Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZ MINUTE U MINUTU

Zelenski spreman na mirovne pregovore, u Ukrajinu stiže i vojna pomoć

Aktualno Galerija U Kijevu odjekuju eksplozije i dan nakon početka invazije U Kijevu odjekuju eksplozije i dan nakon početka invazije Foto: DNEVNIK.hr +0 Stanje u Ukrajini Galerija 1/2 >>
Drugog dana ruske invazije na Ukrajinu ruski su se vojnici probili gotovo do centra Kijeva. Ukrajinski predsjednik tražio je od ruskog pregovore, a iz Kremlja mu je stigao odgovor da je poziv ''primljen na znanje''. Ruski ministar obrane rekao je da je Rusija spremna na razgovor pod uvjetom da Ukrajina položi oružje.

 

U noćnim satima počeo je drugi dan ruskog napada na Ukrajinu, a u jutarnjim satima ruska vojska ušla je u glavni grad Kijev. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Vladimira Putina na pregovore. Ranije je Zelenski kazao da je Ukrajina spremna i zauzeti položaj neutralnosti.

 

Tijek događaja pratite iz minute u minutu: 

23:20 Iz ruskog ministarstva obrane tvrde kako je njihova vojska ušla u grad Melitopolj bez otpora, no za to i dalje nema službene potvrde. Ranije tijekom večeri ukrajinski predsjednik Zelenski je potvrdio kako se u tom gradu nedaleko od Krima, koji naseljava 150.000 ljudi, vode velike bitke, a snimke su pokazale i kako je u granatiranju grada pogođena bolnica.

23:12 Sjedinjene Države, Velika Britanija i Kanada odlučile su u petak uvesti sankcije ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i njegovom šefu diplomacije Sergeju Lavrovu, što je odluka koja se rijetko donosi protiv stranih čelnika a Rusija ju je nazvala pokazateljem "nemoći Zapada".

Zabrana njihovog ulaska na američki teritorij bit će dio tih donesenih mjera, koje se uvode u znak odmazde za rusku agresiju na Ukrajinu, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

"To je uobičajeni element" sankcija protiv stranih osoba, dodala je, nazivajući ove mjere povijesnim.

Dvojica političara sada se pridružuju onima koji su već direktno sankcionirani u SAD-u, poput iranskog vođe Alija Hamneija, predsjednika Venezuele Nicolasa Madura, sjevernokorejskog diktatora Kim Jong Una te sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Više pročitajte >>OVDJE.

Nekoliko drugih ruskih dužnosnika također bi trebali biti obuhvaćeni američkim sankcijama, tvrdi CNN.

23:00 Na Twitteru je objavljena snimka na kojoj se vidi kako je pogođena i bolnica u gradu Melitopolju, odjel za onkologiju. Snimku je prenio i BBC.

 

22:55 Trideset tisuća Gruzijaca okupilo se u glavnom gradu Tbilisiju na prosvjedu protiv Ruskog napada na Ukrajinu. Druga je to prosvjedna noć zaredom, a ovaj put na prosvjedu se uzvikuju slogani protiv aktualne vlasti u zemlji nakon što je vlada Gruzije odlučila kako se neće priključiti zapadu u sankcijama protiv Putina.

Prosvjed se razbuktao nakon izjave premijera Iraklija Garibashvilija kako bi takve mjere “samo dodatno naštetile Gruziji i njezinim ljudima”. Prosvjednici su ga optužili da je kukavički napustio ukrajinski narod. Podsjetimo, Rusija je 2008. okupirala Gruziju kako bi podržala separatist u toj zemlji, a stručnjaci su povukli mnoge paralele između tog napada I aktualnoga u Ukrajini, prenosi BBC.

Veliki prosvjedi događaju se diljem svijeta, a jedan od najvećih, osim gruzijskoga, dogodio se u Grčkoj. Kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

22:48 Glasnogovornik ukrajinskog predsjednika Zelenskog večeras je kazao da su spremni na primirje i mirovne pregovore s Rusijom. Dodao je da ruski i ukrajinski dužnosnici trenutno razgovaraju o vremenu i mjestu održavanja razgovora.

Glasnogovornik Sergij Nikiforov je na Facebooku napisao: "Moram demantirati izjave da smo odbili razgovore. Ukrajina je bila i ostaje spremna razgovarati o završetku borbi i miru. To je naš nepromijenjen stav. Pristali smo na ponudu ruskog predsjednika. Upravo u ovom trenutku strane se savjetuju o mjestu i vremenu održavanja pregovaračkog procesa. Što prije počnu razgovori, to će biti veće šanse da se vrati normalan život."

22:38 Ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova kazala je kako je ruski napad na Ukrajinu bio grublji u petak i uključivao je napade na civilnu infrastrukturu u Kijevu, no ruske snage nisu napredovale kako je bilo zamišljeno te je glavni grad ostao čvrsto pod ukrajinskom kontrolom. Više o tome čitajte >> OVDJE

22:18 Kijevom odjekuju eksplozije. Novinarka Sky Newsa Deborah Haynes je snimila mobitelom.

22:08 Vojna pomoć već stiže u Ukrajinu. "Konvoj sa streljivom koju predajemo Ukrajini već je stigao do naših susjeda. Podržavamo Ukrajince, solidarni smo i čvrsto se protivimo ruskoj agresiji", napisao je poljski ministar obrane Mariusz Błaszczak na Twitteru.

22:06 Napad Rusije na Ukrajinu natjerao je građane na bijeg iz ratne zone. Na udaru je glavni grad Kijev. Jedan od stanovnika Kijeva koji je sa suprugom i dvoje male djece uspio pobjeći iz grada ispričao je svoje iskustvo za DNEVNIK.hr. Pročitajte ga >>OVDJE.

22:03 Kijevom su ponovno odjeknule sirene.

21:40 Više od 50.000 Ukrajinaca pobjeglo je iz zemlje u manje od 48 sati, od početka ruske invazije, objavio je u petak čelnik UN-ove agencije za izbjeglice, koja je u četvrtak rekla da se unutar Ukrajine nalazi oko sto tisuća raseljenih.

"Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je iz zemlje u 48 sati, uglavnom prema Poljskoj i Moldaviji, a mnogi drugi idu prema granicama", napisao je na Twitteru Filippo Grandi.

Uz to je "toplo zahvalio vladama i građanima koji imaju otvorene granice i primaju izbjeglice".

21:30 Dopisnik Al Jazeere Ivica Puljić javio se iz Washingtona za Dnevnik nove TV te komentirao sankcije SAD-a Rusiji. Mnogi, kaže, nisu zadovoljni, a pitanje je, dodaje, je li ta bol dovoljna da zaustavi Putina. "Nametnute sankcije su jako teške, ali nisu pogubne. Rusija je izgubila oko 85 milijardi dolara, no potrebno je da izgubi čak bilijun dolara. Ipak, biznis od sankcija svih zemalja čini pedeset posto poslovanja Rusije. Ove sankcije će Putin osjetiti tek za neko dulje vrijeme. On u svojoj glavi misli, nije to tako strašno, mogu ja to izdržati. Nije izdržao Sovjetski Savez u sličnim uvjetima, ne vjerujem ni da će Rusija", objasnio je Puljić

Zapitao je zašto Biden nije uveo osobne sankcije protiv Putina što bi bilo psihološki zanimljivo, ali i zašto se ne zatvaraju veleposlanstava, i ne uzimaju vize ruskim studentima i visokim dužnosnicima koji bi onda vršili pritisak na režim u Rusiji. Za kraj se još osvrnuo i na vojne akcije SAD-a.

"Pentagon se priprema opasno, Kijev pada za nekoliko dana, šalju se pojačanja u Europu, već 7.500 vojnika u Njemačku pa na Baltik. Prebacuje se i borbena oprema koja je već bila u Europi, sve put istoka. Pravi se veliki bedem na granicama NATO-a i SAD sa saveznicima iz NATO-a čini sve kako bi se Putina zaustavilo". Detaljnu analizu Ivice Puljića pogledajte u priloženom videu.

20:48 Rusi su napali elektranu u Kijevu. Elektrana na sjeveru Kijeva radi uobičajeno, izvijestila je u petak ukrajinska TV, nakon što je gradonačelnik glavnog grada ranije rekao da su se u njezinoj blizini čule eksplozije.

Gradonačelnik Kijeva Vitali Kličko rekao je da se u blizini elektrane čulo pet eksplozija u kratkom intervalu od tri do pet minuta.

"Hitne službe su na terenu. Doznajemo detalje", rekao je. Dodao je da su mostovi u gradu stavljeni pod zaštitu i posebnu kontrolu, budući da se približavaju ruske trupe, dok se u blizini strateških gradskih objekata postavljaju kontrolni punktovi, piše Reuters.

"Bez pretjerivanja, Kijevu prijeti teška situacija. Noć će biti vrlo teška, kako se bude približavalo jutro", rekao je Kličko.

20:38 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je video u kojem građanima govori da je u Kijevu i da nije napustio zemlju, zajedno s dijelom ministara. Pogledajte ju >>OVDJE.

20:31 Vladimir Putin je počeo prijetiti Finskoj i Švedskoj ako se priključe NATO savezu. Što bi to moglo značiti, pročitajte >>OVDJE.

20:13 U glavnom gradu Ukrajine čulo se više eksplozijaNovinska agencija Reuters kaže da su se čule eksplozije izazvane topničkim granatama, zajedno s intenzivnom paljbom u zapadnim četvrtima glavnog grada.

19:45 Kremlj je u petak objavio da je predložio Ukrajini pregovore u glavnom bjeloruskom gradu Minsku, ali naglasio i da Ukrajina trenutno ne daje odgovor, nakon što je zatražila da do sastanka dođe u Varšavi.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je došlo do stanke u komunikaciji, jer su Ukrajinci uzeli "dugu stanku".

Tijekom navedene stanke, ukrajinski su nacionalisti, kako kaže, rasporedili raketne sustave unutar gradskih četvrti velikih gradova.

Peskov nije pružio dokaze koji bi potkrijepili tu tvrdnju, ali smatra da je to vrlo opasan razvoj događaja. Ukrajinske vlasti još nisu dale komentar na izjavu glasnogovornika Kremlja.

18:35 Napad Rusije na Ukrajinu, bila je tema summita čelnika zemalja članica NATO saveza. Nakon održanog sastanka, poslali su zajedničku izjavu. Pročitajte je >>OVDJE.

17:57 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je čelnicima EU-a na konferencijskom pozivu u četvrtak kasno navečer da ga možda posljednji put vide. Više o tome pročitajte >>OVDJE.

17:10 Vijeće Europe suspendira Rusiju zbog invazije na Ukrajinu, javlja AFP.

16:50 Ministarstvo obrane Ukrajine na društvenim je mrežama objavilo da je ruska vojska pogodila dva broda. Navode da su ispaljene rakete u teretni brod pun žita Namura Queen koji plovi pod zastavom Paname i tanker Millennium Spirit koji prevozi kemikalije pod zastavom Moldavije.

Na tankeru je, kako pišu, 600 tona lož ulja i dizela. Na tankeru je izbio požar, članovi posade su poskakali u vodu i tamo dočekali pomoć. Dva člana posade su u teškom stanju, među njima je i kapetan broda. Ozlijeđeni su prevezeni u luku Černomorsk i lokalnu bolnicu.  

16:35 Ruski predsjednik Putin poručio je ukrajinskim vojnicima da preuzmu kontrolu nad Kijevom jer mu se čini da će se s njima lakše dogovoriti.

"Ne dozvolite da neonacisti i Benderiti koriste vašu djecu, žene i starce kao živi štit", rekao je ruski predsjednik između ostalog. Cijelu poruku Vladimira Putina ukrajinskim vojnicima pročitajte >>OVDJE 

16:32 Europska unija će zamrznuti bankovne račune ruskog predsjednika Vladimira Putina i ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova, izjavio je u petak austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

16:10 Bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dao je izjavu s ulica Kijeva gdje se priključio ukrajinskim vojnicimaPokazujući novinarima kalašnjikov poručio je da se Ukrajinci nikad neće predati.

Više o tome čitajte >>OVDJE

15:54 Organizacija Save the Children objavila je da od početka ruske invazije u Ukrajini poginulo troje djece.

''Svaki rat je rat protiv djece. Strahujemo da će još nevinih mladih života biti izgubljeno, ako borbe odmah ne prestanu. Djeca uvijek moraju biti zaštićena od trauma”, priopćili su.

15:22 Na društvenim mrežama ukrajinskog MUP-a objavljen je letak s uputama kako napraviti benzinske bombe.

Savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Vadym Denysenko kaže da su dobrovoljcima podijelili 18.000 strojnica.

"Molim sve stanovnike Kijeva - nemojte je snimati, nemojte snimati njezino kretanje. To je neophodno za zaštitu našeg grada'', poručuju.

15:20 Ukrajinska vojna vozila ulaze u Kijev kako bi ga obranila od približavanja ruske vojske, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko rekao je ranije da je grad "ušao u obrambenu fazu".

Vlada poziva građane Kijeva da učine sve što mogu kako bi se oduprli ruskim trupama, uključujući pravljenje molotovljevih koktela i uzimanje oružja.

14:52 Francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin objavio je na Twitteru da će se tijiekom vikenda sastati Europsko vijeće.

''Nakon sinoćnjeg sastanka Europskog vijeća, ovoga vikenda održat će se izvanredna sjednica Vijeća ministara unutarnjih poslova 27 na kojoj će se raspravljati o konkretnim odgovorima na situaciju u Ukrajini'', napisao je.

14:35 Papa Franjo posjetio je u petak rusko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici kako bi prenio svoju zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu, što je nezapamćeno odstupanje od protokola.

Glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni rekao je da je Papa proveo oko 30 minuta u veleposlanstvu, koje je blizu Vatikana.

"Otišao je izraziti zabrinutost zbog rata", rekao je Bruni Reutersu.

14:15 Predsjednik Rusije Vladimir Putin spreman je poslati pregovarački tim u Ukrajinu, potvrdio je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov.

"Kao što znate, danas je predsjednik Ukrajine najavio spremnost da razgovara o neutralnom statusu Ukrajine. U početku je predsjednik Vladimir Putin rekao da je svrha operacije da pomogne Donjecku i Luganjsku, uključujući i demilitarizaciju i denacizaciju Ukrajine. A to je, u stvari, sastavna komponenta neutralnog statusa.

U tom kontekstu, kao odgovor na prijedlog Zelenskog, Vladimir Putin je spreman u Minsk poslati rusku delegaciju na nivou predstavnika Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova i administracije predsjednika na pregovore sa ukrajinskom delegacijom", ​​prenosi Peskova ruska agencija Tass.

13:50 Ukrajinske vlasti tvrde da je dosad ubijeno više od ruskih 1000 vojnika. Kažu i da su to najveći gubici u povijesti ruske vojske.

Ministar oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva James Heappey rekao je da je od početka ubijeno 450 ruskih vojnika i 194 Ukrajinaca, uključujući 57 civila.

13:45 Iz ruskog ministarstva obrane kažu da je ruska vojska zauzela aerodrom Hostomel kod Kijeva, javlja BBC. Rusi su na aerodrom poslali 200 helikoptera te vojsku.

Putin spreman na pregovore

13:32 Vladimir Putin rekao je u razgovoru s kineskim predsjednikom da je spreman pregovarati s Ukrajinom, javlja RIA.

12:45 Kremlj je primio na znanje spremnost ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija da pregovara o mogućem obećanju neutralnosti Ukrajine, ali je rekao da ne može ništa reći o mogućim pregovorima između čelnika dviju zemalja.

"Ovo je nova izjava. Primili smo je na znanje. Izgleda kao pozitivan razvoj događaja", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, pozivajući se na komentare Zelenskija u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Peskov je rekao da ne može komentirati hoće li razgovarati Putin i Zelenskij.

Rekavši da će Moskva analizirati ponudu Zelenskija, Peskov je dodao da su očekivanja Moskve od Kijeva ostala nepromijenjena. Moskva već dugo traži jamstva da se Ukrajina nikada neće pridružiti NATO-u ili dopustiti bloku da rasporedi snage i oružje na njezinu teritoriju.

Zelenski pozvao Putina na pregovore

12:30 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina na pregovore, javlja RT.

"Želim se obratiti predsjedniku Ruske Federacije. Borbe se nastavljaju diljem Ukrajine. Sjednimo za pregovarački stol da zaustavimo smrtne slučajeve", rekao je Zelenski.

11:49 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da je ''Rusija spremna razgovarati ako ukrajinska vojska položi oružje'', prenosi AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skrivaju se po skloništima VIDEO/FOTO Potresne scene iz Kijeva: Traju borbe za svaku ulicu, ljudi strahuju za vlastiti život

11:27 Kina je i u petak ustrajala u svojem odbijanju da rusku vojnu operaciju u Ukrajini proglasi "invazijom" ili da kritizira Moskvu unatoč jačanju ruskih napada na tu zemlju i sve većem broju žrtava.

Ponovila je da vjeruju u poštovanje teritorijalne cjelovitosti svih zemalja, ali i napomenula da pitanje Ukrajine ima posebnu složenu povijesnu pozadinu.

"Razumijemo ruske legitimne razloge za zabrinutost kad je riječ o sigurnosnim pitanjima", rekao je glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin novinarima na dnevnom brifingu u Pekingu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dramatična snimka VIDEO Bombe i dječji plač: Pogledajte jezivi trenutak napada ruskog aviona

11:16 Ukrajina želi mir te je spremna razgovarati s Rusijom oko prihvaćanja neutralnog statusa glede NATO-a, kazao je u petak za Reuters savjetnik predsjednika Ukrajine Mihailo Podoljak.

"Naša spremnost na dijalog dio je naše ustrajnosti u postizanju mira'', napisao je u SMS poruci.

11:10 Glavni stožer ukrajinske vojske javio je da ukrajinske snage pružaju snažan otpor "ruskim okupatorima" oko Kijeva.

U Dimeru i Ivankivu, naseljima sjeverozapadno od grada, ukrajinska vojska zaustavila je nadiranje "neprijateljskih snaga" na rijeci Tetriv. Most preko rijeke je uništen, kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Navala na rusku banku novca ima dovoljno? Hrvati panično podižu novac iz ruske banke, iz Ministarstva ih umiruju: "Ako dođe do najcrnjeg scenarija..."

11:00 Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane otkrio je zašto su Rusi preuzeli kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilu. Kažu da su to učinili kako bi ju zaštitili. >> Opširnije.

10:45 U uznemirujućoj snimci iz Kijeva vidi se ruski oklopnjak koji gazi automobil u kojemu je bio civil. >> Opširnije.

10:30 Zapovjednik ukrajinskih vojnih snaga Jurij Galuškin pozvao je sve Ukrajince, bez obzira na dob, na regrutaciju.

''Danas Ukrajini treba sve. Svi postupci za pristupanje TPO-u su pojednostavljeni. Nosite samo svoju putovnicu i identifikacijski kod. Nema dobnih ograničenja'', objavljeno je na Twitteru ukrajinskih Oružanih snaga.

10:20 Počela evakuacija novinarskih ekipa iz Kijeva, a među njima su i reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo i snimatelj Miroslav Bokan. >> Opširnije. 

9:57 Rusija namjerava zauzeti cijelu Ukrajinu, ali ruska vojska je doživjela neuspjeh prvoga dana invazije, izjavio je u petak britanski ministar obrane Ben Wallace.

Wallace je ocijenio da je Putin, ruski lider od 1999., iracionalan. "Mislim da je zasigurno skroz prolupao. Nitko drugi pri zdravoj pameti ne bi učinio ono što danas vidimo na našim televizijskim ekranima", dodao je Wallace.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Padobranci preuzeli kontrolu Rusija otkrila zašto su zauzeli nuklearnu elektranu u Černobilu: ''Osoblje nastavlja servisirati postrojenja''

9:45 Objavljen je navodni plan ruske invazije na Kijev, to jest plan kako će glavni grad Ukrajine pasti pod rusku kontrolu. >> Opširnije.

9:41 Ukrajinska vojska bori se protiv ruske u okrugu Obolon u Kijevu, koji je od centra udaljen oko 10 kilometara. Ministarstvo obrane Ukrajine poručilo je stanovnicima da ne napuštaju svoje kuće te da pripreme molotovljeve koktele, piše The Kyiv Independent.

9:27 Ruska vojska ušla je u predgrađe Kijeva, javlja AFP.

9:00 Reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo i dalje je u Kijevu. Kakvo je stanje drugog dana ruske invazije pogledajte OVDJE.

8:55 Rusija je u proteklih sedam godina jačala svoju ekonomsku neovisnost i gradila financijsku obranu, ali dugoročno gledano malo je vjerojatno da će njezino gospodarstvo izdržati navalu koordiniranih sankcija sa Zapada, prenosi u petak Reuters. >> Opširnije.

8:40 Zamjenica ministra obrane Anna Malyar objavila je na Facebooku da je ruska vojska zaplijenila dva oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine i u ukrajinskim uniformama velikom brzinom idu prema centru Kijeva sa strane Obolonija. Dodaje i da za njima stiže i kolona ruskih vojnih kamiona.

8:27 Rusi su zauzeli Černobil, a iz Bijele Kuće kažu i da su radnike koji održavaju postrojenje u Černobilu uzeli za taoce. Više o temi pročitajte >>OVDJE. 

8:23 Objavljen je ruski plan osvajanja Kijeva, prema ukrajinskoj tajnoj službi. Detalje pročitajte >>OVDJE

7:18 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obratio se javnosti rekaao je da nove sankcije Rusiji nisu dovoljne da zaustave invaziju na Ukrajinu. Naveo je i da je on meta broj jedan.

"U Kijev su ušle dvije diverzantske skupine. Prema informacijama kojim raspolažemo, neprijatelj me označio kao prvu metu, a moju obitelj kao drugu. Žele politički uništiti Ukrajinu uništavanjem šefa države. Imamo informacije da su diverzanti već u Kijevu, žele me ubiti. Ostajem u vladinoj četvrti zajedno s drugima."

7:16 Objavljene su snimke zgrade u Kijevu koju je pogodio ruski helikopter. Gradonačelnik Kijeva ranije je rekao da su najmanje tri osobe ozlijeđene u posljedicama raketnih udara.

6:41 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potvrdio je izvješća o ruskim raketnim napadima.

Rekao je da su napadi počeli u petak u četiri sata ujutro po lokalnom vremenu, dodajući da su ukrajinske snage zaustavile ruske trupe u napredovanju u većini pravaca.

Predsjednik je dodao da su ruski udari usmjereni i na vojne i na civilne ciljeve, piše The Guardian. U međuvremenu, sirene su se oglasile u zapadnom ukrajinskom gradu Lavovu rano u petak, rekao je svjedok za Reuters.

6:36 Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je da je uvjeren da će ruski predsjednik Vladimir Putin pokušati srušiti ukrajinsku vladu.

U intervjuu za američku televiziju ABC, objasnio je rekao da je to bio "dio ruskog plana" za napad na glavni grad Kijev i druge veće gradove u Ukrajini, zajedno s pokretanjem višesmjernog napada na zemlju sa sjevera, istoka i juga granice.

Naveo je da je ruski napad izvan Ukrajine "mogućnost", ali je ponovio predanost SAD-a obrani svojih NATO saveznika, upozorivši da je "napad na jednu članicu NATO-a napad na sve članice NATO-a".

"Predsjednik je bio vrlo jasan da ćemo braniti svaki pedalj teritorija NATO-a. Mislim da je to najmoćnije sredstvo odvraćanja od toga da predsjednik Putin ode izvan Ukrajine", rekao je.

Ponovio je stajalište američkog predsjednika Joea Bidena da je mogućnost proširenja postojećih američkih sankcija na izravno usmjereno protiv Putina još uvijek "na stolu", ako bi situacija eskalirala.

6:16 Američki građani pozvani su da odmah napuste Ukrajinu. "Američki građani u Ukrajini trebali bi odmah otići ako je to sigurno, bilo kojim komercijalnim ili drugim privatnim dostupnim kopnenim prijevozom", navodi se u priopćenju američkog veleposlanstva u Kijevu.

6:09 Ukrajinska vojska objavila je snimku, kako navode, ulične borbe između ukrajinskih branitelja u gradu Sumi na sjeveroistoku zemlje i ruskih napadača.

6:06 "Ruske snage koje su ušle u Ukrajinu preko Bjelorusije sada su od Kijeva udaljene oko 30 kilometara", kažu američki dužnosnici.

6:05 Prema riječima gradonačelnika, raketa je pogodila zračnu luku u gradu Rivne, ali nije prouzročila ozbiljnu štetu.

5:42 U tweetu u petak rano ujutro, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba osudio je "užasne ruske raketne napade na Kijev".

"Posljednji put je naš glavni grad doživio nešto slično 1941. kada ga je napala nacistička Njemačka", napisao je. "Ukrajina je pobijedila to zlo i pobijedit će ovo. Zaustavite Putina. Izolirajte Rusiju. Prekinite sve veze. Izbacite Rusiju odasvud."

5:40 U zoru su Kijevom odjeknule još najmanje tri eksplozije. Činilo se da dolaze s jugozapada grada, piše CNN.

5:10 Po neslužbenim informacijama ukrajinska protuzračna obrana zaustavila je zračni napad presretanjem niza projektila i obaranjem ruskog zrakoplova.

4:57 Rusija je već izgubila oko 800 ljudi, izvještava ukrajinsko ministarstvo obrane. Neprijateljski gubici također uključuju sedam aviona, šest helikoptera, 130 borbenih oklopnih vozila i više od 30 tenkova.

4:47 Ukrajinska granična postaja u regiji Zaporožje pogođena je raketnim udarom, priopćila je ukrajinska granična služba. Napad se dogodio u 4:25 ujutro. Po ukrajinskim oružanim snagama, u napadu ima ubijenih i ranjenih.

4:32 U plamenu su dvije stambene zgrade u Kijevu, javlja Kyiv Independent. Više čitajte >>OVDJE.

 

4:08 Ukrajinsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je oborilo ruski zrakoplov iznad Kijeva. Dužnosnik ministarstva rekao je da je ruski zrakoplov oboren iznad kijevske četvrti Darnytskyi. Anton Geraščenko objavio je da je u plamenu stambena zgrada od devet katova.

 

 

3:58 Ukrajinske oružane snage potvrdile su da se u Kijev dovozi dodatno naoružanje. 

3:51 Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministra unutarnjih poslova, rekao je da je Kijev napadnut. "Napadi na Kijev krstarećim ili balističkim projektilima upravo su se nastavili. Upravo sam čuo dvije snažne eksplozije”, objavio je Geraščenko na svom službenom Telegram profilu.

3:48 Lokalni mediji izvješćuju da su ukrajinske snage oborile ruski projektil u Kijevu.

3:44 O eksplozijama je izvijestila i Guardianova ekipa. Reporterka Emma Graham Harrison potvrdila je da je čula nešto što je zvučalo kao niz glasnih eksplozija.

Ukrajinski veleposlanik u Austriji Olexander Scherba rekao je da je oko 4:25 ujutro čuo "dvije jake eksplozije".

3:31 Ekipa CNN-a u glavnom gradu Ukrajine izvijestila je da je u petak rano ujutro čula dvije velike eksplozije u središtu Kijeva i treću snažnu eksploziju u daljini.

3:30 Ukrajinsko veleposlanstvo u Zagrebu objavilo je u petak rano ujutro tijek ratnih zbivanja u Ukrajini, uz dodatak da se situacija mijenja iz sata u sat.

U priopćenju, koje je poslano hrvatskim medijima, stoji potvrda da je 24. veljače ubijeno 137 ukrajinskih vojnika, od kojih 10 časnika. Nadalje, 316 ukrajinskih vojnika je ranjeno. Ističe se i da se borbe i dalje vode u sjevernom smjeru, u okrugu Peremoha i Hlukhiv.

Uz ostalo navodi se i da se na jugu Hersona vode obrambene borbe, ali i da su mehanizirane postrojbe Oružanih snaga Ukrajine ponovno zauzele cestovni most i osigurale lijevu obalu Dnjepra.

Iz veleposlanstva prenose procjenu glavnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine Valeriia Zaluzhnyija da su Rusi izgubili više od 30 tenkova, oko 130 oklopnih borbenih vozila, te po šest zrakoplova i helikoptera.

Isto tako, u mailu veleposlanstva se otkriva da je dio vojske i naoružanja prebačen u obranu grada Kijeva.

Nadalje, vojni zrakoplovi napadaju kolone okupacijskih ruskih postrojbi na područjima Nova Zburivka, Kupiansk, Nova Kahovka, te neprijateljske desante u blizini aerodroma Gostomel.

"Grupe kombiniranih snaga na području Donjecka i Luganska obnovile su položaj na prvoj crti bojišnice u pojedinim područjima kao rezultat borbenih djelovanja", stoji uz ostalo u priopćenju spomenutog veleposlanstva.

3:19 Ujedinjeni narodi objavili su da će odmah izdvojiti 20 milijuna dolara za povećanje humanitarnih operacija UN-a u Ukrajini nakon ruske invazije. Glavni tajnik Antonio Guterres rekao je da su UN i njegovi humanitarni partneri "tu da podrže ljude u Ukrajini u vrijeme kada im je to potrebno...", prenosi Reuters.

3:05 Čelnici EU-a dogovorili su se o sankcijama Moskvi koje ciljaju na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke, izjavila je predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen rano u petak.

"Drugo, ciljamo na energetski sektor, ključno gospodarsko područje koje posebno koristi ruskoj državi. Naša zabrana izvoza pogodit će naftni sektor tako što će Rusiji onemogućiti nadogradnju svojih rafinerija.

Treće: zabranjujemo prodaju zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima. Četvrto, Rusiji ograničavamo pristup ključnoj tehnologiji, kao što su poluvodiči ili vrhunski softver. Konačno: vize - diplomati i srodne skupine te poslovni ljudi više neće imati povlašten pristup Europskoj uniji.

Ovi događaji označavaju početak nove ere. Putin pokušava pokoriti prijateljsku europsku zemlju. Pokušava silom prekrojiti kartu Europe. U tome neće uspjeti", napisala je von der Leyen. 

Američka vlada nametnula je nešto ranije sankcije i najvećoj ruskoj banci Sberbanki, objavilo je američko ministarstvo financija. Američke institucije moraju zatvoriti svoje račune u Sberbanki u roku od 30 dana.

Sberbanka, u većinskom državnom vlasništvu najveći je kreditor ruske ekonomije i banka s najviše štednih uloga. Američki predsjednik Joe Biden ranije je objavio mjere protiv druge najveće ruske banke VTB-a.

Sjedinjene Države nametnule su sankcije i Bjerlorusiji, koja je upletena u invaziju na Ukrajinu.

2:50 Grad Konotop u Sumskoj oblasti opkolile su ruske snage, izjavio je načelnik uprave te oblasti. Više gradova je pod opsadom. Velike vojne snage sada kreću prema Kijevu.

2:38 Kyiv Independent piše da nekim ukrajinskim gradovima prijeti ranojutarnja ofenziva. Kako navode, očekuje se da će ruske snage pokrenuti napade na oblasti Sumy, Chernihiv, Herson, Žitomir, Kijev i Harkov tijekom ranog jutra. Kao izvor navode Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine.

2:20 Britansko ministarstvo obrane objavilo je podatke obavještajnih službi o događajima u Ukrajini.

"Ruske snage vjerojatno su zauzele nuklearnu elektranu u Černobilu i navodno pritvorile radnike. Ukrajinske oružane snage su navodno zaustavile napredovanje Rusije prema Čerihovu. Borbe se nastavljaju na periferiji grada. Malo je vjerojatno da je Rusija postigla svoje planirane vojne ciljeve prvog dana. Ukrajinske snage pružile su žestok otpor na svim pravcima ruskog napredovanja", navedeno je u objavi.

 

2:17 Već prvog dana invazije Rusije na Ukrajinu najbogatiji Rusi izgubili su oko 39 milijardi dolara, izračunao je Bloomberg.

Najviše je, 6,2 milijarde dolara, izgubio predsjednik Uprave Lukoila Vagit Alekperov, dok su dionice Lukoila pale za oko 33 posto.

Predsjednik Uprave Severstala Aleksej Mordašov izgubio je 4,2 milijarde dolara, a predsjednik Norilsk Nickel-a Vladimir Potanin tri milijarde dolara.

Prema istom izvoru, ruski referentni burzovni indeks MOEX Russia zabilježio je pad od 33 posto, što je peti najgori pad u povijesti burze. 

1:53 Kinesko veleposlanstvo u Ukrajini u petak je pozvalo kineske državljane da se mogu registrirati za čarter letove kako bi napustili tu zemlju.

Poziv je upućen nakon napada Rusije na Ukrajinu, najvećeg napada na neku europsku zemlju od Drugog svjetskog rata. U obavijesti objavljenoj na službenim "WeChat" stranicama veleposlanstva stoji da će registracije biti otvorene do 27. veljače. U Ukrajini boravi oko 6000 Kineza, naveo je glasnogovornik veleposlanstva.

Ranije ovoga tjedna veleposlanstvo Kine poručilo je svojim državljanima da ne idu u nestabilna područja, ali nisu spominjali napuštanje zemlje.

1:48 Novozelandska premijerka Jacinda Ardern pozvala je na hitno povlačenje ruskih snaga iz Ukrajine, najavivši zabranu putovanja ruskim dužnosnicima i dodajući da razmišlja o protjerivanju ruskog veleposlanika.

1:46 Ruske i ukrajinske snage borile su se u četvrtak za kontrolu nad Černobilom, još uvijek radioaktivnim mjestom najveće nuklearne katastrofe u povijesti. Ali zašto bi netko želio nefunkcionalnu nuklearnu elektranu okruženu kilometrima radioaktivne zemlje? Više doznajte >>OVDJE.

1:18 Ruska mornarica ubila je sve ukrajinske vojnike na Zmijskom otoku u Crnom moru, potvrdio je večeras predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Otočić se nalazi blizu granice Rumunjske i Ukrajine, a na udaru Rusa našao se tijekom popodnevnih sati. Više pročitajte >>OVDJE.

1:08 Ruska vojska ima potpunu zračnu premoć u Ukrajini i steže obruč oko Kijeva s namjerom da obezglavi ukrajinsku vladu i postavi marionetsku, kazao je u petak američki vojni izvor.

Ruski vojnici iz smjera Bjelorusije brzo napreduju prema jugu i stežu obruč oko Kijeva, rekao je dužnosnik Pentagona. "Vjerujemo da žele svrgnuti vladu i instalirati svoju, što bi objasnilo takvo napredovanje prema Kijevu", dodao je.

Kako je izgledao prvi dan ruskog napada na Ukrajinu možete pročitati >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene