Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dramatična akcija

VIDEO/FOTO Školarci satima visjeli iznad provalije, jedan se od straha onesvijestio: "Bio sam uvjeren da mi je ovo zadnji dan"

Aktualno Galerija Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 1 Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 1 Foto: Afp Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 10 Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 10 Foto: Afp Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 9 Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 9 Foto: Afp Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 8 Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 8 Foto: Afp +6 Djeca spašena iz žičare u Pakistanu - 7 Galerija 1/11 >>
Gotovo 16 sati trajala je agonija zarobljenih u visećoj žičari na sjeveru Pakistana. Svih osam osoba, među kojima je šestero djece, spašeno je u kasnim noćnim satima.

Svi zarobljeni u visećoj žičari izvučeni su u utorak navečer na sigurno. Prvo dvoje spašeno je uz pomoć helikoptera, dok je ostalih šestero izvučeno na sigurno uz pomoć ziplinea. Kad je i posljednji spušten na zemlju, okupljenima su potekle suze od sreće.

Žičara se pokvarila u utorak ujutro po lokalnom vremenu, kada su učenici i učitelji bili na putu u školu. Na pola puta, na visini od 274 metra, pukle su tri od četiri žice koje drže gondolu koja je od tada visjela samo na jednoj žici i opasno se ljuljala na jakom vjetru koji je puhao dolinom. U trenutku kvara na otvorenoj željeznoj gondoli nalazilo se šestero djece u dobi od 10 do 16 godina i dvoje učitelja lokalne škole. Tim su putem išli svaki dan u školu.

Pročitajte i ovo Ulješure Stigli u Jadran VIDEO Skupina velikih kitova snimljena kod našeg otoka, stručnjaci strahuju da bi se mogla dogoditi tragedija: "Ne približavajte im se!"

Nakon spašavanja ispričali su kako je u trenutku pucanja žica među njima zavladala panika. Jedan od školaraca, koji ima zdravstvenih problema sa srcem, od straha se onesvijestio.

Šokantno iskustvo novinarima je opisao jedan od spašenih dječaka: "Kada smo žičarom stigli nasred doline, odjednom je pukla, žice su popucale i gondola se zaljuljala. Cijelo smo vrijeme bili uplašeni i potreseni. Tek kada je vojska doletjela s helikopterom, dali su nam neku nadu da će nas spasiti i da ćemo možda i preživjeti."

Pročitajte i ovo Akcija rušenja zida i ograde Ville Elite Imao podršku građana VIDEO Dubrovački profesor srušio zid luksuzne vile i oduševio mnoge: Morala intervenirati policija, stigla i reakcija hotelskog resorta

Petnaestogodišnjak je rekao da je u početku bio uvjeren da mu je to posljednji dan. "Bog mi je podario još jedan život", rekao je medijima, ujedno zahvalivši hrabrim spasiocima na novoj prilici. "Čuo sam za čuda, ali ovaj put sam jedno od njih vidio svojim očima", rekao je šokirani dječak koji se kobnog dana žičarom odvezao do škole gdje je trebao doznati rezultate završnog ispita. Kako prenosi Reuters, troje spašenih školaraca su na tlu, u zagrljaju svojih roditelja doznali su da su uspješno završili deveti razred i upisali se u deseti, što je bio još jedan razlog za sreću.

Mještani koji su čitavo vrijeme na tlu pratili akciju spašavanja, rekli su kako je najgori bio osjećaj bespomoćnosti. "Bili su tu, ispred nas, ali im nismo mogli pomoći. Gledali smo ih, vidjeli smo da traže pomoć, ali im je nismo mogli pružiti". Nekolicina djece je putem mobitela bila u kontaktu sa svojim bližnjima koji su ih tješili i hrabrili, no ubrzo su im se baterije ispraznile i kontakt se izgubio.

Pakistanski predsjednik pozvao je na istragu prikladnosti svih žičara u zemlji, a policija je u srijedu uhitila Gula Zarina, koji je izgradio žičaru i njezin je vlasnik. Optužen je za nepoštivanje sigurnosnih protokola, prenosi 24.ur.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene