Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ozbiljna stvar'

Rusi poručili svijetu: 'Čitajte između redaka'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izložba ovih fotografija toliko im je smetala da su službeno lagali o njezinom otkazivanju, a neslužbeno su poručili: 'Čitajte između redaka.'

Galerija u središnjoj Rusiji otkazala je otvorenje izložbe britanskih i američkih fotografa iz Drugoga svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Napad na Ukrajinu - 1 Oštećena bolnica Rusija izvela novi napad: U gradu Černihivu poginulo najmanje 13 ljudi Moskva Nisu zadovoljni Rusija zaprijetila Americi i Europi: "Ovo je krađa, vi ste lopovi! Odgovor će biti iznimno oštar"

Muzej Metenkov iz Ekaterinburga objavio je da je razlog "tehničke prirode". Da je izložba otvorena, Rusi bi imali priliku vidjeti 150 ratnih fotografija kakve su im manje poznate, poput slika bitke za Britaniju i iskrcavanja u Normandiji 1944, BBC piše kako je to možda i politička odluka.

Uz njih, na izložbi nazvanoj "Trijumf i tragedija: saveznici u Drugome svjetskom ratu", prikazane su i fotografije nacističkih koncentracijskih logora.

Incident iznad Baltika: 'Za dlaku' izbjegnut sudar ruskog i američkog ratnog aviona

Britanski i američki konzulat nabavili su 150 fotografija iz britanskih i američkih muzeja, među njima su i djela fotografa poput Roberta Cape, Alfreda Eisenstaedta i Cecila Beatona.

Jedan zaposlenik te ruske galerije u državnom vlasništvu rekao je za BBC da je odluka o otkazivanju izložbe "politička" te da ne vjeruje da će ikad biti otvorena, ali da postoji "zapovijed" da se dalje ne komentira.

Voditeljica galerije Raisa Zorina prije je bila odbacila službeno objašnjenje o "tehničkim problemima" i rekla za lokalne medije da je "ovo veoma ozbiljna stvar" te im sugerirala da "čitaju između redaka".

Teško je, piše BBC, odrediti točan politički motiv, ali zaposlenici galerije kažu kako to ima veze sa suradnjom galerije i stranih konzulata u trenutku sve gore političke klime.

Nova strategija protiv Rusije: 'Izazivaju nas duž granice!'

Rusija se priprema obilježiti 70. godišnjicu pobjede u Drugome svjetskom ratu, a državni su mediji angažirani u hvaljenju sovjetske uloge u toj pobjedi, a doprinos američkih i ostalih saveznika često se umanjuje, piše BBC.

Direktorica povijesnog muzeja u Jekaterinburgu, odgovorna i za Metenkov kaže da je razlog zatvaranja galerije sigurnosne naravi. Činjenica da se radovi na obnovi podudaraju s najavljenom izložbom, te da su fotografije već obješene na zid, "obična je slučajnost", kaže Irina Jevdakimova. "Zgrada je s kraja 19. stoljeća - veoma je stara", rekal je ona za BBC: "MI smo državni muzej i ne možemo birati kad će se radovi obavljati", dodala je i tvrdi da će se izložba otvoriti čim se taj neidentificirani problem "likvidira". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene