Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I ZBOG PTIČJE GRIPE

Nestašica koja trese Europu osjeća se i kod nas, a ni prognoze nisu dobre: "Znači, kila svinjetine za 10 jaja!"

Aktualno Galerija Proizvodnja jaja - 3 Proizvodnja jaja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodnja jaja - 1 Proizvodnja jaja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodnja jaja - 2 Proizvodnja jaja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Proizvodnja jaja - 4 Proizvodnja jaja - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Proizvodnja jaja - 5 Galerija 1/6 >>
U Europskoj uniji – nestašica jaja. Proizvodnja osjetno pada, pa cijena raste. Jedan od razloga je pojava - ptičje gripe. Hrvatska je za sada sigurna jer ima svega nekoliko potvrđenih slučajeva ptičje gripe, no i ovdje rastu cijene jaja. Razloge za to otkriva reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Odgovor se krije na tržnici gdje se u redovima čeka na jaja. Vijest o nestašici u Europskoj uniji stigla je i u Hrvatsku, a najavila ju je visoka cijena od dvije kune.

"20 kuna za 10 jaja? Vidim ima na akciji plećka svinjetine za 24 kune. Znači kila svinjetine za 10 jaja! A što da radimo, bit će bolje", rekla je jedna gospođa na tržnici.

No Državni zavod za statistiku govori da neće biti bolje jer njihova je procjena da će cijena rasti još za 43 posto. Pa se jaja kupuju od provjerenih, malih proizvođača gdje se ipak uštedi nekoliko kuna.

U Europskoj uniji razlog rasta cijena je pojava ptičje gripe zbog čega je stradalo 50 milijuna komada peradi. No u Hrvatskoj, troškovi proizvodnje rastu zbog kombinacije čimbenika.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministarstvo potvrdilo Na snazi mjere za sprječavanje širenja zarazne bolesti ptica u Hrvatskoj: Objavljeni detalji

Uzgoj kokoši nesilica prvo je pogodila izmjena zakona koja ograničava držanje u kavezima. Svaka kokoš mora imati bar 750 četvornih centimetara prostora. Uz to, sve skuplja hrana za kokoši uzgajivačima zagorčava život.

Struka ipak ističe najveći razlog. Cijene energenata otišle su u nebo. Jednostavnije, da bi kokoš snijela jaja, mora joj biti toplo, a grijanje košta.

"Moramo imati grijalice da bi zadržali visoku proizvodnju. Potrebno je osigurati sve te uvijete koji se traže. Svaka promjena okolišnih uvjeta uzrokuje pad proizvodnje a to uključuje i temperaturu", rekao je Goran Kušec s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti.

Pročitajte i ovo Trgovina, ilustracija VISOKI TROŠKOVI Zbog opasnog virusa: Veliki trgovački lanci u europskoj zemlji ograničavaju prodaju jaja

Hrvatska je do sada bila samodostatna u proizvodnji jaja. Kupci se nadaju da će tako i ostati. Hoćemo li onda odgovoriti na pitanje, što je prije, kokoš ili jaje?

"U biološkom smislu sigurno bi odgovorili da je jaje zbog evolucije koja ide od jednostaničnih prema višestaničnim organizmima, ali očigledno je da je danas kokoš", kaže Kušec.

I to isključivo zbog ekonomskih razloga. Jer što je kokoš skuplja, jaja je – sve manje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene