Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DONOSI DNEVNIK NOVE TV

Znate li koliko hrane godišnje bacimo? Ovo su korisni savjeti za ublažavanje te pošasti - "Teško je baš, nekad ne ide"

Aktualno Galerija Bacanje hrane: Ilustracija - 3 Bacanje hrane: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Bacanje hrane: Ilustracija - 2 Bacanje hrane: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Bacanje hrane: Ilustracija - 1 Bacanje hrane: Ilustracija - 1 Foto: DNEVNIK.hr Bacanje hrane: Ilustracija - 4 Bacanje hrane: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Bacanje hrane: Ilustracija - 5 Galerija 1/6 >>
Gotovo 300 tisuća tona hrane u Hrvatskoj godišnje završi u smeću. U blagdansko vrijeme kilogrami bačene hrane dodatno rastu. Kako popraviti negativnu statistiku? Evo savjeta.

Gužva na tržnicama i pune vrećice znače samo jedno - blagdani su pred vratima.

Borka iz Rijeke kaže da kupuje povrće, voće, meso, svega pomalo, te ističe da troši više jer su blagdani. Iako je život skuplji, stol to ne smije osjetiti, kažu građani. Često se i lako pretjera.

"Ako procijenim da je toga više, zaledit ćemo pa će ostati za drugi put. Teško je baš, nekad ne ide, ali nekad se i pojede od jučer", rekla je Karmen iz Rijeke te dodala da ponekad baci hranu.

Godišnje svaki Hrvat baci oko 71 kilogram hrane. Najviše se baca u kućanstvima, i to meso, riba, jaja, voće, orašasti plodovi. Željko iz Rijeke poručuje da baca jako malo hrane te naglašava: "Imamo kokice koje popapaju ono što mi ostavimo od hrane."

Evo još nekih savjeta kako što manje hrane baciti.

Prije negoli započnete pripremu blagdanskog menija, odredite potrebnu količinu hrane s obzirom na broj gostiju i porcije. Zamrznuti se može gotovo sve, od kupovnih proizvoda do ostataka blagdanskog ručka. Zbog bolje organizacije u zamrzivaču hranu označite. Ostatke koje ne zamrznete što prije iskoristite.

"Rižu koja nam je ostala možemo oformiti u kuglice koje ćemo puniti. Rolat ćemo u mrvice i peći", objašnjava kuharica Srđana Jevtić.

Pročitajte i ovo Supermarket - 1 MJERA ZA ZAŠTITU GRAĐANA Ministarstvo gospodarstva odlučilo dokad će cijene hrane ostati zamrznute

Pročitajte i ovo Dorotea Pavić RUBRIKA "POZIV" DOMAGOJA MIKIĆA Pošast modernog doba: "S 38 kila osjećala sam se polumrtvo. Svake dvije minute imate blackout. Tu i tamo se srušite u nesvijest"

Bit blagdana je uživanje i blagostanje, ali važna je i umjerenost i u jelu i u piću.

Više o tome kako baciti što manje hrane pogledajte u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Katarine Jusić Mezge.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene