinu, takozvani otpadomjer. Pristup spremnicima građani imaju putem ključa i evidentira se svako korištenje", rekao je Edhem Subašić iz KD-a Čistoća Rijeka.

Cijeli sustav stajao je više od deset milijuna kuna, ali isplatilo se, kažu gradski oci. 

"Mislim da smo se jako dobro pripremili uvidjevši situaciju u drugim gradovima. Ja bih rekao da naši Rešetari svojom gustoćom naseljenosti pariraju Zagrebu – tako da je sigurno to jedan pilot-projekt u kojem će i Rijeka i Zagreb vidjeti na koji način to postaviti za ubuduće", rekao je Matej Mostarac, gradonačelnik Kastva (SDP).

Manje bi posla, barem s nepravilno ostavljenim otpadom, trebali imati i komunalni redari.

Pročitajte i ovo Nepravilno razdvajanje otpada Problem s otpadom FOTO Primjećujete li nešto pogrešno na ovim fotografijama u poznatom trgovačkom centru? "Ne može biti na gorem mjestu"

"Ja bih još apelirao jedino na ljude koji nisu preuzeli ključeve ili iz nekog razloga nisu prijavljeni da preuzmu ili kante ili ključeve i da počnu savjesno ovako kako treba odlagati otpad – jer će se u konačnici na kraju naplaćivati globe, pa je možda to jeftinije i bolje", kaže Bernard Rigler, komunalni redar grada Kastva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Što to Grad Zagreb skriva? Je li ovo znak da se otpad na Jakuševcu nepravilno razdvaja? ''Bolje i za vas i za nas...''

I tako je mali grad Kastav postao primjer savjesnog gospodarenja otpadom i među prvima će u Hrvatskoj scene kontejnera iz kojih viri smeće zamijeniti prizori otoka s ukopanim spremnicima. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene