Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz minute u minutu

VIDEO Rusija potvrdila smrt Jevgenija Prigožina: Uz njega poginuo i zapovjednik Wagnera Dmitrij Utkin

Jevgenij Prigožin - 4
Jevgenij Prigožin - 4 Afp
Aktualno Galerija Srušen zrakoplov pored Moskve Srušen zrakoplov pored Moskve Foto: Screenshot/X Jevgenij Prigožin - 4 Jevgenij Prigožin - 4 Foto: Afp Jevgenij Prigožin - 3 Jevgenij Prigožin - 3 Foto: Afp Jevgenij Prigožin - 2 Jevgenij Prigožin - 2 Foto: Afp +2 Jevgenij Prigožin - 1 Galerija 1/7 >>
Teška nesreća u blizini Moskve. Srušio se privatni zrakoplov u kojem je bilo desetero ljudi. Ruski su mediji objavili da je među poginulima šef Wagnera Jevgenij Prigožin.

 

  • Srušio se zrakoplov kod Moskve, svih 10 putnika poginulo

  • Poginuo šef Wagnera Jevgenij Prigožin

  • Zrakoplov je bio Prigožinov

  • Objavljena snimka pada

  • Biden nije iznenađen

  • Vagnerovci objavili na Telegramu da je Prigožin poginuo

  • Rusija potvrdila Prigožinovu smrt

Tijek događaja pratite iz minute u minutu:

23:35 Društvenim mrežama kruži slika koja prikazuje Wagnerovu zgradu u Sankt Peterburgu koja svijetli u obliku križa.

23:15 U Ukrajini su građani na vijest o Prigožinovoj smrti reagirali očekivano: "Želim više ovakvih vijesti, to bi mnogo olakšalo Ukrajini", rekla je 83-godišnja Polina Kasačkova. Njezin sunarodnjak Igor kazao je pak kako ne misli da će Prigožinova smrt mnogo utjecati na razvoj događaja na bojišnici, ali da će to vjerojatno podići raspoloženje ukrajinskih vojnika. "Lijepo je znati da je vani jedan avion manje i deset Rusa manje", rekao je, prenosi BBC.

22:20 Tijela svih deset osoba koje su putovale u srušenom avionu izvučena su s mjesta nesreće te je operacija potrage završena, objavila je novinska agencija Interfax pozivajući se na hitne službe

22:03 Ruski dužnosnici potvrdili su smrt Jevgenija Prigožina u zrakoplovnoj nesreći. Nakon što je to ranije objavio i kanal na Telegramu povezan s Wagnerom, sada je to potvrdila i Ruska uprava za civilno zrakoplovstvo.

"Pronađena su identificirana tijela Prigožina i Dmitrija Utkina", stoji u objavi.

Jevgenij Prigožin i zapovjednik Wagnera Dmitrij Utkin bili su na letu, navodi se.

Savezna agencija za zračni promet objavila je popis putnika u srušenom zrakoplovu. U zrakoplovu su bili:

Jevgenij Prigožin, Dmitrij Utkin, Sergej Propustin, Jevgenij Makarjan, Aleksandar Totmin, Valerij Čekalov, Nikolaj Matusejev. Članovi posade bili su: Aleksej Levšin, zapovjednik; Rustam Karimov, kopilot; Kristina Raspopova, stjuardesa.  

20:41 "Prigožin je poginuo u avionskoj nesreći", objavio je Telegram kanal povezan s Wagner grupom, prenosi Sky News.

Kanal Grey Zone, koji je ranije tvrdio da je zrakoplov srušila protuzračna obrana, potvrdio je da je Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći.

"Šef Wagnerove grupe, heroj Rusije, istinski domoljub Jevgenij Viktorovič Prigožin umro je od posljedica djelovanja izdajnika Rusije", stoji u objavi na kanalu Grey Zone. "Ali čak u paklu on će biti najbolji. Slava Rusiji!".

20:40 Objavljena je putanja leta srušenog zrakoplova. Privatni zrakoplov Jevgenija Prigožina putovao je iz Moskve kada se srušio na tlo u blizini Tvera, sjeverno od Moskve.

Jevgenij Prigožin - 4 Let srušenog zrakoplova Foto: Flightradar24  

20:30 Američki predsjednik Joe Biden komentirao je najnovije informacije prema kojima je Jevgenij Prigožin poginuo u padu zrakoplova.

"Možda se sjećate, kada ste me ranije pitali o njemu, rekao sam da ću paziti što pijem i u čemu se vozim. Ne znam pouzdano što se dogodilo, ali nisam iznenađen", rekao je.

Dodao je da ne zna dovoljno da bi odgovorio na daljnja pitanja o toj temi, "Vježbao sam zadnjih sat i pol".

20:45 Snimka objavljena na Telegramu pokazuje trenutak pada zrakoplova pored sela Kuženkino u regiji Tver. 

 

 

21:15 Visoki ukrajinski dužnosnik ustvrdio je da je Vladimir Putin samo čekao trenutak da ubije Jevgenija Prigožina.

Mihajlo Podoljak, savjetnik Volodimira Zelenskog, upozorio je da u ovom trenutku treba pričekati "da se magla raziđe. Očito je da Putin nikome ne oprašta njegov bestijalni teror. Prigožin je sam sebi potpisao smrtnu presudu onog trenutka kada je povjerovao u Lukašenkova bizarna jamstva i Putinovu jednako apsurdnu časnu riječ", napisao je Podoljak na X-u.

20:40 "Pokrenuta je istraga o padu zrakoplova tipa Embraer u regiji Tver. Na listi putnika je ime i prezime Jevgenij Prigožin", objavila je ruska uprava za zrakoplovstvo Rosaviatsia, prenosi agencija TASS.

Rusko ministarstvo za izvanredna stanja priopćilo je da je privatni zrakoplov Embraer Legacy letio iz Moskve u St. Petersburg i da se srušio kod sela Kuženkino u regiji Tver. U avionu je bilo deset osoba, sedmero putnika i tri člana posade. Svi su poginuli, navodi ministarstvo.

Prigožin (62) predvodio je 23. i 24. lipnja pobunu protiv najviših ruskih vojnih zapovjednika za koju je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da je mogla uvući zemlju u građanski rat. Pobuna je završila pregovorima i dogovorom s Kremljom po kojem je Prigožin pristao otići u Bjelorusiju. No, nakon toga viđen je kako se slobodno kreće po Rusiji.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin - 4 kada tama dobije moć Jevgenij Prigožin: Zloglasni vođa plaćeničke Wagner vojske nekada je prodavao hrenovke

20:30 Objave na Telegramu govore da je srušeni zrakoplov Embraer Legacy mlažnjak sa serijskim brojem RA-02795. Podaci praćenja na FlightRadar24, popularnoj web stranici za praćenje letova, ne pokazuju odakle je poletio.

Ranije danas pojavio se u blizini Moskve, gdje se popeo na visinu od gotovo 8.800 metara prije nego što su podaci pokazali da je iznenada pao, završivši na 0 stopa.

Avion je registriran na Autolex Transport, koji je američka vlada povezala s Jevgenijem Prigožinom. Zapisi o letu aviona trenutno su djelomično nedostupni putem FlightRadar24.

No proteklih je mjeseci napravio nekoliko putovanja u i iz Moskve i Sankt Peterburga, a slikali su ga lokalni mediji u Bjelorusiji, gdje se sada vjeruje da je Wagnerova grupa smještena.

 

 

20:20 Prigožin je bio "mrtvac koji hoda", poručuju strani politički analitičari, nakon što je predvodio pobunjenički marš na Moskvu krajem lipnja.

Prva reakcija predsjednika Putina na taj izazov ruskom obrambenom establišmentu bila je žestoka, nazvavši to izdajom i ubodom noža u leđa u videoporuci 24. lipnja. Na brzinu je sklopljen dogovor prema kojem je Prigožin ostao na slobodi i potom se pojavio u Bjelorusiji, Sankt Peterburgu i ovog tjedna navodno i negdje u Africi.

Analitičari kažu kako bi ovo mogla biti Putinova osveta, no za sada još nije potvrđeno da su Prigožin i njegova svita bili namjerno srušeni, ako je on uopće bio u zrakoplovu, prenosi Sky News.

Pročitajte i ovo Srušen zrakoplov pored Moskve 10 mrtvih VIDEO Širi se snimka mjesta pada zrakoplova koji se srušio kod Moskve: Identificirana sva tijela

20:10 Gdje je Vladimir Putin?

U trenutku kada se svijetom prolomila vijest da je šef Wagner grupe navodno poginuo u zrakoplovnoj nesreći, ruski predsjednik bio je na koncertu. Ruski predsjednik prisustvuje događaju koji je posvećen 80. obljetnici pobjede sovjetskih trupa u bitci kod Kurska.

 

 

Neki sugeriraju da bi on mogao stajati iza nesreće u kojoj je poginulo 10 ljudi, no to još nije potvrđeno.

20:00 Društvenim mrežama širi se snimka koja navodno prikazuje mjesto pada zrakoplova.

 

 

 

19:55 Osam tijela pronađeno na mjestu pada aviona, javljaju ruski mediji. Hitne službe pronašle su za sada osam tijela koja još nisu identificirana, javila je državna novinska agencija RIA.

19:37 Zrakoplov koji se srušio pripadao je Jevgeniju Prigožinu, javlja Associated Press, prenosi Sky News. Zrakoplov je pao 60 milja sjeverno od Moskve.

19:35 Tko je Jevgenij Prigožin?

Jevgenij Prigožin je šef plaćeničke skupine Wagner koju je osnovao 2014. godine. Bogati biznismen s kriminalnim dosjeom, bio je poznat kao "Putinov kuhar" jer je vršio catering za Kremlj.

U lipnju je poveo svoje trupe na kratkotrajnu pobunu, nakon što su preuzeli kontrolu nad južnim ruskim gradom Rostovom na Donu i krenuli prema Moskvi, s navedenim ciljem uklanjanja vojnog vodstva.

Međutim, Prigožin je zaustavio napredovanje nakon pregovora s Kremljom u kojima je posredovao i bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko.

Prema dogovoru o okončanju pobune, optužbe protiv Prigožina su odbačene i ponuđen mu je preseljenje u Bjelorusiju. Od tada se držao potajno, iako je video, objavljen prije nekoliko dana, mogao sugerirati da se nalazi u jednoj afričkoj zemlji, prenosi BBC.

Pročitajte i ovo Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 3 Dramatična akcija VIDEO/FOTO Školarci satima visjeli iznad provalije, jedan se od straha onesvijestio: "Bio sam uvjeren da mi je ovo zadnji dan"

19:30 Vođa Wagnerovih plaćenika Jevgenij Prigožin bio je naveden kao putnik, ali još nema službene potvrde je li on bio u avionu. Ranije je Telegram kanal Grey Zone povezan s Wagnerom izvijestio da je avion oborila protuzračna obrana u regiji Tver, sjeverno od Moskve.

Prigožin je u lipnju poveo kratkotrajnu pobunu protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina, koja je trajala svega 24 sata.

19:15 Desetero ljudi poginulo je u padu privatnog zrakoplova sjeverno od Moskve, a ruska uprava za civilno zrakoplovstvo priopćila je da je na popisu putnika bio i šef Wagnera Jevgenij Prigožin.

Sedam putnika i troje članova posade bilo je u zrakoplovu Embraer koji je letio iz Moskve za Sankt Peterburg, izvijestila je novinska agencija TASS. Navodi se da se avion srušio u regiji Tver, sjeverno od Moskve.

Prigožin, za kojeg se vjeruje da je bio u avionu, podijelio je svoje prvo videoobraćanje od njegove prekinute pobune u lipnju prije samo dva dana. Šef plaćenika, koji je poslan u Bjelorusiju nakon svog marša na Moskvu, objavio je snimku na kojoj govori dok nosi kamuflažu i drži pušku, prenosi Sky News.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene