Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zapadni saveznici krajem Drugoga svjetskog rata silovali su stotine tisuća Njemica.


Zapadni saveznici, koji su u povijest ušli kao osloboditelj i heroji, krajem Drugoga svjetskog rata i u postratnom razdoblju silovali su stotine tisuća Njemica, piše njemačka povjesničarka Miriam Gebhardt u svojoj knjizi koja je u ožujku objavljena pod nazivom "Als die Soldaten kamen" (Kad su stigli vojnici) i koja je u njemačkoj javnosti doživjela bezbrojne pohvale ali i preispitivanja vjerodostojnosti podataka.

Vezani članci Pedofil, ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Strava kod Varaždina: Više puta spolno zlostavljao djevojčicu (14) pa silovao šesnaestogodišnjakinju Gail Halvorsen ''Slatki bombarder" zaražen koronavirusom, preko bodljikave žice slao djeci slatkiše u ratu

"Najmanje 860.000 žena i djevojaka, ali i muškaraca i mladića, silovali su saveznički vojnici nakon pada Trećeg Reicha i u postratnom razdoblju. To se događalo posvuda", piše Gebhard uz napomenu da su u tomu prednjačili američki vojnici.

Hitlerova posljednja 24 sata života: Otkriven svaki detalj

Knjiga, koja se na policama knjižara našla u ožujku snažno je odjeknula u Njemačkoj gdje su podaci o takvim zlodjelima bili otprije poznati, no gotovo isključivo su pripisivani sovjetskim vojnicima.

Dokumentirana su i silovanja koja su počinili američki vojnici nad Francuskinjama nakon iskrcavanja u Normandiji u lipnju 1944., no globalno su zapadni saveznici - Amerikanci, Francuzi i Britanci zadržali besprijekoran ugled pobjednika nad nacističkim barbarstvima.

Suprotno tomu, slika o Staljinovim trupama koje su u travnju 1945. ušle u Berlin i čiji su vojnici "nasrnuli na žene koje su se tretirale kao divljač za seksualno iživljavanje, dugo su bili urezani u misli i istrage Nijemaca", objasnila je Gebhart na konferenciji za novinare u Berlinu.

Amerikanci odgovorni za 190.000 silovanja

"U ostalim dijelovima Njemačke, a to se ranije nije znalo, odnosno o tomu se nije govorilo, neki drugi vojnici na sličan su način silovali Njemice", kaže Gebhardt čiji se podaci temelje na velikom broju dosad neistraženih činjenica, vojnih dokumenata, svjedočanstava svećenika, zahtjeva za pobačajima...

Rusi poručili svijetu: 'Čitajte između redaka'

S obzirom na to da je u to vrijeme broj pisanih dokumenata bio sveden na minimum, a računalo se i na šutnju žrtava, bilo je iznimno teško pronaći dokumente, kaže povjesničarka, dodajući da je najviše materijala dobila od bavarskih svećenika iz Muenchenske biskupije. U njima su dokumentirani zločini američkih vojnika, ali se spominju i "sporadična" silovanja koja su počinili Francuzi. Oni su to činili u grupama i "u gotovo svim selima koja su oslobodili". Dokumenti govore i o "lovu na žene i mlade djevojke", koje su nakon silovanja često ubijali, nerijetko nasred ulice u nekom njemačkom gradu ili selu.

Na temelju procjene Miriam Gebhardt od oko 860.000 silovanih Njemica trećinu ili njih 270.000 silovali su zapadnjački vojnici: 190.000 američki vojnici, 50.000 francuski i oko 30.000 silovanja počinili su britanski vojnici. Sovjeti su počinili najmanje 590.000 silovanja, piše povjesničarka podsjećajući kako se dosad vjerovalo da je broj njihovih žrtava između milijun i dva milijuna silovanih osoba.

Je li tabu tema razbijena?

Javnost i kritičari knjigu su dočekali vrlo pozitivno, a mediji izražavaju zadovoljstvo što se tabu tema, duboko "zakopana" u bivšem DDR-u, zemlji prijatelju Sovjetskog Saveza, ali i u Zapadnoj Njemačkoj, postupno razbija iako je od počinjenih zločina prošlo 70 godina.

"Čini se da smo zreli za ovakvu istragu", piše lijevo orijentirani list Tageszeitung, a tjednik Focus piše da knjiga "staje na kraj predrasudama" i nudi "dubinsku analizu događaja čije se sjene protežu do danas". Konzervativni list Die Welt njezine procjene smatra prenapuhanima uz objašnjenje da se pisalo o informacijama iz druge ruke.

Gebhard podsjeća na još jednu tragičnu činjenicu. Mnoge silovane žene nisu izdržale strašan pritisak i zbog srama su počinile samoubojstvo, a brojne su se dugi niz godina borile sa suicidalnim mislima. I danas na nekim odjelima za psihijatriju žive Njemice koje su u vrijeme kada su ih silovali bile djevojčice ili mlade djevojke. "Mislim da sam im dugovala ovu priču", kaže Gabhardt. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook