Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKA EPIDEMIJA

Uzbuna u Europi: Hara najgora epidemija ove bolesti u povijesti, stručnjaci zabrinuti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europom već više od godinu dana hara "najgora" ptičja gripa od svih koje su se dosad pojavljivale na njezinu tlu, upozorile su u utorak sanitarne vlasti, pri čemu je na farmama zaraženim virusom usmrćeno oko 50 milijuna komada peradi.

Od listopada 2021. do rujna 2022. "Europu je zahvatila najgora epidemija visoko patogene ptičje gripe (HPAI)" koja se proširila na 37 europskih zemalja, s više od 2500 žarišta na farmama kontinenta, navodi se u izvješću Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), Europskog centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (ECDC) i referentnog laboratorija Europske unije.

Gubici pilića, pataka i pura na farmama su zapravo veći jer broj od 50 milijuna zaklane peradi ne uključuje preventivno usmrćivanje koje se moralo provesti oko žarišta, dodala je sanitarna agencija za AFP.

Epidemija nije popustila od rujna i broj zaražene peradi čak se udvostručio s dolaskom zime. EFSA ističe da "prvi put" nije bilo većeg razmaka između dvaju epidemijskih valova jer se virus nije povukao tijekom ljeta.

Jesenas je epidemija bila gora nego lani u isto vrijeme, s više od 35 posto većim brojem zaraženih farma. Od 10. rujna do 2. prosinca 2022. gotovo 400 žarišta je prijavljeno na farmama u 18 europskih zemalja, napose u Francuskoj, Velikoj Britaniji i Mađarskoj.

Pročitajte i ovo Proizvodnja jaja - 4 I ZBOG PTIČJE GRIPE Nestašica koja trese Europu osjeća se i kod nas, a ni prognoze nisu dobre: "Znači, kila svinjetine za 10 jaja!"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo potvrdilo Na snazi mjere za sprječavanje širenja zarazne bolesti ptica u Hrvatskoj: Objavljeni detalji

Virus je više od 600 puta otkriven kod divljih ptica, uglavnom vodenih (patke, labudovi) koje su možda, navodi se u izvješću, pridonijele širenju virusa unutar farmi.

Na zahtjev Europske komisije, EFSA trenutno "proučava eventualnu strategiju cijepljenja", a rezultati će se znati u drugoj polovini 2023.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene