Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novca ima dovoljno?

Hrvati panično podižu novac iz ruske banke, iz Ministarstva ih umiruju: "Ako dođe do najcrnjeg scenarija..."

Navala na rusku banku
Navala na rusku banku Foto: DNEVNIK.hr
Neki građani već su počeli podizati novac iz ruske Sberbanke koja posluje u Hrvatskoj. Iz HNB-a i Hrvatske agencije za osiguranje depozita umiruju građane.

Ruski napad na Ukrajinu izazvao je zabrinutost diljem svijeta, a u Zagrebu se već stvaraju gužve ispred poslovnica ruske Sberbanke. Naime, građani strahuju za svoj novac.

Ministarstvo financija najavilo je konferenciju za medije, a javnost su o svim informacijama obavijestili Marija Hrebac, direktorica Hrvatske agencije za osiguranje depozita i viceguverner HNB-a Michael Faulend.

Nema razloga za paniku

"U Sberbanci Hrvatska trenutno su 69.952 klijenta, od toga 69.858 klijenata je osigurano - zaštićeno sustavom osiguranja depozita", navela je Hrebac. Navela je i da hrvatski sustav osiguranja depozita neće zakazati. "Svi klijenti su zaštićeni u iznosu do 100.000 eura u slučaju da dođe do bilo kakve propasti banke. Čak i kada bi došlo do ozbiljnih problema, ako bi zakazali svi drugi sustavi, hrvatski sustav neće zakazati i zaštitit će financijsku stabilnost. U ovom trenutku imamo dovoljno sredstava na raspolaganju da, ako dođe do najcrnjeg scenarija, možemo isplatiti sve klijente do 100.000 eura, koji imaju svoje depozite u navedenoj banci." U Hrvatskoj je u Sberbanci trenutno oko 3,8 milijardi kuna osiguranih depozita. "Nema razloga za paniku."

Samo 90-ak klijenata nije zaštićeno sustavom osiguranja depozita, dodala je. "Tu prije svega govorimo o financijskim institucijama."

"Krediti i njihove obaveze i dalje ostaju, kao i u svim drugim kreditnim institucijama", kazala je.

Kada su u pitanju restriktivne mjere Europske unije, Hrvatska narodna banka ih još uvijek proučava, rekao je Faulend. "Hrvatska Sberbanka nije u krugu tih mjera, odnosno direktno pogođena sankcijama i zabranom. Treba biti svjestan da postoje i američke sankcije. Pod američkim sankcijama se nalaze sve institucije, uključujući i Sberbanku u Hrvatskoj. Trebat će još malo vremena za iskristalizirati situaciju koja banka jest, a koja nije u parametru sankcija. Inicijalni uvid kaže da prema sankcijama EU-a ona nije obuhvaćena, a prema američkima je", rekao je viceguverner.

Hrvatski bankovni sustav je stabilan, dodao je. "Bitno je naglasiti da Sberbanka u bankovnom sustavu zauzima otprilike dva posto cjelokupnog sustava. Ako bi se i u nekakvom neželjenom scenariju nešto s tom bankom događalo, njezin utjecaj na financijski sustav neće biti toliko iole značajan da poremeti ukupne odnose", objasnio je Faulend.

Pročitajte i ovo Srđan Kerim, bivši predsjednik Opće skupštine Ujedinjenih naroda Razgovor sa Srđanom Kerimom Može li se kriza u Ukrajini riješiti diplomacijom? Bivši predsjednik Opće skupštine UN-a otkrio što smatra formulom za uspjeh

Pročitajte i ovo Redovi ispred poslovnice Sberbanke - 3 Oglasilo se i Ministarstvo FOTO Navala na rusku banku: Hrvati u strahu za svoj novac, gužve ispred Sberbanke

Što s onima iznad 100.000 eura?

Svi depoziti osigurani su do 100.000 eura, a sve više od toga spada u kategoriju neosiguranih depozita, navela je Hrebac. "Oni ne podliježu našem sustavu, klasično", rekla je te dodala da oni naplaćuju ostatak potraživanja u stečajnom postupku.

Preporuke takvima ne mogu davati, ali tvrde da su građani osigurani. "Samo 94 klijenta odnosno depodenta nisu uključeni u sustav osiguranja", komentirala je.

Više o ratu u Ukrajini pratite iz minute u minutu >>OVDJE.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene