454678
454678
454678
454678
454678

BITKA ZA MOSUL Tursko topništvo uključeno u napad na ISIS, ali Bagdad odbija njihovu pomoć

  • , 24.10.2016., 18:21
  • Autor:
  • komentara

Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da su turske snage, tenkovi i topništvo raspoređeni u vojnom logoru Bašiga bez vladina dopuštenja.

 
 
 
 
Bitka za Mosul (Foto: AFP)
Bitka za Mosul (Foto: AFP)

Tursko topništvo već je sudjelovalo u naporima da se istjera tzv. Islamska država iz iračkog grada Mosula, a četiri turska borbena zrakoplova u pripravnosti su kako bi sudjelovala u zračnim operacijama, rekao je danas ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Uglavnom sunitska Turska i središnja iračka vlada u kojoj dominiraju šijiti sukobili su se oko pitanja prisutnosti turskih snaga u vojnom kampu na sjeveru Iraka i zbog turskog zahtjeva da sudjeluje u operaciji za Mosul.

Turska je rekla da ima odgovornost štititi etničke Turkmene i sunitske Arape u području oko Mosula, koje je nekad bilo dio Osmanskog Carstva. Turska se boji da će šijitske milicije koje podupire Iran, a na koje se iračka vojska oslanjala u prošlosti, biti upotrijebljene kako bi se potpirili etnički sukobi.

Bitka za Mosul (Foto: AFP)

Irački premijer Hajder al Abadi rekao je da Bagdad ne želi tursku pomoć i da su turske snage, tenkovi i topništvo raspoređeni u vojnom logoru Bašiga bez vladina dopuštenja. Irak kaže da je neovisna država koja sama može voditi svoje operacije.

"Naša svrha je ukloniti Daesh (Islamsku državu) i iz Sirije i iz Iraka. Irak je susjed i prijatelj Turskoj i za nas je teritorijalni integritet u Iraku važan kao i naš vlastiti", rekao je Cavusoglu novinarima u Ankari.

Dodao je da je Turska uključena u operacije oko Mosula na "više fronta" te da je 17 boraca Islamske države poginulo u turskom granatiranju od početka operacije oslobađanja Mosula. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se