Obavijesti Video Pretražite Navigacija
kada tama dobije moć

Jevgenij Prigožin: Zloglasni vođa plaćeničke Wagner vojske nekada je prodavao hrenovke

Jevgenij Prigožin - 4
Jevgenij Prigožin - 4 AFP
Aktualno Galerija Jevgenij Prigožin - 4 Jevgenij Prigožin - 4 Foto: AFP Jevgenij Prigožin - 3 Jevgenij Prigožin - 3 Foto: AFP Jevgenij Prigožin - 2 Jevgenij Prigožin - 2 Foto: AFP +0 Jevgenij Prigožin - 1 Galerija 1/4 >>
Tko je šef Wagnera, privatne vojne skupine koja je ratovala za Rusiju, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći 23. kolovoza u blizini Moskve.

Vojna skupina Wagner Jevgenija Prigožina odigrala je važnu ulogu u ratu u Ukrajini. Njegovi plaćenici koje je navodno angažirao među kriminalcima i zatvorenicima, prema njegovim riječima bila je sposobnija na bojištu od regularne ruske vojske. 

S rastom moći, rasli su mu i apetiti. 62-godišnji Prigožin je 23. i 24. lipnja predvodio pobunu protiv najviših ruskih vojnih zapovjednika. Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je pobunu i rekao kako je mogla uvući zemlju u građanski rat.

Pobuna je završila pregovorima i dogovorom s Kremljom po kojem je Prigožin pristao otići u Bjelorusiju. No, nakon toga viđen je kako se slobodno kreće po Rusiji. Prigožin je u pobuni želio svrgnuti ministra obrane Sergeja Šojgua i zapovjednika združenog stožera Valerija Gerasimova.

Uspon Jevgenija Prigožina

Prigožin je rođen 1961. godine u Lenjingradu, sadašnjem Sankt-Peterburgu. Otac mu je umro dok je bio dijete, a njegova je majka radila u bolnici. Nakon školovanja postao je sitni kriminalac koji je zbog nedjela osuđen na 13 godina zatvora. Sudski dokumenti iz 1981. godine otkrivaju što se događalo i kako je djelovao. Tada 18-godišnji Prigožin i tri prijatelja izašli su iz kafića i ugledali ženu kako se sama šeta mračnom ulicom.

Jedan od Prigožinovih prijatelja odvratio je ženi pažnju tražeći cigaretu. Kad je krenula otvoriti torbicu, Prigožin se pojavio iza nje i zgrabio je za vrat, stežući dok nije izgubila svijest. Zatim je Prigožin spretno skinuo njezine zlatne naušnice i stavio ih u džep. Četvorka je odjurila, a ženu je ostavila da leži na ulici.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin - 4 Iz minute u minutu VIDEO Rusija potvrdila smrt Jevgenija Prigožina: Uz njega poginuo i zapovjednik Wagnera Dmitrij Utkin

Bila je to jedna od mnogih pljački koje su Prigožin i njegovi prijatelji izveli u Sankt-Peterburgu u razdoblju od nekoliko mjeseci, utvrdio je sud. Osuđen je na 13 godina zatvora. Oslobođen je 1990. i vratio se u Sankt-Peterburg.

Nakon zatvora počeo je prodavati hot-dogove, odnosno hrenovke u tijestu. "Zarađivali smo 1000 dolara mjesečno, što je u rubljima bilo mnogo. Moja mama jedva da je sve to stigla izbrojiti", rekao je za portal Gorod 812 iz Sankt-Peterburga 2011. godine. Bio je to jedan od njegovih rijetkih intervjua.

Jevgenij Prigožin - 4 Jevgenij Prigožin - 1 Foto: AFP

Prigožin je bio beskrajno ambiciozan i znao je uspostaviti kontakte. "Uvijek je tražio ljude na višem položaju za prijatelje. I bio je dobar u tome", rekao je biznismen koji ga je poznavao 90-ih godina, piše The Guardian, koji je intervjuirao ljude koji su ga poznavali u tom razdoblju. 

Ubrzo je postao vlasnik udjela u lancu supermarketa, a 1995. je s poslovnim partnerima otvorio restoran. Pronašao je Tonyja Geara, britanskog hotelskog menadžera koji se usredotočio na reklamiranje restorana kao najprofinjenijeg mjesta za jelo u gradu. Tamo su voljele jesti pop-zvijezde i poslovni ljudi, kao i gradonačelnik Sankt-Peterburga Anatolij Sobčak, koji je ponekad dolazio sa svojim zamjenikom Vladimirom Putinom.

"On će se prilagoditi kako bi zadovoljio bilo koju osobu ako nešto treba od nje. To je svakako jedan od njegovih talenata", rekao je poduzetnik koji ga je poznavao opisujući ga. Prigožin je dugi niz godina bio vlasnik poznatog restorana u kojem jedu slavni te je osiguravao catering za mnoge poznate osobe. 

Pročitajte i ovo Srušen zrakoplov pored Moskve 10 mrtvih VIDEO Širi se snimka mjesta pada zrakoplova koji se srušio kod Moskve: Identificirana sva tijela

Putin kao gost

Kod njega je često bio Putin, koji je dovodio uglednike u svoj rodni grad Sankt-Peterburg i restorane čiji je vlasnik bio Prigožin. Na slikama koje prikazuju Putina često se može vidjeti Prigožin. 

"Putin je shvatio da mi nije teško osobno mu donositi tanjure", rekao je Prigožin. Bio je to početak veze s ruskim predsjednikom koja će rasti i širiti se na neočekivane načine. Prigožin je ubrzo počeo dobivati ugovore za opskrbu velikih vladinih događaja. Godine 2012. dobio je ugovore u vrijednosti od 10,5 milijardi rubalja (200 milijuna funti) za opskrbu moskovskih škola hranom.

Jevgenij Prigožin - 4 Jevgenij Prigožin - 2 Foto: AFP

Nove prilike pojavile su se kada je Rusija anektirala Krim u ožujku 2014. i ubrzo nakon toga vojno intervenirala u istočnoj Ukrajini. Putin je zanijekao da su regularne ruske trupe bile umiješane u oba slučaja, unatoč brojnim dokazima. 

U Rusiji su se pojavile privatne vojske koje su svoje akcije koordinirale s ruskim ministarstvom obrane, no skupina Wagner jedina se profilirala do ovih razmjera. 

"Mislim da je Prigožin to izložio Putinu i on se složio, tako to funkcionira", rekao je bivši dužnosnik ministarstva obrane, odbacujući nagađanja da je Wagner od samog početka bio projekt ruske vojne obavještajne službe. "Možda su ga neki ljudi savjetovali, ali na kraju je to bio Prigožinov projekt", piše The Guardian. 

Navode kako je Prigožin od Rusije dobio zemljište, na kojem su kompanije povezane s Prigožinom izgradile vojnu bazu pod krinkom dječjeg kampa. "Bio je poput psa tragača, uvijek u potrazi za novcem", rekao je za The Guardian jedan bivši dužnosnik.

Pročitajte i ovo Jevgenij Prigožin prvi put nakon pobune VIDEO Šef Wagnerovih plaćenika objavio prvu snimku nakon pobune: Kuha se na +50

Vrijedni ugovori i moćna borbena sila

Do 2015. godine Prigožinove su kompanije dobile velike ugovore vrijedne više od 92 milijarde rubalja (milijarda funti) za prehranu vojske.

Ključni trenutak za Prigožina došao je krajem 2015. kada je Putin odlučio vojno intervenirati u Siriji kako bi podržao režim Bašara Al-Asada. Prigožin je dobio ugovore za hranu i drugu robu, a također je tamo poslao Wagnerove trupe.

Wagner se u Siriji nametnuo kao moćna borbena sila, koja je igrala istaknutu, iako nepriznatu ulogu u intervenciji Moskve. Wagnerovi borci nekažnjeno su djelovali u Siriji i optuženi su za brojne ratne zločine.

Optužnica proizašla iz istrage Roberta Muellera o ruskom uplitanju u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. navodi da Prigožin i kompanije povezane s njim stoje iza mreže protrumpovskih profila na Facebooku i Twitteru te da se očito radi o ruskim naporima da se pomogne Trumpovoj kandidaturi.

"Miješali smo se i još ćemo"

Lažni profili dijelili su protrumpovske sadržaje i čak plaćali pravim Amerikancima za kupnju rekvizita za skupove. Američka je optužnica kasnije povučena, ali kad su ga upitali o optužbama za miješanje u izbore, činilo se da ih je Prigožin priznao.

"Gospodo, miješali smo se, miješamo se i miješat ćemo se. Pažljivo, precizno, kirurški i na svoj način, kako znamo i umijemo. Tijekom svojih preciznih operacija odstranit ćemo oba bubrega i jetru odjednom", izjavio je. 

Oporbeni političar Aleksej Navaljni objavio je istragu o Prigožinovim poslovima, optužio ga je za za koruptivne radnje kako bi dobio posao s Ministarstvom obrane. 

Ljubov Sobol, suradnica Navaljnog koja stoji iza istrage, izjavila je: "Njegova su djeca cijelo vrijeme objavljivala slike na Instagramu. Preko toga smo pronašli holding koji nam je pomogao da otkrijemo njegovo bogatstvo."

Ubrzo nakon toga suprug Ljubov Sobol srušio se kad mu je muškarac koji je čekao ispred kuće zabio iglu u nogu. Sobol kaže da je uslijedila kampanja pravnog pritiska i zastrašivanja, uključujući nasilnike koji su je demonstrativno pratili svaki put kad bi izašla iz kuće.

"Ti su mi ljudi disali za vratom, svaki dan. To je logika razbojnika. Ti se petljaš u moj posao, ja ću onda u tvoj", rekla je Sobol.

Radio u sjeni za Putina

Čini se da su prijetnje i zastrašivanja njegov način djelovanja. Onaj tko bi istraživao njega, taj bi nagrabusio. Prigožinove aktivnosti proširile su se na najmanje 10 zemalja u Africi, u kojima je nudio sigurnosne usluge i usluge vojničke obuke.

"Vladao je izazivajući strah", prisjetio se Marat Gabidullin, zapovjednik Wagnera koji je proveo tri mjeseca u stožeru u Siriji 2017. godine. 

Putin se rugao tvrdnjama da je Prigožin bio uključen u vanjskopolitičke manevre u sjeni u ime Kremlja. "On vodi restoran, to mu je posao. On je vlasnik restorana u Sankt-Peterburgu", rekao je Putin o Prigožinu tijekom intervjua za austrijsku televiziju. Nakon godina poricanja svih veza s Wagnerom Prigožin je u rujnu objavio da je osnovao vojnu kompaniju još 2014. godine.

Priznanje je uslijedilo nakon što ga viralni video prikazuje unutar zatvora kako okupljenim zatvorenicima daje priliku da se bore u Ukrajini. Prigožin je rekao zarobljenicima da će vjerojatno poginuti na bojištu. No ako prežive šest mjeseci, bit će pušteni uz puno pomilovanje i velikodušno plaćeni.

Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Zelenskog, ustvrdio je da je Wagner u samo nekoliko mjeseci regrutirao više od 38.000 zatvorenika i rekao da ih je 30.000 ubijeno, ranjeno, zarobljeno ili nestalo. Optužio je Wagner da je sudjelovao u ruskom genocidu u Ukrajini.

Mnogi novi regruti bačeni su u akciju kao topovsko meso na bojišnici, dok se Prigožin svim silama trudio dokazati da su njegovi borci sposobniji za postizanje uspjeha od regularne ruske vojske, piše Guardian opširno analizirajući lik i djelo moćnog šefa Wagnera, pritom razgovarajući s brojnim ljudima koji su ga poznavali. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene