Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova karta

Sprema se novi rat! Vojske su već na granici, spominje se sveto tlo, a sve je počelo jednim otkrićem

Vojska Venezuela
Vojska Venezuela Afp
Aktualno Galerija Jorge Rodriguez Jorge Rodriguez Foto: Afp Nicolas Maduro Nicolas Maduro Foto: Afp Nicolas Maduro Nicolas Maduro Foto: Afp Vojska Venezuela Vojska Venezuela Foto: Afp +4 Mohamed Irfaan Ali Galerija 1/9 >>
Nakon nedjeljnog referenduma, predsjednik Nicolás Maduro pokazao je "novu kartu" Venezuele koja uključuje i teritorij susjedne Gvajane te dodao da će svi stanovnici tog područja dobiti venezuelansko državljanstvo. U priču se uključio i SAD.

Predsjednik Venezuele Nicolás Maduro naredio je u utorak stvaranje nove države pod nazivom Gvajana Esequiba, nakon kontroverznog nedjeljnog referenduma na kojem su venezuelanski birači odobrili aneksiju teritorija susjedne Gvajane.

Maduro tvrdi da im je to područje oteto kada su prije više od 100 godina iscrtane granice Gvajane. Međutim, izlaznost na referendum bila je razočaravjuća za socijalističkog predsjednika Venezuele, nasljednika kontroverznog Huga Chaveza.

Pročitajte i ovo Učenici bježe iz škole u ruskoj oblasti Brjansk Užas u Rusiji Osmašica u školu donijela očevu sačmaricu, ubila kolegicu pa presudila sebi

Madurova vlada tjednima je promovirala referendum kao patriotski čin kojim će ujediniti zemlju. Za popularizaciju ideje predsjednik je angažirao i kazališne umjetnice te reggaeton glazbenike. Odaziv nije bio posebno entuzijastičan, glasalo je tek 10,5 od 20,7 milijuna građana s biračkim pravom, no Maduro je ionako trebao tek simboličnu potporu svojim prijetnjama da će susjednoj zemlji oteti teritorij. 

Vojska Venezuela Vodopad Kaieteur (Foto: Afp)

Područje Essequibo je gusto pošumljena i naftom bogata regija koja se proteže na otprilike 130.000 kvadratnih kilometara i iznosi oko dvije trećine nacionalnog teritorija Gvajane. Venezuela već dugo polaže pravo na tu zemlju i odbacuje presudu međunarodnih arbitara iz 1899. koja je postavila sadašnje granice.

Pročitajte i ovo Karolina Vidović Krišto Ima svjedoka Vidović Krišto kazneno prijavila Šeksa DORH-u: “Rekao mi je da je mnoge ušutkao i ubio“

Gvajana je ovaj potez nazvala korakom prema aneksiji i "egzistencijalnom prijetnjom".

U razgovoru sa zakonodavcima u utorak, predsjednik Nicolás Maduro pokazao je "novu kartu" Venezuele uključujući sporni teritorij i rekao da će svi stanovnici tog područja dobiti venezuelansko državljanstvo. Karta će, napomenuo je, biti podijeljena u svim školama i javnim zgradama u zemlji.

Maduro je također potpisao predsjedničku uredbu o stvaranju "Visokog povjerenstva za obranu Gvajane Esequibe".

Pročitajte i ovo Potres kod Kragujevca Drugi u tjedan dana Potres usred noći uznemirio susjede: "Prasak pa dva udara, sve je škripalo, ljuljao se luster"

Najavljene mjere uključuju odobravanje dozvola za istraživanje nafte, plina i ruda. Maduro je naredio državnoj naftnoj tvrtki PDVSA da osnuje poseban odjel PDVSA-Esequibo koji će odmah početi upravljati aktivnostima u toj regiji.

Predsjednik je zatražio od zakonodavaca i da sastave zakon kojim se zabranjuje zapošljavanje bilo koje tvrtke koja je radila s Gvajanom u spornim područjima, te daje tvrtkama koje su trenutno u regiji tri mjeseca da napuste to područje.

Vojska Venezuela Mohamed Irfaan Ali (Foto: Afp)

U intervjuu u srijedu za CNN gvajanski predsjednik Irfaan Ali nazvao je poteze Venezuele neposrednom prijetnjom i očajničkim pokušajem. Ali je rekao da Gvajana surađuje s međunarodnim saveznicima, uključujući SAD, radi obrane. Razovarao je, kaže, i s brazilskim predsjednikom Luizom Inaciom Lula da Silvom, koji ga je uvjerio da Brazil snažno stoji uz Gvajanu.

Pročitajte i ovo Hitne službe na mjestu pucnjave u Las Vegasu - 2 U Las Vegasu Strava na kampusu: Sveučilišni profesor otvorio paljbu na pauzi za ručak, ubio najmanje tri osobe

Pročitajte i ovo Napad na Gazu Novi problemi Blokirali milijarde dolara za Ukrajinu i Izrael, jedan glas posebno iznenadio: "Ovo će imati trajne posljedice za 21. stoljeće"

Brazil je posljednjih dana poduzeo obrambene mjere i premjestio trupe duž granice koju dijeli s regijom Essequibo, priopćilo je ministarstvo obrane te zemlje. Brazil je također poslao tim da se sastane s Madurom, rekao je Ali u srijedu.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, glasnogovornik američkog State Departmenta Matthew Miller rekao je da Washington nastavlja tražiti "mirno rješenje graničnog spora između Venezuele i Gvajane".

"Odlukom iz 1899. utvrđeno je da se kopnena granica između Venezuele i Gvajane treba poštovati osim ako ili dok strane ne postignu novi sporazum ili nadležno pravno tijelo ne odluči drugačije. Stoga bismo pozvali Venezuelu i Gvajanu da nastave tražiti mirno rješenje svog spora. To nije nešto što će se riješiti referendumom", rekao je.

Pročitajte i ovo Joe Biden Dodatna sredstva Biden poslao apel: "Ne dopustite da Putin pobijedi"

Sve je počelo zbog nafte

Rijetko naseljena, siromašna Republika Gvajana doživjela je brzu transformaciju nakon što je ExxonMobil 2015. otkrio naftu u blizini obale regije Essequibo. Godišnje država uprihodi više od milijardu dolara od nafte, što potiče goleme infrastrukturne projekte. Zemlja bi trebala premašiti proizvodnju nafte Venezuele, koja dugo ovisi o vlastitim rezervama, i na putu je da postane najveći svjetski proizvođač nafte po glavi stanovnika.

Vojska Venezuela Essequibo (Foto: Afp)

Maduro će od nedjeljnog referenduma politički profitirati u vrijeme izazovne kampanje za ponovni izbor. Naime, u listopadu je venezuelanska oporba pokazala rijedak zamah nakon što se okupila oko Marije Corine Machado, bivše zastupnice desnog centra koja je napala Madura zbog rastuće inflacije i nestašice hrane, na prvim predizborima u zemlji u 11 godina.

Pročitajte i ovo Josipa Krajinović, reporterka Nove TV Istraga bi mogla potrajati Kakva će biti odluka? Završilo ispitivanje BBB-a u Grčkoj: "Ovo bi mogla biti otegotna okolnost"

"Autoritarna vlada koja se suočava s teškom političkom situacijom uvijek je u iskušenju da traži patriotsko pitanje oko sebe kako bi se mogla omotati zastavom i skupiti podršku, i mislim da je to veliki dio onoga što Maduro radi", rekao je Phil Gunson, Analitičar iz Caracasa za International Crisis Group.

Pišući za Foreign Policy prošle godine, uoči najave referenduma, Paul J. Angelo iz Vijeća za vanjske odnose i Wazim Mowla, pomoćnik direktora za Karipsku inicijativu u Latinoameričkom centru Adrienne Arsht Atlantic Councila, nazvali su granični spor "bure baruta", tvrdeći da bi "prkos međunarodnim normama" ruskog predsjednika Vladimira Putina invazijom na Ukrajinu "mogao dati nova krila Madurovim teritorijalnim ambicijama".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene