Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odobravaju zabranu leta

NATO spreman djelovati u Libiji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
NATO će raspraviti o svojoj ulozi u operacijama u Libiji nakon glasovanja UN-a kojim se dopušta vojna akcija u toj zemlji, kazala je glasnogovornica Saveza.

Vijeće u kojem sjede veleposlanici 28 savezničkih zemalja, okuplja se kako bi 'raspravilo o posljedicama rezolucije' i planiranju operacija 'radi suočavanja sa svakom mogućnošću'. 'Za svaku operaciju NATO-a treba se pojaviti potreba da bi Savez djelovao, potrebna je čvrsta regionalna potpora i jasna pravosudna baza kao što su odlučili ministri obrane NATO-a' prošlog tjedna u Bruxellesu, naglasila je ona.

Pročitajte i ovo Sustav protuzračne obrane Patriot Pomož je na putu Šef NATO-a obznanio: "Postoji još oružja koje možemo osigurati Kijevu" Medicina Velika stvar U Hrvatsku je stigla najveća svjetska senzacija iz područja medicine - robotski par Da Vinci i Mona Lisa

>> Francuzi će na Libiju udariti za nekoliko sati

'Pod ta tri uvjeta, NATO je spreman djelovati kao sudionik šireg međunarodnog djelovanja', kazala je ona prije nego je podsjetila da NATO djeluje konsenzusom. Vijeće sigurnosti UN-a u četvrtak je prihvatilo rezoluciju kojom se odobrava uspostava zone zabrane leta i 'sve nužne mjere' za zaštitu libijskih civila od napada snaga odanih pukovniku Moameru Gadafiju.

Francuski Le Figaro prenosi izjavu belgijskog ministra za europske poslove Oliviera Chastela, kako je ta zemlja spremna uključiti svojih šest ratnih zrakoplova tipa F-16 u intervenciji na Libiju. Njihova eskadrila smještena je trenutno u Grčkoj, a Mediteranom plovi i njihova frigata, koja je isto tako spremna za akciju.

Španjolska je isto tako najavila kako je spremna djelovati protiv Libije u sklopu NATO-vih snaga. Njihov ministar obrane Carme Chacon rekao je kako će Španjolska NATO-u u tom smislu omogućiti korištenje dvije svoje vojne zračne baze i mornaričko zrakoplovstvo. (B.V./Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene