Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička izjava

Održan summit NATO-a, čelnici zemalja članica poslali snažnu poruku: "U svjetlu ruskih akcija, napravit ćemo sve potrebne korake..."

Napad Rusije na Ukrajinu, bila je tema summita čelnika zemalja NATO saveza. Nakon održanog sastanka, poslali su zajedničku izjavu.

Šefovi država i Vlada zemalja, članica NATO-a održali su summit o ruskom napadu na Ukrajinu.

Pročitajte i ovo Stoltenberg i Zelensky na NATO sastanku Raspravljaju i o Stoltenbergovom nasljedniku NATO dogovara plan za Ukrajinu u slučaju da pobijedi Trump Ilustracija Važna obljetnica Hrvatska je već 15 godina dio najmoćnijeg vojnog saveza, ali o njezinu članstvu odluku nisu donijeli hrvatski građani

Kako su napisali, najoštrije osuđuju invaziju Rusije na Ukrajinu koju je omogućila Bjelorusija. Napad na Ukrajinu smatraju brutalnim i ničim izazvanim i opravdanim.

U izjavi se navodi da su im se pridružile Europska unija, Finska i Švedska te da su aktivirali obrambene planove saveza.

Nakon sastanka su izdali zajedničko priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

"Danas smo se sastali kako bismo razgovarali o najvećoj prijetnji euroatlantskoj sigurnosti u posljednjih nekoliko desetljeća. Najoštrije osuđujemo invaziju Rusije na Ukrajinu, koju je omogućila Bjelorusija. Pozivamo Rusiju da odmah prekine svoj vojni napad, da povuče sve svoje snage iz Ukrajine i da se vrati s puta agresije koji je izabrala.

Ovaj dugoplanirani napad na Ukrajinu, neovisnu, mirnu i demokratsku zemlju, brutalan je i potpuno ničim izazvan i neopravdan. Žalimo zbog tragičnog gubitka života, ogromne ljudske patnje i razaranja uzrokovanih djelovanjem Rusije. Mir na europskom kontinentu iz temelja je srušen. Svijet će Rusiju, kao i Bjelorusiju, smatrati odgovornima za svoje postupke. Pozivamo sve države da bezrezervno osude ovaj nesavjesni napad. Nitko se ne smije zavarati salvom laži ruske vlade.

Rusija snosi punu odgovornost za ovaj sukob. Odbacila je put diplomacije i dijaloga koji su joj više puta nudili NATO i saveznici. Prekršena su temeljna međunarodna prava, uključujući Povelju UN-a. Ruski postupci također su flagrantno odbacivanje načela sadržanih u Temeljnom aktu NATO-Rusija: Rusija je ta koja je odustala od svojih obveza prema Zakonu.

Odluka predsjednika Putina da napadne Ukrajinu užasna je strateška pogreška, za koju će Rusija plaćati veliku cijenu, kako ekonomski tako i politički, u godinama koje dolaze. Rusiji su već uvedene ogromne sankcije bez presedana. NATO će nastaviti blisko surađivati ​​s relevantnim dionicima i drugim međunarodnim organizacijama, uključujući EU. Na poziv glavnog tajnika danas su nam se pridružile Finska, Švedska i Europska unija.

Potpuno smo solidarni s demokratski izabranim predsjednikom, parlamentom i vladom Ukrajine te s hrabrim narodom Ukrajine koji sada brani svoju domovinu. Naše su misli sa svim poginulima, ozlijeđenima i raseljenima u ruskoj agresiji i njihovim obiteljima.

NATO ostaje predan svim temeljnim načelima na kojima se temelji europska sigurnost, uključujući da svaka nacija ima pravo birati vlastite sigurnosne aranžmane. Nastavit ćemo pružati političku i praktičnu potporu Ukrajini dok se ona nastavlja braniti i pozivati ​​druge da učine isto. Ponovno potvrđujemo našu nepokolebljivu potporu neovisnosti, suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine unutar njezinih međunarodno priznatih granica, uključujući njezine teritorijalne vode. Ova načelna pozicija se nikada neće promijeniti.

U svjetlu ruskih akcija, napravit ćemo sve potrebne korake za pripremu obrambenog stav NATO-a. Saveznici su održali konzultacije prema članku 4. Washingtonskog ugovora. Nastavit ćemo poduzimati sve mjere i odluke potrebne za osiguranje sigurnosti i obrane svih saveznika.

Razmjestili smo obrambene kopnene i zračne snage u istočnom dijelu Saveza te pomorska sredstva diljem NATO područja. Aktivirali smo obrambene planove NATO-a kako bismo se pripremili za odgovor na niz nepredviđenih situacija i osigurali teritorij Saveza, uključujući oslanjanje na naše snage za odgovor.

Sada vršimo značajna dodatna obrambena raspoređivanja snaga u istočnom dijelu Saveza. Učinit ćemo sve potrebno kako bismo osigurali snažno i vjerodostojno odvraćanje i obranu u cijelom Savezu, sada i u budućnosti. Naše mjere su bile i ostaju preventivne, proporcionalne i neeskalirajuće.

Naša predanost članku 5. Washingtonskog ugovora je čvrsta. Ujedinjeni smo u zaštiti i obrani svih saveznika. Sloboda će uvijek pobijediti ugnjetavanje", stoji u zajedničkoj izjavi čelnika država i vlada članica NATO saveza.

Više o ratu u Ukrajini čitajte >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene