Irak, sunitski borac (Foto: AFP)
Irak, sunitski borac (Foto: AFP)

Irak traži da Turska povuče svoje vojnike stacionirane u bazi sjeverno od Mosula, u Bachiqi, gdje službeno obučavaju iračke sunitske dragovoljce.


Irački premijer Haider al-Abadi u utorak je upozorio Tursku da će je smatrati "neprijateljem" ako izazove sukob na sjeveru Iraka, rekavši ipak da ne želi rat s Ankarom.

Turska je u utorak poslala vojni konvoj s tridesetak transportera s tenkovima i topovima na područje blizu granice s Irakom, rekli su vojni dužnosnici.

Ankara je već više puta isticala da želi sudjelovati u ofenzivi na irački grad Mosul protiv skupine Islamske države (ISIS), ali je Bagdad uvijek odlučno odbijao uplitanje svog susjeda i čak je nazvao turske snage "okupacijskim".

Irak naime traži da Turska povuče svoje vojnike stacionirane u bazi sjeverno od Mosula, u Bachiqi, gdje službeno obučavaju iračke sunitske dragovoljce. "Ne želimo rat i sukob", izjavio je u utorak navečer irački premijer na iračkoj televiziji.

"No dođe li do sukoba, bit ćemo spremni. Smatramo (Tursku) neprijateljem i tako ćemo s njome i postupati", upozorio je Abadi. (Hina)