Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ili će slušati ili slijedi vojna intervencija

Gadafijeve snage idu prema Bengaziju, Obama mu dao ultimatum

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libija je objavila trenutačni prekid vatre, izjavio je na izvanrednoj konferenciji za novinare libijski ministar vanjskih poslova Musa Kusa. Oglasio se i Barack Obama, a Gadafijeve snage unatoč primirju nastavljaju s akcijama.

Gadafijeve snage brzo napreduju prema oporbenom uporištu Bengaziju unatoč proglašenom prekidu vatre, javila je Al Džazira. Izvjestitelj Al Džazire iz Bengazija javio je da se borbe vode u Al-Magrunu i Sluku, oko 50 kilometara od Bengazija.

Pročitajte i ovo Cesta, ilustracija Kao i prije 50 godina Panika u Njemačkoj, od ljeta je moguća velika promjena u prometu Benjamin Netanyahu Bijela kuća zabrinuta Izrael zabranjuje rad katarske medijske kuće: "Iznutra djeluje protiv Izraela"

Francuska, Sjedinjene Države, Velika Britanija i arapske države pozvali su u petak libijskog vođu Moamera Gadafija da zaustavi napredovanje svojih snaga i omogući nastavak opskrbe električnom energijom i vodom onih gradova u kojima je ona prekinuta.

Predsjednik SAD-a Barack Obama obratio se javnosti u vezi vojne intervenciji u Libiji i dao Gadafiju ultimatum rekavši da ili će poštovati rezoluciju UN-a ili slijedi vojna intervencija. Obama je rakao kako se Gadafijevi zločini nad civilima trebaju zaustaviti, te kako treba omogućiti dolazak humanitarne pomoći u Libiju. Kazao je kako cilj vojne akcije nije izazvati promjenu vlasti u toj zemlji. Naglasio je kako će Sjedinjene Države vojnu akciju koordinirati sa saveznicima te da neće koristiti pješaštvo.

Gadafi ponudio primirje, borbe i dalje traju

Gadafi je danas nakon prijetnje vojnom intevrencijom ponudio primirje. 'Odlučili smo odmah proglasiti prekid vatre i zaustaviti sve vojne operacije', rekao je Kusa na konferenciji za novinare održanoj u glavnome gradu Tripoliju. 'Pridajemo veliku važnost zaštiti civila', ustvrdio je Kusa obraćajući se novinarima u Tripoliju. Snage odane Moameru Gadafiju gađale su danas topništvom grad Misratu u zapadnoj Libiji, koji je pod kontrolom pobunjenika.

U isto vrijeme, pobunjenici tvrde da se unatoč primirju, napadi Gadafijevih snaga nastavljaju. Prema riječima Saduna al-Misratija, člana pokreta protiv Gadafija, garanatirana je Misrata, a vladine snage otvarale su vatru iz tenkova i teškog topništva i gađale civile. Al Arabija je također izvijestila da u napadu ima ubijenih i ranjenih. Tako i nakon objavljenog primirja, borbe u Libiji i dalje traju.

>> Ban Ki-moon: Počinitelji zločina u Libiji bit će izvedeni pred lice pravde

>> NATO spreman djelovati u Libiji

>> Hrvatska podržava rezoluciju UN-a o Libiji

Pobunjenici u Misrati, svom posljednjem velikom uporištu na zapadu Libije, ranije su izjavili da se pripremaju za novi napad i odbili su navodne vladine ponude za pregovore o predaji. Saif al-Islam Gadafi, jedan od Gadafijevih sinova, rekao je da će vojska okružiti ali neće ući u Bengazi te da će u grad biti poslane protuterorističke snage kako bi razoružale pobunjenike, prenijela je Al Džazira.

Za danas najavljen napad na Libiju

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy sazvao je sastanak najviših državnih dužnosnika na temu stanja u Libiji, dok je Velika Britanija priopćila da bi se njezine snage mogle priključiti vojnoj akciji protiv režima Moamera Gadafija i prije najavljenog glasovanja u britanskome parlamentu, prenose agencije. Sarkozy se sastao s premijerom Francoisom Fillonom, ministrom obrane Gerardom Longuetom i načelnikom glavnog stožera admiralom Edouardom Guillaudom kako bi nakon rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, kojom se odobrava međunarodna vojna akcija u Libiji, odlučili o mogućem djelovanju Francuske.

Do vojnih udara na Libiju nakon rezolucije UN-a doći za nekoliko sati i Francuzi će u njima sudjelovati, izjavio je glasnogovornik vlade u Parizu Francois Baroin. 'Do udara će doći ubrzo', kazao je Baroin istaknuvši da zasad neće reći 'kad, kako, na koje ciljeve ni u kojem obliku'. Ta vojna intervencija 'nije okupacija libijskog teritorija', nego 'akcija vojne prirode radi zaštite libijskog naroda i omogućavanja da dođe do slobode i rušenja Gadafijeva režima', nastavio je on.

'Francuzi koji su predvodili zahtjev za intervencijom, sudjelovat će', dodao je on. 'Ono što se noćas desilo s rezolucijom UN-a vrlo je važan korak u okviru rata u Libiji, Gadafijeva pokolja vlastita naroda, i treba priznati značajnu ulogu koju su odigrali francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i Francuska', naglasio je Baroin.

Do udara će doći ubrzo. Ta vojna intervencija nije okupacija libijskog teritorija, nego akcija vojne prirode radi zaštite libijskog naroda Francois Baroin Službeni London najavio je da će britanski parlament u ponedjeljak raspravljati o akciji protiv Libije, ali je naglasio da će se Velika Britanija i prije toga priključiti mogućoj vojnoj akciji. 'Premijer je rekao da će parlament sigurno prihvatiti situaciju koja od nas traži da hitno djelujemo na temelju rezolucije UN-a, a to znači prije glasovanja sljedećeg tjedna', rekao je glasnogovornik premijera Davida Camerona.

Embargo na oružje i zamrzava se imovina libijskih čelnika

Vijeće sigurnosti UN je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Rezolucijom se odobravaju praktično sve mjere osim kopnene intervencije, kako bi se zaustavili napadi koji mogu rezultirati s civilnim žrtvama. Također se nameće embargo na oružje i zamrzava imovina libijskih čelnika.

Nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a podržalo međunarodnu vojnu akciju protiv snaga pukovnika Moamera Gadafija, radi zaštite libijskih civila, moglo bi doći do intervencije zapadnih zračnih snaga, izvijestili su i britanski mediji.

Prvi napadi, vjerojatno s bespilotnim letjelicama, mogli bi se dogoditi u roku od nekoliko sati ako Gadafi počne ispunjavati svoju prijetnju da 'neće pokazati milosti' prema pobunjenicima u Bengaziju, izvijestio je on-line dnevni list The Telegraph. Britansko kraljevsko zrakoplovstvo - RAF moglo bi biti uključeno u operacije već noćas, prema britanskim izvorima. Međutim, zračne udare mogle bi predvoditi i arapske zemlje kao što su Katar ili Ujedinjeni Arapski Emirati, dodaje list.

>> Gadafi prijeti da će oboriti svaki strani borbeni avion

>> Gadafi Francuskoj: Mi ćemo napasti vas!

Njemačka suzdržana u glasanju, neće vojno djelovati

Njemačka je priopćila kako se suzdržala u glasovanju o prihvaćanju rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o zabrani leta nad Libijom zbog 'značajnih opasnosti i rizika' u vojnoj akciji protiv Moamera Gadafija. Ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle izjavio je u priopćenju nakon usvajanja rezolucije da njemačke trupe 'neće sudjelovati u vojnoj operaciji u Libiji'.

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je u petak britanskog i francuskog kolegu te su se složili da se Libija mora pridržavati nove rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, priopćila je Bijela kuća. Obama, britanski premijer David Cameron i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također su se složili da nasilje nad civilinim stanovništvom Libije mora prestati.

Dogovorili su se da će usko surađivati na sljedećim koracima i nastaviti raditi s arapskim i drugim međunarodnim partnerima kako bi se provela UN-ova rezolucija o Libiji. Vijeće sigurnosti donijelo je rezoluciju o zabrani leta nad Libijom i odobrilo 'sve potrebne mjere', ško uključuje i vojnu akciju, kako bi se civili zaštitili od napada snaga Moamera Gadafija.

Gadafi zaprijetio napadom na putničke avione iznad Sredozemlja

Prošle je noći Gadafi zaprijetio napadima na putničke zrakoplove na Sredozemlju ako strane zemlje pokrenu zračne udare protiv Libije. Libijski režim je poručio da će 'svaki strani vojni akt' izložiti 'sav zračni i pomorski promet na Sredozemnom moru', kao mete za protunapad. BBC izvješćuje da je vlada u Londonu upozorila protiv preuranjenih najava da bi britanski zrakoplovi mogli biti u akciji 'kroz nekoliko sati' i odbila govoriti o rasporedu akcije. Vlada će se sastati u petak a premijer David Cameron će se obratiti Donjem domu parlamenta.



Britanski ministar vanjskih poslova William Hague izjavio je da je rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a o uspostavi zone zabrane leta i 'svim nužnim mjerama' za zaštitu libijskih civila, 'pozitivan odgovor na poziv Arapske lige' za mjerama zaštite civila i kulminacija 'velikog i teškog posla u zadnjih nekoliko dana' Francuske, Velike Britanije, Libanona i SAD-a.

Iznad Libije već za par sati?

'Ona je nužna kako bi se poduzele mjere za izbjegavanje većeg krvoprolića. Ona polaže odgovornost na članice UN-a i to je odgovornost na koju će Velika Britanija sada odgovoriti', rekao je Hague. Rezolucija, koja je prihvaćena s 10 glasova za i pet suzdržanih - Rusije, Kine, Indije, Brazila i Njemačke, također poziva na prekid vatre i okončanje nasilja, te potvrđuje embargo na oružje i zamrzavanje imovine libijskih čelnika u inozemstvu, sankcije Tripoliju koje je UN ranije uveo.

Visoki izvori UN-a kazali su za BBC da bi britanski i francuski zrakoplovi mogli biti u zraku u idućih nekoliko sati, kako bi izveli prve napade na libijske položaje, moguće i uz logističku potporu arapskih saveznika.

Libija zatvorila zračni prostor za sav promet

Libija je zatvorila svoj zračni prostor za sav promet, priopćila je europska organizacija za kontrolu zračnog prometa Eurocontrol. Eurocontrol navodi da je primio informacije od Malte da je libijska kontrola zračnog prometa objavila da ne prihvaća nijedan zrakoplov u svoj zračni prostor do daljnjega. 'To je jedina informacija koju imamo u ovom trenutku', kazala je glasnogovornica Eurocontrola. 'To je informacija koju smo dobili od malteških vlasti'.

Podrška rezoluciji: Primirje nas neće zavarati

Španjolska je u petak objavila da je spremna NATO-u staviti na raspolaganje dvije svoje vojne baze za moguću akciju u Libiji. Ministrica obrane Carme Chacon rekla je da će Španjolska 'staviti NATO-u na raspolaganje dvije baze na jugu zemlje Rotu i Moron, kao i svoje zračne i pomorske resurse, uz odobrenje parlamenta'. Istodobno je Švedska priopćila da podržava rezoluciju UN-a o Libiji, te da razmatra moguće sudjelovanje svojih vojnika u vojnoj operaciji na zahtjev NATO-a. Španjolski premijer Jose Luis Rodriguez Zapatero, koji se pojavio pred novinarima zajedno s Glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom rekao je kako međunarodnu zajednicu primirje libijskog režima 'neće prevariti.

Rezoluciju UN-a pozdravila je i Češka, izražavajući zabrinutost zbog 'pogoršanja stanja u Libiji' i 'nasilja protiv civilnog stanovništva'. Ranije u petak svoje su sudjelovanje u misiji provedbe rezolucije kojom se odobrava međunarodna vojna akcija u Libiji najavili Norveška, Kanada i Katar, dok su neke zemlje, poput Rusije i Njemačke, objavile da ne planiraju sudjelovati u vojnoj intervenciji

Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je odobrilo uspostavu zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga Moamera Gadafija. Najveći teret te operacije, kako se očekuje, preuzet će Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija. Rusija i Njemačka su s druge strane odbacile mogućnost vojnog sudjelovanja. Kako prenosi Interfax, načelnik glavnog stožera ruske vojske general Nikolaj Makarov rekao je da je ta mogućnost 'isključena'. Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle naglasio je da Berlin 'razumije' želju saveznika da interveniraju u Libiji, ali je dodao da Njemačka 'ne želi sudjelovati u ratu'.

Tekst rezolucije UN-a, kojom se odobravaju praktički sve mjere u zaštiti libijskih civila osim kopnene invazije, u četvrtak je prihvaćen s deset glasova u 15-članom Vijeću sigurnosti. Stalne članice Vijeća Kina i Rusija suzdržale su se od glasovanja, ali nisu upotrijebile pravo veta. Suzdržane su također bile i nestalne članice Njemačka, Brazil i Indija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene