Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OŠTRE MJERE

Objavljeni detalji novih sankcija EU-a protiv Rusije: "Ovi događaji označavaju početak nove ere"

Zastave Europske unije
Zastave Europske unije Foto: DNEVNIK.hr
Europska unija uvest će još jedan krug sankcija protiv ruskog financijskog, energetskog i transportnog sektora, kao i uvesti kontrolu izvoza, javlja Reuters.

"Europsko vijeće u četvrtak se složilo o daljnjim restriktivnim mjerama, koje će Rusiji nametnuti ogromne i teške posljedice za njezino djelovanje", stoji u priopćenju 27 nacionalnih čelnika EU-a koji se trenutno sastaju u Bruxellesu.

Najnoviji krug sankcija također će uključivati ​​stavljanje više ruskih pojedinaca na crnu listu zbog ukrajinske invazije, navodi Reuters.

EU će zamrznuti rusku imovinu u paketu, zaustavljajući pristup banaka europskim financijskim tržištima u sklopu onoga što je njezin šef vanjske politike, Josep Borrell, opisao kao "najstroži paket sankcija koje smo ikad implementirali".

Također će ciljati na rusku trgovinu, energetiku i transport među ostalim sektorima te nametnuti kontrolu izvoza.

"Naše sankcije naštetit će ruskom gospodarstvu u srcu", rekao je belgijski premijer Alexander De Croo.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je rano jutros na presici da su dogovorene sankcije Moskvi te objavila detalje.

"Prvo, ovaj paket uključuje financijske sankcije usmjerene na 70 posto ruskog bankarskog tržišta i ključne državne tvrtke.

Drugo, ciljamo na energetski sektor, ključno gospodarsko područje koje posebno koristi ruskoj državi. Naša zabrana izvoza pogodit će naftni sektor tako što će Rusiji onemogućiti nadogradnju svojih rafinerija.

Treće: zabranjujemo prodaju zrakoplova i opreme ruskim zračnim prijevoznicima.

Četvrto, ograničavamo pristup Rusiji ključnoj tehnologiji, kao što su poluvodiči. I konačno - vize. Diplomati i poslovni ljudi više neće imati povlašten pristup Europskoj uniji", objavila je von der Leyen.

"Ovi događaji označavaju početak nove ere. Putin pokušava pokoriti prijateljsku europsku zemlju. Pokušava silom prekrojiti kartu Europe. U tome neće uspjeti", istaknula je čelnica Komsije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin i Federica Mogherini (Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / RIA-NOVOSTI / AFP) Još šest mjeseci EU produljio sankcije Rusiji zbog uloge u istočnoj Ukrajini

U priopćenju dogovorenom na summitu čelnici EU-a rekli su da će nova runda sankcija "nametnuti ogromne i teške posljedice Rusiji za njezino djelovanje, u bliskoj koordinaciji s partnerima i saveznicima".

Diplomat EU-a rekao je da su Italija, Njemačka i Cipar bili među onima koji su preferirali pristup korak po korak, dok su srednjoeuropske i baltičke države - one najbliže Rusiji - željele tvrđi stav.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SEPARATISTI TRAŽE VOJNU POMOĆ VIDEO Glasnogovornik Pentagona: "Vjerujemo da ruske snage i tenkovi ulaze u Donbas." Jedna europska država odustala od sankcija Rusiji

"Podržavamo najozbiljniji paket sankcija protiv Rusije", rekao je slovenski premijer Janez Janša, noseći kravatu sa žuto-plavom bojom ukrajinske zastave. "Rusija treba osjetiti da je cijena agresije značajna", dodao je.   

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene