Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Očekuje komplikacije

Stručnjak o napadu Rusije: "Sve mjere koje se donose samo prolongiraju ukrajinsku patnju"

Sazvan je summit NATO-a na kojem, putem videoveze, sudjelovao i hrvatski predsjednik Zoran Milanović. NATO saveznice pokrenule su svoje obrambene planove i donijele odluku o raspoređivanju dodatnih snaga duž istočnih granica.

Rat u Ukrajini i situaciju na tom području komentirao je za Dnevnik Nove TV stručnjak za međunarodne odnose Branimir Vidmarović.

Pročitajte i ovo Francuska vojska Opasna predviđanja Europska sila otvoreno se priprema za rat, jasno je i protiv koga: "Dio smo koalicije..." Ilustracija Crno tržište zarobljenika Ukrajinski zarobljenik završio kod brutalnih vojnika čečenskog gospodara rata: "Kupuju ih od ruske vojske i odvode u Grozni"

Na pitanje što Ukrajina može očekivati od održanog NATO summita, Vidmarović navodi da Ukrajina od tog sastanka ne može očekivati ništa.

"Sve mjere koje se donose - sankcije, politička podrška, oružje... sve to prolongira ukrajnsku patnju. Sankcije kažnjavaju Rusiju za čin agresije. One su mjera kazne Rusiji, a ne sredstvo pomoći Ukrajini", navodi Vidmarović.

"Nikakvu pomoć Ukrajina ne može očekivati osim vojne i financijske, no vojna pomoć je dvosjekli mač, nažalost. Ona može prolongirati i dati vjetar u leđa", dodao je.

Vojna pomoć mogla bi isprovocirati Putina

Navodi kako je danas najavljen kao pomoć sustav protuzračne obrane.

"To može zakomplicirati stvari, može isprovocirati Putina na slanje većeg kontigenta vojske, može oslabiti prodor ruske invazije i tu dinamiku što znači da će sve zategnuti i prolongirati, a u konačnici, u najgorem slučaju, pretvoriti u dugotrajni konflikt", objasnio je Vidmarović.

Putin je počeo prijetiti Finskoj i Švedskoj ako se priključe NATO savezu. Vidmarović navodi kako je strašno i pomisliti na ono što bi se moglo dogoditi.

"Ne znamo gdje je laž, gdje istina, gdje blef, ali u tom slučaju nešto najlogičnije bila bi pomorska blokada arktičkih putova", rekao je.

I Papa je reagirao na pomalo neobičan način. "Protokol je sam otišao ruskom veleposlaniku u Rimu i razgovarao s njime, molio da se stanje stabilizira i da se rat prekine", kazao je Vidmarović.

Problematična opskrba plinom

Iz europskih sankcija je izuzeta opskrba ruskim plinom. Na pitanje je li tu EU zapravo zakazao, Vidmarović odgovara da - nije.

"Tu je ekonomska računica. Europska unija je još uvijek dosta ovisna o ruskom plinu i dok se ne nađe alternativa koja će biti cjenovno prihvatljiva i stabilna, opcija ruskog plina se ne smije izuzeti. To bi ugrozilo boljitak svih nas kao građana Europske unije", rekao je Vidmarović.

Urbani način ratovanja

Navodi da se u daljnjem tijeku sukoba mogu očekivati komplikacije.

"Kijev je glavni grad, to je veliki grad. Građani dobivaju oružje i tu dolazimo do urbanog načina ratovanja koje je daleko riskantnije i daleko teže, s obzirom na ljudske žrtve, ali i s obzirom na to da je Kijev važan grad za rusku povijest, kao simbol jedan i ne smije ga se razoriti", navodi.

"Ruska vojska će morati biti oprezna, ukrajinska vojska također stiže do Kijeva i tu, naravno, Rusija priziva ukrajinske vojnike, ili da se predaju ili da stanu na rusku stranu", zaključio je Vidmarović.

Više o ratu u Ukrajini čitajte >>OVDJE.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene