Obavijesti Video Pretražite Navigacija
visokopatogeni soj

U Hrvatskoj je potvrđen novi slučaj ptičje gripe: Otkrivamo kakve su posljedice kontakta čovjeka sa zaraženim pticama

Aktualno Galerija Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Dino Goleš, voditelj Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Ptičja gripa - 1 Ptičja gripa - 1 Foto: DNEVNIK.hr Ptičja gripa - 2 Ptičja gripa - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ptičja gripa - 3 Ptičja gripa - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Ptičja gripa - 4 Galerija 1/5 >>
U Hrvatskoj je potvrđen novi slučaj ptičje gripe. Visokopatogeni soj otkriven je na gospodarstvu u blizini Zagreba, a od njega je već uginulo desetak ptica, dok će se ostale usmrtiti.

Kakve su posljedice kontakta čovjeka sa zaraženim pticama istražio je reporter Dnevnika Nove TV Dino Goleš.

"Nema mjestu strahu i panici. Kako su mi objasnili veterinari resornog ministarstva, detektirani visokopatogeni soj H5N1 nema zoonotski potencijal, drugim riječima nije dokazano da može biti opasan za ljude", izvijestio je Goleš i dodao kako ga na domaću perad uglavnom šire divlje patke koje su na njega imune.

"Nije preporučljivo boraviti na području gdje je ptičja influenca bez zaštitne opreme. Zaraza je tako moguća od žive ili uginule ptice, no za ljudsko zdravlje uglavnom nema teške posljedica. Ipak, ako pročitate stručne materijale Centra za peradarstvo Hrvatskog veterinarskog instituta vidjet ćete da je preporuka za uzgajivače da se cijepe protiv humane gripe jer oba virusa u kombinaciji mogu stvoriti novi virus s nepredvidljivim svojstvima", kazao je reporter Dnevnika Nove TV i još jednom istaknuo kako ne treba širiti paniku.

"Dapače, kako doznajem iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo zbog ovog slučaja nisu dobili službenu uputu koja bi uključivala žurnu opasnost za ljude. Ovaj virus čini se može stvoriti samo velike gospodarske gubitke", rekao je Goleš i dodao: "Primjerice, prije dvije godine najveći proizvođač mesa od puretine u Hrvatskoj - zbog istog virusa morao je usmirtiti desetke tisuća životnja, a šteta je bila višemilijunska".

Pročitajte i ovo Ilustracija ŠALJIVE REAKCIJE I dalje traje drama u susjedstvu zbog crne pantere, izdali upozorenje: "Izbjegavajte šumu". Na društvenim mrežama pljušte reakcije

Što ako se konzumira njihovo meso ili jaja? Dino Goleš ima odgovor i na to pitanje.

"Ne bi trebalo biti problema ako se koristi pravilno termički obrađeno meso i jaja", rekao je reporter i dodao kako Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu navodi da nema epidemioloških podataka koji ukazuju na to da se bolest može prenijeti na ljude kroz probavni trakt.

Opisao je što znači pravilno termički obrađeno meso i jaja.

"Pravilno termički obrađeno meso značilo bi na temperaturi od 70 i više stupnjeva, to će zaustaviti virus, i ne bi trebalo doći do zaraze. Ruke, posuđe i površine treba temeljito očistiti nakon kontakta sa sirovim peradarskim proizvodima.

Sigurna su i jaja. Svjetska zdrastvena organizacija kaže potrebno je koristiti sapun i toplu vodu za pranje ruku nakon rukovanja sirovim jajima, a kuhati ih treba tako da i žumanjak i bjelanjak postanu čvrsti", objasnio je Goleš i rekao kako u tom slučaju nema dokaza da se virus prenosi na ljude.

Pročitajte i ovo Cijepljenje protiv gripe - 3 FATALNE POSLJEDICE Liječnici pozvali na cijepljenje protiv ubojite bolesti: Jedna je skupina bolesnika posebno ugrožena

Za kraj je kazao kako je ove godine epidemija ptičje gripe snažna diljem Europe.

"Obično bi jenjavala u ljetnim mjesecima ali od proljeća ove godine kontinuirano se bilježe slučajevi na starogm kontitnentu pa je do sad uginulo ili usmrćeno čak 50 milijuna peradi", zaključio je Goleš.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene