Obavijesti Video Pretražite Navigacija
zelenski se čuo s bidenom

Ukrajinska veleposlanica u SAD-u: "Rusija je namjerno gađala i bolnice, skupljamo dokaze o ratnim zločinima"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski napad na Ukrajinu bio je grublji u petak i uključivao je napade na civilnu infrastrukturu u Kijevu, no ruske snage nisu napredovale kako je bilo zamišljeno te je glavni grad ostao čvrsto pod ukrajinskom kontrolom, rekla je ukrajinska veleposlanica u SAD-u Oksana Markarova.

"Rusija je namjerno gađala dio ukrajinske civilne infrastrukture i bolnice, a ukrajinski dužnosnici skupljaju dokaze o ratnim zločinima koje će predočiti Međunarodnom kaznenom sudu", kazala je Markarova.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ostaje u Kijevu i vodio je "veoma produktivan" telefonski razgovor s američkim predsjednikom Joe Bidenom u petak, rekla je veleposlanica novinarima.

 

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je u četvrtak trostruku invaziju Ukrajine sa sjevera, istoka i juga, na što su tjednima upozoravali vođe zapadnih zemalja. Invazija predstavlja najveći napad na europsku državu od Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Izlaz iz Kijeva Više od 20 sati do Lavova Otac mlade obitelji za DNEVNIK.hr o dramatičnom bijegu iz Kijeva: "Kad sam to vidio, rekao sam da tu neću spavati s djecom"

Pročitajte i ovo Gordan Akrap trebamo li se bojati? Sigurnosni stručnjak upozorava na mogući potez Rusije: "Hrvatska mora posebno paziti..."

Rusija je zauzela černobilsku nuklearnu elektranu nakon čega je ukrajinska nuklearna služba zabilježila više razine radijacije, ali ne i opasne.

Čini se da se to dogodilo, kako tvrdi Kijev, zbog ruske vojne aktivnosti uslijed koje se radioaktivna prašina digla u zrak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna o ratu u Ukrajini Plenković: "Tražimo Rusiju da zaustavi 'blitzkrieg', Hrvatska će pomoći izbjeglicama koliko će moći"

"Osobito smo zabrinuti zbog situacije u černobilskoj elektrani", gdje su Rusi uzeli 92 taoca, rekla je Markarova i dodala da su za elektranu sada odgovorne ruske snage i ruska vojska.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene