Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VRIJEME NOVOG GLOBALNOG NEREDA

"Svijetu predstoje nemirna vremena"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova i vjerojatni budući predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier okarakterizirao je u autorskom članku za Bild am Sonntag izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika kao rez u svjetskoj povijesti i upozorio na to da čitavom svijetu predstoje nemirna vremena.

"Kao i uvijek kad je u pitanju primopredaja vlasti postoje nejasnoće, dvojbe i nepoznanice glede smjernica novog vodstva. Ali u ovo vrijeme novog globalnog nereda je još više toga na kocki. Izborom Donalda Trumpa stari svijet 20. stoljeća definitivno je iza nas", napisao je Steinmeier u svom gostujućem članku za Bild am Sonntag, nedjeljno izdanje tabloida Bild.

No Steinmeier je ukazao na to da na vlast u Washingtonu ne stupa samo Donald Trump nego i njegov tim.

"Bit ćemo spremni za dijalog i novoj administraciji pojasniti naše stavove, vrijednosti, ali i interese", najavio je Steinmeier i izrazio optimizam da će u Washingtonu i dalje imati dobrog partnera.

"Svjestan sam toga da se moramo pripremiti na nemirna vremena, na poneke nepredvidljivosti i neizvjesnosti. No polažem nada u to da ćemo u Washingtonu naići na sugovornike koji će pozorno saslušati jer su i oni svjesni da i velike zemlje trebaju partnere i da su spremni zajednički kročiti s dobrim prijateljima i provjerenim saveznicima", zaključio je Steinmeier.

Socijaldemokratski političar bi sredinom veljače trebao biti izabran na funkciju predsjednika države. Njegov je izbor izvjestan jer ga podržavaju najveće dvije snage u tzv. Saveznom skupu, tijelu koje se sastaje samo kako bi izabralo predsjednika.

Mjesto njemačkog ministra vanjskih poslova, prema sadašnjim saznanjima, trebao bi preuzeti donedavni predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz. (Hina)
 

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Zabrana pobačaja, ilustracija Uoči izbora Jedna savezna država SAD-a vratila se u 19 stoljeće i oživjela zakon o pobačaju iz 1864.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene