Ilustracija
Ilustracija Foto: Damir Spehar/Pixsell

Ministarstvo poljoprivrede u utorak je izvijestilo da je na snagu stupila naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.


Mjere se odnose na područje cijele Hrvatske, a određuju obvezno držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama.

Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi, a obavezna je provedba higijenskih i biosigurnosnih mjera u uzgojima peradi.

U zonama ograničenja (zona zaštite i zona nadziranja) određenima zbog pojave visokopatogene influence ptica na području Zagrebačke županije, zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda i drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica.

Kokoši, ilustracija - 3 Ministarstvo potvrdilo: Zabilježen novi slučaj teške zarazne bolesti peradi u Hrvatskoj

Iz Ministarstva su poručili kako je u svrhu ranog otkrivanja visokopatogene influence ptica "iznimno važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu". 

Ministarstvo apelira na odgovorno ponašanje svih posjednika peradi i ptica u zatočeništvu sa zamolbom da se pridržavaju odredbi naredbe kako bi se spriječila daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi te širenje bolesti i time umanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito. 

Ilustracija Otkrivena visoko zarazna varijanta ptičje gripe: Najavljeno ubijanje još 300.000 kokoši

Podsjećaju i da su osigurali 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu dojaviti svako povećano uginuće ili znakove bolesti u ptica.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju