Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za konačni pad

Hitlerova posljednja 24 sata života: Otkriven svaki detalj

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova knjiga otkriva i nepoznate, fascinantne detalje o posljednjem danu života njemačkog diktatora Afolfa Hitlera. Što je točno radio u bunkeru pripremajući se za smrt, koje su mu bile posljednje želje...

Ponoć, nedjelja, 29. travnja 1945.

Deset metara ispod zemlje Eva Braun, Hitlerova dugogodišnja ljubavnica, priprema se za vjenčanje. Upravo sada je u spavaćoj sobi, u Fuhrerovom bunkeru, a svježe obojenu kosu uređuje joj sluškinja. S obzirom da Adolf ne voli šminku, Eva želi izgledati prirodno. Već je odlučila što će odjenuti za važan dan - dugu haljinu od crnog tafta, crne Ferragamo cipele, zlatnu narukvicu, omiljeni dijamantni sat i ogrlicu od topaza. Danas, nakon 14 godina njihove ljubavne afere, udat će se za čovjeka kojeg voli. Doduše, nikada nije mislila da će se morati udati ispod zemlje, u bunkeru, ali ruski tenkovi već su duboko zadrli u centar Berlina pa na vani više nije sigurno. Eva je u bunkeru od siječnja i ima najkomforniju sobu.

Pročitajte i ovo Berlinski prijestupnik Prekršio članak 185. Snimio ga radar iako nije prebrzo vozio: Sad mu prijeti novčana kazna Proslava Nove godine u svijetu - 5 Predivni prizori Pogledajte kako izgledaju slavlja Nove godine u svjetskim metropolama

Zadatak koji izluđuje internet: Možete li doći do broja 30?



00.10 sati

Adolf Hitler u sobi za sastanke diktira svoj politički testament, jednoj od dvije preostale tajnice. Isprva je uzbuđena - hoće li ona prva saznati zašto su Nijemci izgubili rat? No slijedi razočaranje - iz Hitlerovih usta ne čuje nikakvo pravdanje, žaljenje - samo iste stare optužbe na račun Židova koje je čula već toliko puta. No, šokira ju kada čuje da će oženiti Evu! On, koji je oduvijek tvrdio da žene pogubno djeluju na velike muškarce i da se nikad neće ženiti! 'Ja i moja supruga biramo smrt umjesto bijega ili sramotne predaje. Želimo da naša tijela odmah spalite', izdiktirao je Hitler.

Tajna mreža nacističkih aerodroma

00.15 sati

Joseph Goebbles viče: 'Fuhrer želi da odem iz Berlina! Naredio mi je da preuzmem vodstvo nove vlade. No, ne mogu otići iz Berlina. Ne mogu ostaviti Hitlera!'
Potom tajnici diktira svoju oporuku u kojoj kaže da po prvi puta neće poslušati Fuherera te da će njegova obitelji i on otići u smrt zajedno s Hitlerom.

00.20

Magda, supruga šefa Hitlerove propagande, u svojoj je sobi. Nosi zlatni bedž koji joj je Hitler poklonio prije dva dana, a koji je on nosio punih 12 godina. Na njemu je broj 1. Za suprugu nacista Magda ima neobičnu prošlost - otac joj je bio Židov, pohađala je židovsku školu. Ona i Joseph imaju šestero djece od 4 do 12 godina. Magda je trenutno bolesna, ima grlobolju i boji se da će biti preslaba, da neće imati snage ubiti svojih šest potomaka.  

00.30

Hitler svojem sobaru Heinzu Lingeu govori da ima poseban zadatak za njega.
'Stavi dvije deke u moju sobu i dovoljno benzina za kremiranje. Tu ću se uskoro ubiti, zajedno s Evom Braun. Zamotat ćeš naša tijela u deke, odnijeti ih u vrt i zapaliti tamo.'

00.45

Linge odlazi do Hitlerovog vozača, Ericha Kempke i traži ga da negdje pronađe 200 litara benzina. Ovaj ga gleda kao da je lud. 'Vjeruj mi Erich, nije šala', govori sobar nakon čaga se Kempke baca u potragu za benzinom.

1 sat

Eva Braun i Adolf Hitler izlaze iz svojih soba, drže se za ruke. Matičar Walther Wagner nervozan je. Između Adolfa i Eve je 23 godine razlike. Upoznali su se 1929. kada je ona imala samo 17 godina. Radila je u fotografskom studiju. Hitler je jednog dana ušao u radnju, a Eva je stajala na ljestvama. Bilo joj je neugodno i nije znala kako reći muškarcu sa smiješnim brkovima da joj prestane buljiti u noge. Počeo ju je zvati na kavu, u operu i postali su par. No, prve četiri godine bile su teške jer ju je rijetko zvao. Dva je puta pokušala samoubojstvo. Kada je 1935. zbog tableta završila u komi, Hitler je odlučio da će mu i službeno postati ljubavnica. Sada su napokon vjenčani.

5 sati

Adolf i Eva odlaze na spavanje u odvojene sobe. Kada su imali seksualne odnose, Hitler bi uzimao injekcije testosterona od bika, a ona bi uzimala lijekove kako bi zaustavila menstruaciju. No ti dani su iza njih. Hitler želi biti sam, ne voli više da ga itko dira. Manični je čistunac i pažljivo se pere prije spavanja. No, sna nema. Rusi su samo nekoliko stotina metara od bunkera, piše Daily Mail.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene